Parinti plecati, copii singuri acasa – prima conferinta nationala dedicata problemei copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate

0

Salvati Copiii Romania organizeaza astazi, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Conferinta nationala cu privire la bune practici de lucru cu copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Situatia copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate

Conform statisticilor oficiale, peste 85.000 de copii din Romania au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate[1]. Mai mult, patru din zece dintre acestia sunt complet lipsiti de grija parinteasca, avand ambii parinti plecati peste hotare sau provenind din familii in care parintele unic sustinator este plecat. O serie de studii realizate de-a lungul ultimilor ani au aratat ca datele oficiale surprind insa doar o parte din dimensiunea fenomenului, estimarile studiilor indicand intre 170.000[2] si 350.000[3] de copii in aceasta situatie.

Datele colectate de Salvati Copiii de la Inspectoratele Scolare pentru finalul anului 2015 au relevat, de asemenea, un numar mult mai mare de copii cu parintii plecati la munca in strainatate – 212.352 de copii, decat cel inregistrat in evidentele serviciilor publice de asistenta sociala – 85.194 de copii.

In plus, trebuie sa mentionam faptul ca si datele provenind de la sistemul educational sunt incomplete: acestea surprind doar numarul copiilor integrati in sistemul de invatamant (prescolari si scolari cu varsta intre 3-17 ani), neincluzand copiii de varsta anteprescolara si pe cei neinscrisi la scoala/in abandon scolar[4].

Copiii ramasi acasa in urma plecarii parintilor la munca in strainatate se confrunta cu dificultati de ordin emotional, social si educational. In plus, lipsa parintilor sau a unui reprezentant legal poate duce la limitarea accesului copiilor la servicii de sanatate, educatie si beneficii sociale.

Servicii destinate protectiei copiilor cu parintii plecati in strainatate

Amploarea fenomenului copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate face necesara dezvoltarea la nivel national a unei retele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atat copiilor, cat si parintilor lor si persoanelor in grija carora au ramas acestia, incepand cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale.

Peste 4.900 de copii si 3.600 de reprezentanti ai lor au beneficiat pana acum de servicii de interventie directa. Peste 45.000 de persoane, parinti, copii si specialisti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea parintilor il are asupra copiilor ramasi acasa, precum si cu privire la obligatiile ce le revin parintilor la parasirea tarii.

In toata aceasta perioada, specialistii Salvati Copiii – psihologi, asistenti sociali si cadre didactice – au dezvoltat si validat bune practici de interventie psihologica, sociala si educationala. Astfel de bune practici, precum si prevederile legislative relevante sunt cunoscute insuficient de catre o mare parte dintre specialistii din domeniul protectiei sociale (asistenti sociali, psihologi) si din domeniul educatiei (profesori, consilieri scolari), care lucreaza cu copiii singuri acasa, printre alte categorii de copii vulnerabili. Analiza realizata de Salvati Copiii in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, cu privire la implementarea legislatiei relevante, a aratat ca prevederile legislative referitoare la protectia acestor copii nu sunt suficient cunoscute, indeosebi in mediul rural si urban mic.

Conferinta nationala cu privire la bune practici de lucru cu copiii cu parinti plecati la munca in strainatate

In acest context, conferinta nationala cu privire la bune practici de lucru cu copiii cu parinti plecati la munca in strainatate reuneste peste 200 de participanti, atat reprezentanti ai institutiilor centrale, cat si specialisti de formatie interdisciplinara, de la nivel judetean si local, inclusiv din mediul rural.

Printre invitatii la eveniment se numara reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Cancelariei Prim-Ministrului, ambasadelor, Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Justitiei, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Afacerilor Externe, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.

Institutiile reprezentate la nivel local sunt: Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Servicii Publice de Asistenta Sociala, Inspectorate Scolare, Centre Judetene de Resurse si Asistenta Educationala, scoli, instante de judecata si ONG-uri.

