Mucenici ai Traditiei, alaturi de varstnici

0

400 de varstnici din doua camine de batrani din Bucuresti s-au bucurat de mucenici facuti dupa o reteta speciala, ce imbina bucataria traditionala cu elemente ale bucatariei fusion. 4 doamne trecute de 70 de ani, beneficiare ale Asociatiei Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor, impreuna cu Bionic Chefs, 3 tineri talentati, cunoscuti publicului prin participarea la emisiunea MasterChef au devenit Mucenici ai Traditiei si au pregatit miercuri nu mai putin de 400 de mucenici pe care i-au daruit batranilor din camine.

dsc_5424-6317918

Evenimentul, ce a avut loc la Kuxa Studio din Bucuresti, a adus impreuna doua stiluri diferite de gatit pentru a demonstra ca elementele bucatariei autentice romanesti pot fi reinterpretate intr-un mod inedit, ducand astfel traditia mucenicilor mai departe.

dsc_5364-3651680

dsc_5718-6453375

dsc_5690-2817132

Reteta a avut la baza principiile si modul de preparare al mucenicilor traditionali moldovenesti, la care au fost adaugate twist-uri contemporane. Astfel, varstnicii de la Complexul Floare Rosie (Directia de asistenta Sociala si Protectia Copilului, Sector 6) si de la Complexul de Servicii Socio-Medicale al Municipiului Bucuresti au gustat mucenici cu arome de ciocolata, migdale, scortisoara sau tonka.

Evenimentul si-a dorit sa atraga atentia asupra situatiei varstnicilor din Romania. Imbatranirea populatiei este un fenomen in crestere care afecteaza nu numai Romania, ci si intreaga Europa. Conform Institutului National de Statistica, 3.247.744 de persoane din populatia totala a Romaniei au varsta de peste 65 ani. In plus, in tara noastra emigrarea tinerilor, insuficienta resurselor umane si financiare specializate si lipsa unui sistem integrat de sprijin amplifica numarul situatiilor in care foarte multi varstnici traiesc neglijati, singuri, sau lipsiti de contact social. Studiile arata ca 1 din 2 varstnici din Romania se simte singur si inutil.

dsc_5834-8952363

Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor, asociatie infiintata de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si les petits freres de Pauvres (Franta) doreste sa dezvolte si sa extinda la nivel national activitatile in sprijinul varstnicilor singuri, preluand modelul de interventie de la partenerul francez, organizatie cu o experienta de peste 70 ani in combaterea izolarii si saraciei varstnicilor. Pana pe data de 25 mai, orice contribuabil roman poate redirectiona gratuit 2% din impozitul pe venit pentru a se alatura cauzei. Mai multe detalii pe www.niciodatasingur.ro.

Bionic Chefs (Andrei, Iulian si Cristi) sunt o echipa de impatimiti ai gastronomiei, participanti la competitia televizata MasterChef. Andrei Voica, cel care a si castigat concursul, este un fost fotbalist din Craiova, care a locuit in Madrid timp de 9 ani, unde era manager de restaurant. Isi dorea de mult sa se intoarca acasa si sa faca o cariera in Romania, iar acum a reusit. Isi aduce aminte cu drag de bunicul sau, cel care a avut grija sa il invete valoarea muncii. Iulian Sirbu, sociolog, in varsta de 27 de ani, urmareste indeaproape traditiile romanesti si doreste sa le aduca mai des in atentia publicului, in timp ce Cristi Tudor, un tanar de 25 de ani, cauta sa revitalizeze retetele vechi si sa le modernizeze.

Kuxa Studio ofera o gama completa de bucatarii clasice si moderne complet echipate, produse in Germania si croite perfect pentru fiecare spatiu. Showroom-ul din Bucuresti a fost infiintat in 2008, iar spatiul modern si atractiv ofera experiente culinare de neuitat: cursuri de gatit, team building-uri sau petreceri culinare private. Mai multe detalii pe kuxa.ro.

Foto: Andreea Condrat