Salvati Copiii Romania lanseaza un nou proiect, in beneficiul copiilor cu tulburari de sanatate mintala

0

Organizatia Salvati Copiii Romania lanseaza proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sanatate mintala, copiii victime ale violentei domestice si familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care sa ofere sprijin si sa asigure cea mai buna ingrijire pentru categoriile vulnerabile vizate.

salvati_copiii_romania_-_evaluare_consiliere_psihologica_si_psihoterapie_pentru_copii_si_adolescenti-4893787

In acest moment, in Romania, in sistemul public de sanatate, activeaza aproximativ 200 de psihologi si 120 de medici specializati in psihiatrie pediatrica, iar ultimele estimari indica o scadere a numarului acestora, din cauza migratiei personalului sanitar. Dincolo de lipsa servicilor integrate de asistenta psihologica, pedagogica si sociala, situatia personalului specializat in domeniul sanatatii mintale a copilului si adolescentului este una sensibila.

Serviciile comunitare de sanatate mintala pentru minori sunt concentrate in 28 de centre comunitare, dintre care doua activeaza in Bucuresti. 15 judete din tara nu dispun de un asemenea centru, singurele solutii disponibile fiind spitalele de psihiatrie pentru adulti sau spitalele judetene.

Principalele obiective ale proiectului Salvati Copiii Romania le reprezinta formarea a 200 de specialisti in vederea evaluarii si interventiei, precum si furnizarea de servicii integrate de consiliere si terapie pentru 700 de copii si adolescenti (3-18 ani). In plus, proiectul isi propune sa ofere sesiuni de educatie parentala si psiho-educatie pentru 700 de parinti, in cadrul centrelor de consiliere ale Organizatiei, din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures si Suceava.

Tulburarile de sanatate mintala reprezinta principala cauza de dizabilitate in randul copiilor si adolescentilor, la nivel global. Astfel, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pana in 2020, peste 25% din populatia de copii a Europei va dezvolta probleme de sanatate mintala si va avea nevoie de consiliere psihologica. Netratate, aceste tulburari afecteaza sever dezvoltarea si sansa la o viata decenta.

In Romania, nu exista o statistica a numarului total de copii cu probleme de sanatate mintala. Potrivit estimarilor Organizatiei Salvati Copiii, realizate prin raportarea la datele internationale furnizate de OMS, in momentul de fata, din aproximativ 3,8 milioane de copii, peste 760.000 au o tulburare de sanatate mintala.

Conform acelorasi estimari, cele mai frecvente afectiuni sunt:

grafic-8197559

Copiii cu dificultati emotionale si comportamentale sunt de trei ori mai expusi riscului de a fi victime ale abuzului si neglijarii decat restul copiilor. Acest lucru se intampla in contextul in care, in Romania, 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor. 1 din 8 copii crescuti astfel va primi un diagnostic clinic, urmare a abuzului in familie. Conform datelor publicate de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie la finalul lunii septembrie 2014, 9.458 de situatii de abuz au fost inregistrate oficial in sistemul de protectie a copilului.

 „Ca sa asistam la o dezvoltare reala a acestui sistem este nevoie, in primul rand, de trecerea de la interventia bazata pe medicatie, disponibila in spitalul de psihiatrie, catre interventia realizata la nivelul serviciilor educationale si de protectia copilului. Consilierii scolari si echipele multidisciplinare din directiile de protectie a copilului sunt actori cheie in identificarea si interventia timpurie si eficace in cazul acestei categorii vulnerabile.” – Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.  

Este nevoie de eforturi sustinute la nivelul autoritatilor centrale pentru aprobarea Strategiei Nationale de sanatate mintala pentru copii, de o buna colaborare intre institutiile responsabile si de o schimbare treptata a mentalitatilor. Sanatatea mintala inca este un subiect evitat la nivelul discursului public, ceea ce duce la stigmatizarea si discriminarea celor cu dificultati, inclusiv a copiilor. Acest lucru reprezinta o bariera in calea accesarii serviciilor specializate si integrarii copiilor in sistemul educational.

Proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sanatate mintala, copiii victime ale violentei domestice si familiile acestora se desfasoara pe parcursul a 14 luni si va sprijini accesul la servicii de consiliere si psihoterapie pentru 700 de copii din Bucuresti, Iasi, Suceava, Mures si Timis. Proiectul este dezvoltat in parteneriat cu Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, cu sprijinul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania – Componenta Servicii Sociale si de Baza. Salvati Copiii Romania va beneficia de finantare nerambursabila in valoare de 149.922 Euro din granturile SEE 2009-2014.

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele Organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile – copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. In cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de Organizatie. Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.