Persoanele varstnice demonstreaza ca sunt Cetateni Activi la Puterea a Treia

0

Confederatia Caritas Romania, impreuna cu Asociatia C.A.R.P. “OMENIA” Bucuresti, partener in cadrul proiectului “Cetateni activi la puterea a treia”, a demarat caravana “Cafenelele Seniorilor”. Prima intalnire a avut loc in Bucuresti, iar caravana va continua anul acesta in alte 7 localitati (Campulung, Timisoara, Copsa Mica, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Oradea si Braila)

“Acum daca ma pensionez, nu mai sunt bun la nimic, nu mai sunt folositor. Asa gandesc foarte multe persoane ajunse la varsta a treia. Tinandu-l activ prin implicare in diverse proiecte si programe, voluntariat chiar, nu-i mai cream varstnicului sentimentul de inutilitate. Sa nu ne ia pensionarea prin surprindere”. Ioan Maftei, profesor pensionar Colegiul Sf. Sava, Bucuresti.

Discutiile initiate, in cadrul acestei prime intalniri, fac parte dintr-un proces amplu destinat sa aduca la masa dezbaterilor persoane varstnice, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, precum si ai partidelor politice, cu scopul de a creste capacitatea seniorilor de a participa activ la influentarea deciziilor si a politicilor publice, in vederea crearii conditiilor favorabile pentru o imbatranire activa si demna.

Desfasurate in cadrul a 10 Cafenele ale Seniorilor, dezbaterile vor fi organizate in toate zonele tarii si pornesc de la premisa ca persoanele varstnice reprezinta o categorie sociala definitorie in transmiterea experientei de munca si viata, a valorilor istorice si culturale, un factor de baza in educarea tinerei generatii si o resursa nationala importanta, ce poate fi utilizata inclusiv pe piata muncii.

Astfel, intr-un cadru informal si destins, seniorii au impartasit tuturor din experienta profesionala si personala, dar si asteptarile si sperantele pentru viitor. Exponentii generatiei „cu parul de argint”, asa cum amintea un senior prezent la Cafenea, au participat intr-un mod interactiv la semnalarea unor aspecte majore atat din viata persoanelor de varsta a treia, cat si din viata societatii romanesti in general, facand vizibil potentialul seniorilor.

La finalul caravanei, in urma unui proces amplu de selectare, 8 seniori vor constitui Parlamentul Seniorilor, care va milita pentru politici publice favorabile varstnicilor prin monitorizarea legislatiei dedicate persoanelor varstnice si va contribui la crearea unui cadru legislativ pentru o imbatranire activa, sanatoasa si demna. In 2017, Romania va putea deveni a doua tara din Europa care formeaza un astfel de Parlament, dupa Irlanda.

„De ce avem nevoie de un Parlament al Seniorilor?” Ne raspunde Maria Crangasu, Manager proiect Cetateni Activi la Puterea a Treia, Confederatia Caritas Romania, subliniind situatia dramatica a persoanei varstnice in societatea romaneasca, a seniorilor care se confrunta cu probleme financiare si sociale, dar mai ales izolarea si marginalizarea acestora chiar in cadrul propriilor familii:

“Situatia acestora nu reflecta deloc o batranete demna, si ne dorim ca acestia sa aiba dreptul la timp liber, de a sta alaturi de nepoti sau alaturi de alti exponenti ai generatiilor mai tinere, de a-si promova pasiunile si talentul, de a avea acces la noile tehnologii si de a putea lucra impreuna pentru legi mai bune care ii vizeaza. Nu sunteti cetateni la varsta a treia, ci cetateni la puterea a treia. Aveti un potential personal si profesional fantastic si sunteti cei mai indreptatiti sa aparati drepturile tuturor varstnicilor din Romania”.

Marcand importanta implicarii seniorilor in activitatile comunitatii, incheie adaugand ca: ‘’procesul de luare a deciziilor, atat la nivel national, cat si local, asigurarea accesului seniorilor pe piata muncii, promovarea solidaritatii intre generatii si asigurarea unei imbatraniri demne trebuie sa reprezinte elemente intrinseci ale politicilor si strategiilor nationale din Romania”.

Proiectul „Cetateni Activi la Puterea a Treia” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Mai multe imagini de la eveniment se regasesc AICI