Peste 400 de copii din judetul Dolj au acum donatori de viitor. Programul Donator de viitor continua

0

La debutul campaniei de primavara, World Vision Romania anunta ca a depasit numarul de 400 de copii sponsorizati prin programul de dezvoltare comunitara Donator de Viitor. In prima etapa a programului – octombrie 2013 – septembrie 2014 – World Vision Romania invita oamenii sa sustina copii provenind din 13 comunitati defavorizate din judetul Dolj, unul dintre judetele cu cel mai scazut nivel de trai din Romania. Toate persoanele care doresc sa ajute copii din satele sarace romanesti o pot face, de asemenea, redirectionand 2% din impozit catre acest program. De asemenea, programul Donator de viitor este sustinut de Oana Cuzino, medic primar si personalitate media binecunoscuta.

Datorita acestui program toti copiii din satele respective pot merge la scoala sau la gradinita, pot invata in conditii decente, au haine si incaltaminte pentru vreme rea, au acces la cabinete medicale corespunzator dotate, participa la activitati educationale si recreative diverse, invata sa se implice in viata comunitatii. Astel fundatia raporteaza o rata a abandonului scolar semnificativ mai mica decat media nationala – de 4 ori mai mica – pentru comunitatile in care este prezenta. Mai multe asemenea date vor fi disponibile in raportul Bunastarea copilului din mediul rural 2014, care urmeaza a fi lansat in aceasta primavara.

In 2013 peste 4.100 prescolari si scolari din cele 13 comunitati doljene s-au bucurat de efectele benefice ale diverselor activitati din program:

–              Un laborator de stiinte de la scoala din Bucovat a fost dotat corespunzator – aici invata 283 de copii;

–              Scoala din Cernatesti, unde invata 32 de copii, a fost dotata cu banci, scaune, dulapuri, table;

–              In 2 scoli –  din Breasta si Cleanov – a fost inaugurat un centru de creatie/ expozitional, de care beneficiaza 438 de elevi;

–              A fost amenajat Clubul de lectura de la Bralostita, pentru 100 de elevi;

–              La Argetoaia a fost sustinuta atelierul de tesatorie, unde s-au desfasurat diverse activitati de economie sociala in sprijinul celor 5 tesatoare si al celor 604 de copii inscrisi la gradinite si scoala

–              Diferite concursuri pe teme educative au fost sustinute cu premii – concursul intercomunitar  Festivalul I.L. Caragiale, Concursul judetean de stiinte Robert Brown, Concursul Bun Crestin – 200 de copii;

–              In toate scolile din toate comunitatile World Vision Romania a desfasurat campania Educatie pentru sanatate – au fost distribuite kituri de sanatate si igiena (continand produse de ingrijire – sapun, periuta si pasta de dinti, sampon, prosop, unghiera, pieptene) pentru 2000 de copii.

In plus, au fost dotate cu computere si mobilier centrele de informare din comunele Cotofenii din Dos, Predesti, Scaesti, Brabova, Argetoaia, Cernatesti, de care beneficiaza 1400 de locuitori.

Dezvoltarea comunitara este filozofia de actiune pe care World Vision Romania o aplica in toate comunitatile rurale defavorizate in care este prezenta. Astfel organizatia desfasoara activitati pe 5 paliere principale: educatie, sanatate, dezvoltare economica, advocacy si dezvoltare spirituala. Programele World Vision sunt centrate pe copii, urmarind ca acestia sa creasca sanatosi, sa-si insuseasca valori morale solide, sa aiba acces la educatie, sa participe la dezvoltarea comunitatii in care traiesc si sa devina niste adulti responsabili, care isi pot intretine familiile.

”Multumita donatorilor nostri, vedem cum reusim sa construim impreuna cu oamenii din comunitati si cum viata copiilor se transforma pas cu pas. Este o mare bucurie pentru noi si un motiv de mandrie sa vedem ca acesti copii invata sa scrie si sa citeasca, ca merg cu placere la scoala si ca isi ocupa timpul liber cu activitati variate si interesante. Suntem convinsi ca ceea ce semanam astazi va da roade in anii care urmeaza, iar faptul ca azi avem o rata a abandonului scolar considerabil mai mica decat media nationala in comunitatile noastre ne arata ca mergem in directia cea buna si ca meritam increderea donatorilor si partenerilor nostri”, a declarat Catalin A. Popa, director executiv World Vision Romania.

In perioada 2014 – 2018, obiectivul ambitios al fundatiei este acela de a creste nivelul de bunastare a 2,2 de milioane de copii din Romania, cu atentie speciala pentru cei mai vulnerabili dintre acestia – cei care traiesc in cele mai sarace familii, cei de etnie roma, cei separati de familie, cei cu dizabilitati.