Propunerea legislativa privind organizarea si functionarea serviciilor sociale a fost depusa la Senat

0

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) in parteneriat cu Camera Deputatilor, Confederatia Caritas, Salvati Copiii Romania, Fundatia Pentru Voi si CENTRAS au anuntat astazi, 16 martie 2011, inregistrarea la Senat a propunerii legislative privind organizarea si functionarea serviciilor sociale.

 In cadrul dezbaterii proiectului de lege privind reformarea sistemului de asistenta sociala, organizata astazi la Palatul Parlamentului, Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase impreuna cu reprezentantii Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Confederatiei Caritas, Salvati Copiii Romania, Fundatia Pentru Voi si CENTRAS au anuntat inregistrarea la Senat a propunerii legislative privind organizarea si functionarea serviciilor sociale.

 “Acest demers a inceput in urma cu un an, a fost o consultare permanenta cu organizatiile neguvernamentale, dar in acelasi timp si cu Ministerul Muncii. […] Am pornit la acest drum cu o constatare simpla: foarte multi bani intra in domeniul social, dar de multe ori acei bani nu ajung acolo unde trebuie si nici macar in forma care trebuie, astfel incat beneficiarii sa depaseasca o situatie critica in care se afla la un moment dat. Acest proiect de lege da drumul la o piata a serviciilor sociale care sunt menite sa scada cheltuielile publice”, a declarat Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

 La dezbatere au participat 60 de reprezentanti ai furnizorilor publici si privati de servicii sociale, precum si Nicolae Ivaschescu, Secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

 Participantii au solicitat autoritatilor armonizarea dintre diversele proiecte legislative din domeniul social (Codul Social, Legea privind parteneriatul intre stat si culte in domeniul serviciilor sociale, etc) si au adus in discutie necesitatea realizarii unei consultari a furnizorilor publici si privati de servicii sociale atunci cand sunt propuse schimbari legislative in domeniu, cu referire, in special, la legea recent adoptata de Parlament, privind parteneriatul intre stat si culte in domeniul serviciilor sociale.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale s-a angajat, prin reprezentantul sau, sa preia aceasta propunere legislativa si sa o integreze in proiectul de lege privind asistenta sociala.

 “Aceasta dezbatere este un exercitiu pentru organizatii de a participa la lucrari si de a veni cu solutii. In acest moment, ONG-urile au peste 50% dintre servicii sociale din Romania, iar resursele cu care ele implementeaza aceste servicii sunt in mare parte private. Asadar, pentru ca aceste servicii sa se dezvolte si sa acopere o gama cat mai larga de beneficiari din punct de vedere teritorial, este necesar ca statul sa constientizeze faptul ca suntem niste actori cu care trebuie sa discute si care trebuie incurajati sa-si duca mai departe misiunea.”, a declarat Ionut Sibian, Directorul Executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC).

 In urmatoarele luni, FDSC si-a asumat rolul de a prelua toate propunerile de imbunatatire a actualului text de lege si de a le discuta cu expertii din grupul de lucru. 

 Propunerea legislativa privind organizarea si funcționarea serviciilor sociale poate fi consultata la link-ul urmator: http://webapp.senat.ro/pdf/11b154FG.pdf  

 Pentru informatii suplimentare, va rugam sa va adresati Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, (www.fdsc.ro) la numarul de telefon 021-310-0177; e-mail: [email protected], persoana de contact: Aurelia Grigore, PR Manager, mobil: 0723.623.183