Numarul persoanelor seropozitive din Bihor a crescut in ultimii ani

0

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA (UNOPA) in colaborare Spitalul Clinic Municipal Oradea organizeaza astazi conferinta cu tema ‘Persoana seropozitiva, o prioritate locala’, cu participarea institutiilor cu responsabilitati in domeniul prevenirii infectiei, tratamentului medical al acesteia, precum si din zona protectiei sociale a pacientilor seropozitivi.

Evenimentul isi propune sa ofere ocazia specialistilor si autoritatilor locale sa isi expuna punctul de vedere in identificarea solutiilor potrivite si a demersurilor necesare pe plan local, pentru a se extinde masurile de prevenire a transmiterii infectiei HIV in comunitate si pentru o crestere a calitatii vietii persoanelor seropozitive. Totodata isi propune sa mentina atentia opiniei publice asupra subiectului HIV/ SIDA, pentru o mai buna constientizare si responsabilizare in raport cu prevenirea infectiei si integrarea sociala a pacientilor seropozitivi.

Din evidentele Compartimentului de Evaluare si Monitorizare a Infectiei HIV/SIDA in Romania – INBI ‘Matei Bals’ rezulta ca la data de 31 decembrie 2015, in Romania, erau in viata 13 766 persoane infectate cu HIV, din care 10 551 erau pacienti in tratament antiretroviral. Spre comparatie, la sfarsitul anului 2011 erau inregistrati la nivel national un numar de 10 903 pacienti, din care 7 536 in tratament.

In anul 2015, la nivel national, au fost diagnosticate un numar de 698 cazuri de infectie HIV, din care 27% femei si 73% barbati. Caile de transmitere a virusului la noii infectati la nivel national au fost  in 2015: calea heterosexuala 57,4%, consum de droguri injectabile 20%, barbati care fac sex cu alti barbati 16%, materno-fetala 2,3%.

La nivelul judetului Bihor, la 31 decembrie 2015, era inregistrat un numar de 79 persoane diagnosticate cu HIV, din care 50 erau in tratament ARV. Spre comparatie, in urma cu 4 ani, la sfarsitul anului 2011 era inregistrat pe judetul Bihor un numar de 31 de persoane seropozitive.

‘Se vede clar in ultimii ani ca tendinta la nivel national este una de crestere a numarului de persoane diagnosticate cu HIV. Lucrul acesta se suprapune cu o scadere majora a programelor de informare si de prevenire a infectarii, scadere datorata neimplicarii statului in sustinerea unor astfel de programe. Din pacate, judetul Bihor se inscrie si el in tendinta aceasta, vedem o crestere mare a numarului de pacienti diagnosticati in ultimii ani. Educatia pentru sanatate la toate varstele este imperios necesara. Programele de prevenire in grupurile la risc, serviciile de testare si tratament prietenoase si adaptate nevoilor pacientilor sunt cai pentru a stopa aceasta tendinta’ a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conferinta se desfasoara in cadrul proiectului ‘Prin ochii mei’, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.