Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate

0

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, in parteneriat cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, a organizat in data de 11 iulie un eveniment de prezentare a proiectului “Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate” – proiect co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Intalnirea pe tema incluziunii sociale a fostilor detinuti a avut drept scop informarea si crearea unui spatiu de dezbatere cu privire la aceasta problematica, prin incurajarea dialogului cu institutiile publice si private, in vederea identificarii, printr-un efort comun, a unor solutii de reintegrare pe piata muncii si in societate a fostilor detinuti, considerate urgente pentru reducerea fenomenului de recidiva si infractionalitate in Romania.

La eveniment au participat reprezentanti ai organizatiilor partenere in cadrul proiectul, reprezentanti ai institutiilor publice centrale, mass-media, membri ai mediului academic, ONG-uri, asociatii si fundatii de servicii sociale.

In cadrul evenimentului au avut loc dezbateri si concluzii cu privire la obiectivele propuse in implementarea proiectului pentru incluziunea sociala a fostilor detinuti dupa liberarea acestora din penitenciar. Partenerii au atras atentia asupra faptului ca abordarea societatii cu privire la fenomenul infractional este axata pe tinerea in custodie si pe componeta punitiva a persoanele care comit infractiuni. Pe langa consecintele grave asupra societatii pe care le presupune reintoarcerea lor in penitenciare, aceasta abordare este extrem de costisitoare si ineficienta in ceea ce priveste nivelul de recidiva.

Totodata, Administratia Nationala a Penitenciarelor subliniaza faptul ca cel mai important aspect al acestei probleme este reintegrarea fostilor detinuti pe piata muncii, in vederea facilitarii sanselor acestora de a-si asigura traiul zilnic dupa eliberarea din detentie. In acest sens, ANP face apel la mediul privat (posibili angajatori) sa se informeze cu privire la oferta de forta de munca din partea penitenciarelor, care include o paleta larga de calificari pe piata muncii: constructii, confectii, lucrari industriale si chiar servicii de call-center. In plus, prin angajarea persoanelor private de libertate, angajatorii pot beneficia de diferite stimulente fiscale, precum forta de munca cu cost redus.

Proiectul “Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate” presupune trei componente majore:

1. Imbunatatirea cadrului legal si administrativ pentru facilitarea incluziunii sociale a fostilor detinuti prin emiterea de studii si recomandari practice privind modele de bune practici folosite cu succes la nivelul Uniunii Europene. Recomandarile vor fi inainte Guvernului, in vederea transpunerii in legislatia romaneasca si a implementarii masurilor in contextul national.

2. Asigurarea unor traininguri pentru detinuti aflati in regim deschis sau semi-deschis destinate initierii si calificarii acestora in meserii ecologice. Un numar de 136 de detinuti vor beneficia astfel de pregatire profesionala in meserii ocupationale in domeniul agriculturii şi al constructiilor, cu scopul de a invata o meserie şi de a avea şanse mai mari de angajare dupa liberare. Centrele de training vor fi amenajate in Delta Dunarii, in cadrul Penitenciarului Tulcea, sectia Chilia şi grindul Tataru. Asigurarea unor trainiguri pentru detinuti menite sa le ofere informatii si asistenta psihosociala, necesare in procesul acestora de reintegrare. Nu in ultimul rand, personalul de supraveghere din penitenciarele romanesti va beneficia de trainguri pe teme de Comunicare si Rezolutie a situatiilor conflictuale, in vederea facilitarii muncii si relationarii acestora cu detinutii.

3. Campanie media de constientizare si comunicare cu privire la reintegrarea fostilor detinuti pe piata muncii, in vederea combaterii discriminarii si a mentalitatiilor colective negative ce ingreuneaza incluziunea sociala a acestui grup  vulnerabil. In cadrul campaniei vor fi organizate opt seminarii regionale de promovare a proiectului la nivel national si evenimente de informare a publicului cu privire la activitatiile din cadrul proiectului, a informat Mihai Moia, Manager de Proiect – Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare:

Cu ocazia evenimentului a fost prezentat spot-ul TV realizat in cadrul campaniei de informare si constientizare privind incluziunea sociala a fostilor detinuti.

In cadrul intalnirii a avut loc un moment artistic oferit de sase adolescenti de la “Penitenaciarul de Minori si Tineri Craiova”, care au sustinut un concert la tobe bongos. Tinerii au impartasit cu cei prezenti cateva impresii cu privire la experienta in detentie. Intrebati de ce le este teama atunci cand vor fi eliberati, acestia au raspuns ca le este teama de faptul ca vor fi respinsi de cei din jur. Desi au planuri de viitor dupa eliberare si vor sa isi intemeieze propria familie, tinerii sunt sceptici cu privire la gasirea unui loc de munca, deoarece nu au educatia necesara (doar cateva clase) si vor avea cazier. Cea mai grea problema cu care se confrunta copiii si tinerii din penitenciar este lipsa familiei si dorul de cei dragi. Multi dintre acestia nu si-au mai vazut parintii si fratii de 2-3 ani, din cauza distantei si a imposibilitatii familiilor de a-i vizita.