Organizatiile neguvernamentale solicita reglementarea procedurii de salarizare a asistentilor personali

0

Organizatiile neguvernamentale ce activeaza in domeniul social cer Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei sociale reglementarea prin ordonanta de urgenta a procedurii de salarizare a asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav din Romania.

In prezent persoanele cu handicap grav si anume ca asistentii personali ai acestora sunt trecute in somaj sau concediate colectiv de catre primarii, fara drept de apel si fara sa se tina cont de implicatiile ulterioare.

Dupa nenumarate adrese la institutiile cu atributii in domeniu si studierea legislatiei, inclusiv ceea ce se propune in Legea asistentei sociale si strategia de reforma in domeniul asistentei sociale – documente aflate in dezbatere in prezent la MMFPS, s-a constat ca problema majora porneste de la:

1. circuitul fondurilor pentru plata drepturilor salariale si impartirea responsabilitatii pentru aceste fonduri intre Directia de Finante si Primarie, fara a fi clar cine si in ce proportie trebuie sa asigure aceste fonduri;

2. aparitia OUG nr.84/20.09.2010, care prin art. 42, alin 7 a dat posibilitatea angajatorului (in situatia de fata primariilor) sa decida in locul persoanei cu handicap sa acorde indemnizatia prevazuta la alin. (4) in loc de salarizare asistent personal doar pe motiv ca ”nu poate asigura angajarea asistentului personal” ceea ce a dus la un abuz din partea primariilor care au decis trecerea in somaj a asistentilor personali sau concediere colectiva incalcandu-se grav legislatia muncii in vigoare.

Intrucat situaţia semnalata este intalnita in aproape toate judeţele, fiind afectate cateva mii de persoane cu handicap, propunerea organizatiilor vizeaza asigurarea bugetului pentru plata drepturilor salariale ale asistentilor personali si a indemnizatiei de insotitor din bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin transfer catre Agentia Nationala de Prestatii Sociale, care la randul ei va vira fondurile catre primarii. Astfel, salariul asistentului personal si indemnizatia vor fi incadrate  la categoria prestatii sociale si va exista o centralizare si raportare unica a acestora, aspect ce se incadreaza in strategia privind reforma in domeniul asistentei sociale, document supus dezbaterii publice de catre MMFPS.

Detalii privind modificarile propuse pot fi vizualizate pe http://www.petitieonline.ro/petitie-p66308048.html unde puteti semna documentul.

La Iasi mai multi parlamentari si-au anuntat sustinerea pentru acest demers, iar domnul deputat Petru Movila, unul dintre initiatorii memoriului va face demersurile pentru aprobarea de urgenta a modificarilor propuse. Propunerea precum si alte aspecte ce trebuie reglementate in legea asistentei sociale au fost trimise astazi pe mail la MMFPS pe adresa postata pe site pentru dezbateri, precum si la FDSC si IPP pentru a le ingloba intr-un document unic.

Va invitam sa sustineti demersul prin semnarea documentului direct pe pagina de petitii accesand link-ul http://www.petitieonline.ro/petitie-p66308048.html pana luni 28 martie 2011.

Grupul de lucru care a lucrat la propunerea de modificare a Legii 448/2006 este format din:

 Angela Achitei, Presedinte Executiv Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania

 Alexandru Gabriel Grinea, Inspector Social pe Iasi al M.M.F.P.S.

 Aurora Vatamaniuc,Director Executiv Fundatia Star of Hope Romania

Carmen Gherca, Presedinte Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania, Filiala Iasi

 Ioan Ticu, Director Executiv Adjunct al DGASPC Iasi