Organizatiile membre ale Grupului de Lucru Asistenta Umanitara din cadrul FOND isi arata solidaritatea fata de catastrofa din Galati produsa in urma inundatiilor

0

Ca urmare a inundatiilor severe produse in ultimele zile in 39 de localitati din judetul Galati, organizatiile nonguvernamentale ADRA Romania, Confederatia CARITAS Romania, Habitat for Humanity, Salvati Copiii, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania si World Vision, coordonate la nivel national si international  in GLAU – Grupul de Asistenta Umanitara al  FOND – Federatia Organizatiilor Negvernamentale pentru Dezvoltare, isi anunta solidaritatea cu persoanele din zonele afectate prin interventii  in regim de urgenta, dar si post inundatii. In total, 9 persoane au murit si aproape 1.800 de case au fost afectate in judetul Galati, releva cel mai nou bilant provizoriu prezentat la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, conform Mediafax.

Momentan ONG-urile continua evaluarea situatiei si in functie de nevoile sesizate in judetul Galati,   intentioneaza sa dezvolte proiecte pentru:

– Sprijin cu alimente, articole de igiena, paturi si hrana sinistratilor

– Distribuirea materialelor informative despre curatarea si dezinfectarea locuintelor afectate de inundatii,

–  Suport pentru perioada de iarna (suport cu alimente, furaje pentru animale, materiale de incalzire in functie de nevoile identificate)

– Reabilitare in agricultura

– Programe de reducere a riscului de dezastre

– Programe de reabilitare si reconstructie a caselor si scolilor

– Suport educational (rechizite, manuale, carti pentru refacerea bibliotecilor distruse)

– Suport psihologic pentru sprijinirea copiiilor din famiile afectate de inundatii

Precipitatiile in cantitati foarte mari, precum si scurgerile masive de apa pe versanti au condus la cresterea rapida si semnificativa a debitelor paraielor Suhu si Geru, judetul Galati. Imediat dupa evenimente, organizatiile membre Grupului de Lucru Asistenta Umanitara au trimis echipe de evaluare in zona  calamitata si au adus ajutoare  constand in materiale de curatenie, apa si alimente. Acestea si-au dezvoltat un plan de interventie concret care  vine in completarea ajutorului Guvernamental, pentru a contribui astfel la acoperirea nevoilor sesizate in regiune si pentru a suplini actiunile de teren ale celorlalte organizatii .

Nu este pentru prima data cand organizatiile FOND se implica in ajutorarea persoanelor afectate de calamitati, aratandu-si solidaritatea atat in Romania, cat si pe plan international. In urma cutremurelor din Haiti (2010), Japonia (2011) si a inundatiilor (2010) sau caderilor masive de zapada (2012) din Romania, organizatiile membre au acordat sprijin material si consiliere celor afectati. Calamitati naturale precum inundatiile afecteaza populatiile din lumea intreaga si pot fi combatute numai prin eforturi comune si sustinute.

FOND este Federatia romana a Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare ce cuprinde 35 de organizatii interesate sa actioneze in domeniul cooperare pentru dezvoltare si este membru activ in CONCORD (Confederatia Europeana a Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare si Ajutor Umanitar), ce reprezinta peste 1600 de organizatii neguvernamentale sustinute de milioane de cetateni din intreaga Europa si actioneaza in sfera dezvoltarii internationale, a ajutorului de urgenta si a educatiei pentru dezvoltare, fiind una dintre cele mai puternice confederatii active la nivel european.

Grupul de Lucru a fost infiintat in iunie 2012. Scopul acestui grup este de a facilita coordonarea, la nivel national si international, intre organizatiile romanesti ce intervin in regim de urgenta atat in Romania, cat si in tarile prioritare cooperarii internationale pentru dezvoltare sau alte tari care sunt afectate de crize umanitare (conflicte armate, epidemii sau catastrofe naturale). Organizatiile componente sunt membri FOND (Salvati Copiii, World Vision, Caritas, ADRA, Habitat for Humanity), precum si alte organizatii active, cu rol de observator in Grup (Servicul de Ajutor Maltez in Romania,etc.) si este reprezentat de experti in domeniu. Grupul isi propune sa contribuie la o mai buna coordonare intre organizatiile din domeniul umanitar la nivel national si international, sa fie un pol de experiza, sa initieze campanii de fundraising pentru actiunile umanitare si sa desfasoare proiecte comune in domeniu.