Participarea la eveniment reprezinta o oportunitate pentru participanti de a-si insusi bune practici, de a imbunatati metodele de interventie, de a se informa cu privire la noile prevederi legislative si de a dezvolta o viziune unitara asupra problematicii copiilor singuri acasa, premise importante pentru reducerea impactului negativ al migratiei economice a parintilor asupra copiilor.

“In contextul in care dimensiunea fenomenului migratiei economice se amplifica si tinand cont de dificultatile si complexitatea problematicii, se impune oferirea de servicii specializate pentru acesti copii si conjugarea eforturilor tuturor actorilor sociali implicati. Inca de la inceput, Salvati Copiii a militat pentru o colaborare stransa a tuturor institutiilor cu responsabilitati in domeniul educatiei si protectiei copiilor si a furnizat un model de abordare integrata in sprijinul cat mai multor copii ai caror parinti au fost nevoiti sa caute un viitor mai bun pentru ei si pentru copii lor, peste hotare.

Acest lucru nu ar fi fost posibil fara o buna colaborare cu partenerii institutionali traditionali din locatiile in care implementam proiectul. Consideram ca rezultatele obtinute pana acum impun dezvoltarea de astfel de interventii specifice in cat mai multe locatii afectate de migratia economica, interventii care sa ii ajute pe copiii ramasi singuri acasa sa se dezvolte armonios si sa devina adulti echilibrati si, de ce nu, parinti responsabili si un sprijin real pentru proprii lor copii.”Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania

Despre proiectul Salvati Copiii dedicat copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate

Conferinta Parinti plecati, copii singuri acasa – aspecte legale si servicii pentru protectia copiilor este organizata in cadrul proiectuluiProtectie si educatie pentru copiii afectati de migratia pentru munca in strainatate a parintilor, prin centre de zi“, implementat de Salvati Copiii cu finantare de la THE VELUX FOUNDATIONS si cu sustinerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, serviciilor publice de asistenta sociala, inspectoratelor scolare judetene si scolilor.

In cadrul proiectului, copii afectati de migratia economica a parintilor, parintii acestora si persoanele in grija carora au ramas copiii beneficiaza de servicii de suport educational, psihologic si social, prin programele locale din orasele Bucuresti, Pitesti, Brasov, Craiova, Mangalia, Tirgoviste, Petrila, Lupeni, Resita, Iasi, Piatra Neamt, Sighisoara, Suceava, Negresti, Timisoara, Targu Mures.

O componenta importanta a proiectului o reprezinta serviciul de consiliere telefonica si online destinat protectiei copiilor afectati de migratia economica a parintilor, singurul serviciu de acest tip din Romania. Linia telefonica Help Line 0800.070.040, oferita de Digi, este apelabila gratuit pe teritoriul Romaniei, din orice retea de telefonie fixa sau mobila, de luni pana vineri intre orele 9:30-17:30.

Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate parintilor si persoanelor in grija carora au ramas copiii, specialistilor din domeniu, dar si copiilor, precum si o sectiune prin care se pot adresa intrebari specialistilor Salvati Copiii, care ofera in timp util raspunsuri pe e-mail.

Sustinatori proiect: RCS&RDS, Metropolitan Life.

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele Organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile – copii din comunitati dezavantajate, copii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copii lipsiti de grija parinteasca in urma migratiei economice a acestora, copii refugiati etc. In cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de Organizatie. Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 29 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

[1] Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, www.copii.ro, având ca sursă Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului;

[2] „Efectele Migraţiei: Copiii rămaşi acasă”, Fundația Soros, 2007; estimarea se referă doar la elevii de gimnaziu;

[3] „Analiză la nivel naţional asupra fenomenului copiilor rămaşi acasă după plecarea părinţilor la muncă în străinătate”, UNICEF, Alternative Sociale şi Gallup România, 2008

[4] O altă precizare este că nu toate inspectoratele școlare au furnizat date de la toate unitățile de învățământ din județul respectiv.