O casa si o familie pentru 12 copii cu nevoi speciale din Bucuresti

0

HHC Romania si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Sectorului 6 Bucuresti inaugureaza prima casa de tip familial dintre cele doua necesare pentru a inchide Centrul pentru Copii cu Dizabilitati  „Sf. Andrei”, ultimul centru de plasament de tip vechi din Sectorul 6, Bucuresti.

La data de 15 aprilie 2014, ora 14.00, in Bucuresti, str. Aleea Istru, nr. 4, va avea loc inaugurarea oficiala a primei case de tip familial din proiectul de inchidere a centrului de plasament de tip vechi „Sf. Andrei”. 12 dintre cei 22 de copii ramasi la Sf. Andrei in urma unui complex proces de dezinstitutionalizare vor avea in sfarsit o casa si o familie.

Proiectul de inchidere a Centrului de plasament „Sf. Andrei” a inceput la finalul anului 2011, in urma unei intalniri ce promitea sa se transforme intr-un parteneriat pe termen lung intre HHC Romania si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Sectorul 6 Bucuresti. La momentul acela „Sf. Andrei” gazduia 48 de de copii cu nevoi speciale, fiecare avand o poveste emotionanta. Una dintre ele incepea asa…

„Eu sunt Ionut, am 15 ani si sunt aici, la „Sf. Andrei”, de cand aveam 9 ani. Cand eram mic, mi-au spus ca nu o sa pot sa invat la fel de usor precum ceilalti copii, asa ca mama m-a trimis la o scoala speciala. Scoala era foarte departe de casa noastra si mama nu putea sa vina sa ma ia in fiecare zi acasa. Asa ca stateam mai mult pe la internat. Intr-o zi, acum cativa ani, mama nu a mai venit. Nu mi-a spus nimeni de ce, mi-au spus doar ca mama nu mai vine si ca trebuie sa plec la „Sf. Andrei”…”

Treptat, legatura dintre mama si fiu s-a pierdut definitiv si, in 2005 Ionut a fost mutat in Centrul pentru Copii cu Dizabilitati „Sf. Andrei”. De atunci, Ionut nu a incetat sa intrebe unde este mama lui, care nu l-a mai vizitat niciodata.

Pentru Ionut si pentru cei 21 de copii aflati inca in institutie, HHC Romania si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Sectorului 6 din Bucuresti inaugureaza prima casa de tip familial.

Procesul de inchidere a centrului de plasament s-a desfasurat pe mai multe planuri.

Implementarea unui program de prevenire a separarii copilului de familie prin care autoritatile s-au asigurat ca nu vor avea intrari noi in centru. HHC Romania a oferit asistenta tehnica si sprijin logistic partenerilor din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a Sectorului 6 pentru a identifica situatiile de risc. Astfel, din 2011 pana acum, 217 copii din 102 familii au fost sprijiniti sa ramana acasa. Cele mai multe interventii au constat in acoperirea de costuri pentru chirii sau pentru restante la utilitati (evitandu-se astfel evacuarea familiilor din locuinte), mediere si sprijin pentru angajare sau pentru a face demersurile necesare angajarii (asigurandu-se astfel o sursa stabila de venit pentru familii) si sprijin pentru accesul la drepturile oferite prin lege – pensii, alocatii suplimentare etc. (marindu-se astfel veniturile familiilor).

O alta actiune strategica a fost reintegrarea familiala a 75 de copii si tineri aflati in servicii alternative de protectie (apartamente de tip familial, centre de primire in regim de urgenta etc.) din Sectorul 6. Prin acest demers s-a evitat mentinerea copiilor in sistemul de protectie pentru un timp indelungat si, pe de alta parte, s-au creat locuri disponibile pentru copiii din centrul „Sf. Andrei”.

La inceputul proiectului de inchidere, in institutie se aflau 48 de copii si tineri, cei mai multi cu nevoi speciale severe, cu varste cuprinse intre 8 si 24 de ani. Prin sprijinul acordat de HHC Romania pe parcursul proiectului, numarul copiilor s-a redus gradual: doi copii au fost reuniti cu familiile lor, doi tineri au fost sprijiniti sa inceapa o viata independenta, zece tineri au fost mutati intr-un serviciu pentru adulti, opt copii au fost transferati in reteaua de apartamente de tip familial din Bucuresti etc.