O raza de soare in viata lor

0

Asociatia Fauritori, cu sprijinul Kaufland Romania deruleaza incepand cu luna august 2016 programul “O raza de soare in viata lor”. De acest program de dezvoltare emotionala prin metoda art-terapiei vor beneficia 1000 de copii provenind din medii sociale defavorizate din Capitala.   

Faza-pilot a acestui program se desfasoara in perioada august-septembrie 2016 si cuprinde peste 60 de copii cu varste intre 7 si 11 ani aflati in grija Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 2 si are drept obiectiv sprijinirea acestora in intelegerea rolului pozitiv si negativ al emotiilor in viata de zi cu zi.

Programul cuprinde opt module, fiecare cu durata de doua ore, participantii fiind repartizati in grupe de 8 – 12 copii. Activitatea fiecarui modul este coordonata de un psihoterapeut ajutat de voluntari.  “Modelarea timpurie, autocunoasterea, gestionarea emotiilor negative (precum furia, mania, agresivitatea) si folosirea emotiilor pozitive (optimismul, increderea, respectul) pentru afirmare si relationare non-violenta este o baza sigura pentru adulti resposabili si fericiti. Pentru ca nu toti copii pot avea la timp sprijinul economic sau de alta natura al familiei, programul se adreseaza explicit copiilor proveniti din familii cu dificultati socio-economice”, a declarat coordonatoarea de specialitate a proiectului, drd Psiholog Elvira Alexandrescu.

Prin programul propus, Asociatia Fauritori ofera complementar un sprijin copiilor defavorizati, familiilor acestora si institutiilor care ii ingrijesc.

Din cele opt module propuse, primele doua sunt  centrate pe identificarea de catre copii a emotiilor, constientizarea locului si rolului acestora in viata fiecaruia. Urmatoarele cinci module sunt dedicate exersarii exprimarii emotiilor in diferite maniere artistice (desen, modelaj, acuarela, bricolaj, povestiri), sub indrumarea profesionista a echipei de psihoterapeuti. Modulul final va consta intr-o recapitulare, evaluare a modulelor anterior parcurse si valorizarea produselor activitatii copiilor in cadrul atelierelor.

Aceste activitati au loc in  spatiile in care copiii isi desfasoara in mod curent activitatea, si anume, salile Complexului de servicii socio-educative pentru elevi „Sfanta Maria” si ale Complexului pentru activitati recereative si educatie   „Sfantul Pantelimon”, pentru asigurarea unui cadru cat mai confortabil si familiar participantilor, evitarea desincronizarilor de timp, pentru transparenta si accesul adultilor care ii ingrijesc.

„Pentru Kaufland Romania, a fi unul dintre cei mai mari retaileri de pe piata inseamna si o responsabilitate mai mare fata de societate. Accesul la educatie pentru toti copiii  si educatia timpurie in cele mai bune conditii fac parte din directiile noastre strategice.  Ne dorim sa fim cat mai aproape de comunitatile aflate in dificultate, iar acest program se adreseaza segmentului cel mai vulnerabil, copiii. “, a declarat Anna Katharina Scheidereiter, responsabil CSR Kaufland Romania. 

Proiectul se va finaliza cu un eveniment ce va avea loc la sfarsitul lunii septembrie in sala festiva a Complexului „Sfantul Pantelimon”, cu participarea reprezentantilor Primariei Sectorului 2.

Despre Asociatia Fauritori
Asociatia Fauritori, prin proiectele sale, promoveaza valorile culturale romanesti si forta creatoare, educativa si vindecatoare a artei. Cel mai cunoscut proiect devenit de anvergura este Proiectul Cultural Contemporanii care actualizeaza arta plastica contemporana creand cadrul necesar de exprimare a unor artisti plastici contemporani intr-o conexiune intre institutii si organizatii, intre generatii, intre artisti si public, intre Romania si alte tari, intre actul de creatie si valoarea curativa, morala, sociala si educationala a artei (www.contemporanii.org).