Programul „O sansa pentru viata”, lansat de Asociatia React si Vodafone continua cu modernizarea Centrului de Transfuzii Bucuresti

0

Asociatia REACT si Vodafone Romania continua programul „O sansa pentru viata”, lansat in 2008, cu modernizarea Centrului de Transfuzii Bucuresti. Proiectul de modernizare consta in renovarea cladirii Centrului si dotarea acestuia cu echipamente informatice. Pana in prezent, a fost renovat parterul cladirii, iar Vodafone Romania a donat 10 echipamente informatice pentru crearea unei baze de date electronice centralizate a persoanelor care vin sa doneze sange la Centrul de Transfuzii Bucuresti.

Construit in 1952, Centrul de Transfuzii Bucuresti nu a mai fost renovat inca de la infiintare. De aceea, am decis sa continuam programul „O sansa pentru viata” cu renovarea acestei institutii atat de importante pentru salvarea de vieti omenesti. Am finalizat de renovat parterul cladirii, iar prin recompartimentarea spatiului de receptie si administrativ, timpul de asteptare al donatorilor s-a redus cu 50%. In lunile urmatoare, vom extinde lucrarile de modernizare si la celelalte zone destinate donatorilor. O sansa pentru viata este cel mai amplu program national de donare de sange din Romania, cu ajutorul caruia au fost salvati peste 140.000 de oameni, pe parcursul ultimilor 4 ani. Pana in prezent, peste 100.000 de persoane au donat sange, dintre care 2000 de angajati Vodafone”, a spus Florina Tanase, Director Regulatory, Legal and Corporate Affairs, Vodafone Romania.

Ne bucuram ca in urma acestui proiect de modernizare, am reusit sa scadem cu peste 50% timpul pe care un donator il petrece in centru. Eficienta activitatii de donare a crescut considerabil, pe de o parte prin informatizarea Centrului nostru, iar pe de alta parte, prin recompartimentarea spatiului, aducand in acelasi loc partea administrativa – primirea si inregistrarea donatorilor – si sala de asteptare. Este primul proiect de o asemenea amploare derulat in ultimii 50 de ani, iar pentru noi reprezinta un pas urias in realizarea obiectivului de refacere a intregului centru”, a spus Dr. Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti.

Centrul de Transfuzii Bucuresti este mai primitor si mai bine organizat, oferind donatorilor de sange o receptie si o sala de asteptare ce corespund standardelor europene. Multumim tuturor celor care ne-au sustinut donand 2% pentru acest proiect de renovare. Speram ca acesta sa fie un pas catre intelegerea actului donarii ca un gest firesc, un act de responsabilitate civica normal, in urma caruia nu trebuie sa asteptam recompense materiale”, a declarat Dr. Anca Stefan, Presedinte Asociatia REACT.

In fiecare luna la Centrul de Transfuzii doneaza aproximativ 5.000 de persoane. Conform legii, in Romania donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la cerere, sapte tichete de masa, o zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun timp de o luna, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.

In prezent, Centrul de Transfuzii Bucuresti dispune de o sala de asteptare si o zona de receptie a donatorilor amenajate si dotate in conformitate cu standardele europene. Valoarea lucrarilor de renovare si dotare cu echipamente informatice se ridica la 33.000 Euro, Vodafone Romania contribuind cu 23.000 Euro, iar restul de 10.000 Euro fiind donat de catre comunitate, in urma campaniei de strangere de fonduri initiate de Asociatia REACT anul trecut. Valoarea totala pentru renovarea intregului centru se ridica la 100.000 Euro. Totodata, Centrul de Transfuzii Bucuresti beneficiaza de o ambulanta donata de Vodafone Romania in 2010, pentru a imbunatati cu pana la 30% timpul de livrare a sangelui catre spitalele bucurestene si implicit catre pacienti.