Pictorial inedit: 4 modele 75+ atrag atentia asupra situatiei varstnicilor din Romania

0

Frumusetea nu are varsta. A dovedit-o Asociatia Niciodata Singur – Prietenii varstnicilor, prin realizarea unui proiect unic in Romania. 4 doamne, trecute de varsta de 75 de ani au pozat cu stil si eleganta, purtand ii traditionale, intr-un pictorial de moda profesionist, pentru a atrage atentia asupra situatiei alarmante a varstnicilor din tara noastra: 1 din 2 varstnici din Romania se simte singur si inutil, intr-o mica sau mai mare masura[1].

making-of-1519354

Pictorialul, realizat de tanara fotografa Eli Driu, impreuna cu stilistii de la .1Concept – Your Beauty Masters si-a dorit sa exprime atat frumusetea la varsta a III-a, cat si nevoia de implicare a societatii in cauza singuratatii varstnicilor, punand in contrast calitatea unui pictorial glossy profesionist cu povestile de viata ale modelelor. Modelele, beneficiare ale programelor asociatiei, au peste 75 de ani si, dupa o viata plina si activa, au ajuns sa infrunte singure problemele varstei batranetii.

Imbatranirea populatiei este un fenomen in crestere care afecteaza nu numai Romania, ci si intreaga Europa. Conform Institutului National de Statistica, 3.247.744 de persoane din populatia totala a Romaniei au varsta de peste 65 ani. In plus, in tara noastra emigrarea tinerilor, insuficienta resurselor umane si financiare specializate si lipsa unui sistem integrat de sprijin amplifica numarul situatiilor in care foarte multi varstnici traiesc neglijati, singuri, sau lipsiti de contact social.

„Ne-am dorit sa aducem in atentia opiniei publice aceste date statistice prin transformarea lor intr-o poveste frumoasa, romaneasca si autentica. Cu siguranta, atunci cand rasfoiesti o revista glossy si gasesti un astfel de pictorial, incepi sa vezi ca batranetea poate sa aiba si o latura frumoasa.  Multi au uitat valoarea bunicilor, a povestilor spuse de ei si a sfaturilor pe care la un moment dat le-am primit cu totii. Singuratatea e o boala a acestui secol si e momentul sa ne dam seama ca unui varstnic singur, orice contact social ii poate insenina ziua. Este, cu siguranta, o cauza in care trebuie sa ne implicam cu totii”, a declarat Catalin Dinu, coordonator de comunicare si fundraising al asociatiei Niciodata Singur.

Fotografiile, ce se vor regasi in editia lunii aprilie a revistei Unica, au fost realizate la Casara, styling-ul a fost asigurat de .1Concept – Your Beauty Masters (Alin Mihalache – art director, Sorin Papa – make up artist, Adrian Soare – junior stylist si Franco Tiplea – junior stylist), iar vestimentatia a fost oferita de Iiana.

Acest eveniment face parte din Campania de primavara a asociatiei Niciodata Singur. In perioada 26 februarie – 8 martie 2016, aproape 100 de voluntari Niciodata Singur vor aduce bucuria si speranta primaverii celor 900 de varstnici din Bucuresti, Pitesti, Constanta, Ploiesti si Braila, sprijiniti de asociatie, oferindu-le martisoare si cadouri sau prin organizarea de diverse activitati. Ca de fiecare data, au fost alaturi de asociatie si Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 2, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arges, Caminul de Varstnici Constanta si Asociatia Vasarely.

Luptam impotriva efectelor izolarii varstnicilor din Romania, pentru o batranete traita in demnitate si speranta. Prin modelul de mobilizare pe care il oferim comunitatilor in care suntem prezenti, cu sprijinul voluntarilor de toate varstele si prin gesturi mici de umanitate incercam sa le oferim batranilor singuri sprijinul moral, practic si, pe cat posibil material de care au nevoie. Indiferent daca inca locuiesc acasa sau sunt rezidenti in camine de batrani sau centre de ingrijire, acestia au la fel de multa nevoie de o batranete demna si cat mai linistita.” a declarat Anca Iosub, director executiv al asociatiei.

Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor este o asociatie recent infiintata de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si Asociatia les petits frères des Pauvres din Franta, in contextul imbatranirii populatiei si ca raspuns la problematica izolarii sociale. Asociatia Niciodata Singur – prietenii varstnicilor doreste sa dezvolte si sa extinda la nivel national activitatile in sprijinul varstnicilor singuri, preluand modelul de interventie de la partenerul francez, organizatie cu o experienta de peste 70 ani in combaterea izolarii si saraciei varstnicilor. Pana pe data de 25 mai, orice contribuabil roman poate redirectiona gratuit 2% din impozitul pe venit pentru a se alatura cauzei. Mai multe detalii pe www.niciodatasingur.ro.

[1] Conform studiului national realizat de GfK pentru Fundatia Principesa Margareta a Romaniei in septembrie 2015