O singura Voce Pentru Dizabilitate

0

Fundatia Star of Hope Romania si Coalitia „O singura Voce Pentru Dizabilitate” au organizat joi, 21 martie 2013, la Iasi, marsul public „O singura Voce Pentru Dizabilitate”. Marsul s-a desfasurat pe traseul Primaria Iasi (b-dul Stefan cel Mare ) – Palat – Gradina Palas. Manifestantii, in numar de 300, au format un cerc al drepturilor atat in fata Primariei Iasi cat si la finalul marsului in Parcul Palas.

Au fost prezenti la aceasta manifestatie membri ai Coalitiei „O singura Voce Pentru Dizabilitate”, elevi, profesori, voluntari, parinti si copii cu dizabilitati, reprezentati ai autoritatilor locale si ai mass mediei. Principalele mesaje ale participantilor la mars au fost: „Vrem drepturi, nu mila!, „Acces efectiv la educatie!”, „Curicula adaptata!”, „Dizabilitate NU Handicap!”.

Impreuna cu Asociatia de parinti ai copiilor cu sindrom Down „Renasterea Sperantei” Iasi a fost marcata si Ziua Internationala a sindromului Down. Tinerii cu sindrom Down impreuna cu parintii lor  de la Centrul „Cicoare” au dansat pentru cei prezenti si au fost apreciati de public cu multe aplauze.

Aurora Vatamaniuc, Managerul Fundatiei Star of Hope Romania a declarat: „este o initiativa extraordinara din partea Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati si a Coalitiei „O singura Voce Pentru Dizabilitate” de a mobiliza in primul rand Asociatiile de parinti ai copiilor cu dizabilitati dar si intreaga societate sa devina constienta tot mai mult de necesitatea schimbarii legislatiei din Romania in vederea respectarii Conventiei O.N.U privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.”

„Important este sa aratam ca nu ne ascundem, nu ne este rusine cu copiii nostri! Trebuie sa aratam ca ei sunt parte integranta a comunitatii in care traim!” a declarat Mioara Iordache, presedinte Asociatia „Renasterea Sperantei” – mama unei tinere cu sindrom Down.

Andreea Dancinescu o tanara cu dizabilitati a declarat: „Daca avem un handicap, nu inseamna ca nu putem fi folositori societatii. Vrem sa fim respectati, nu vrem mila, vrem sa fim egali in drepturi. Ne dorim un oras accesibil tuturor. Ne dorim acces neingradit la educatie.”

„Stim cu totii ca astazi este o zi importanta pentru persoanele cu sindrom Down. Primaria Iasi prin Directia de Asistenta Comunitara, de ani buni, este alaturi de persoanele cu dizabilitati, alaturi de organizatiile nonguvernamentale care pun umarul la rezolvarea acestei problematici. Imi doresc sa ne unim si prin acest mars sa constientizam societatea civila de problemele care exista.”a declarat Luminita Munteanu, Director Directia de Asistenta Comunitara Iasi.

Evenimentul face parte din campania  nationala „O singura voce pentru dizabilitate” initiata de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati.

Campania isi propune sa creeze premisele necesare schimbarii cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilitati in Romania si sa atraga atentia asupra abuzurilor si discriminarii copiilor cu dizabilitati din Romania.

Fundatia Star of Hope Romania s-a raliat initiativei Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) de a constitui Coalitia “O Singura Voce pentru Dizabilitate”, impreuna cu alte 41 de organizatii nonguvernamentale din 18 judete ale tarii, precum si un numar  impresionant de parinti ai copiilor cu dizabilitati.

Cifrele oficiale ne spun ca in Romania traiesc aproximativ 700.000 persoane cu dizabilitati, dintre care 90.000 sunt copii. Desi este o cifra uriasa raportata la populatia Romaniei, ea nu reflecta realitatea profunda deoarece aceste cifre reprezinta doar numarul persoanelor inregistrate cu certificate de handicap.

In 1 din 45 de familii din Romania exista 1 copil cu dizabilitati, iar sansele lor de normalitate in actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilitati nu beneficiaza de servicii medicale corespunzatoare, de terapii specializate si nu sunt acceptati in scoli si gradinite.

Campania “O Singura Voce pentru Dizabilitate” reprezinta un pas important din perspectiva promovarii drepturilor copiilor cu dizabilitati. Ne dorim ca vocile copiilor cu dizabilitati aflati la marginea uitarii si problematica respectarii drepturilor lor sa primeasca atentia necesara din partea autoritatilor. De asemenea speram ca mass media sa ne fie un partener de nadejde si sa militeze pentru drepturile fundamentale ale copiilor cu dizabilitati din Romania.

Semnati petitia pe site-ul www.osvd.ro si proiectul de lege privind drepturile persoanelor cu dizabilitati poate sa prinda contur. Este nevoie de 100.000 de semnaturi.

follow_stiriong-3826923