Salvati Copiii si Ministrul Sanatatii colaboreaza pentru reducerea mortalitatii infantile si imbunatatirea conditiilor din maternitati

0

Felul in care spitalele sunt pregatite sa aduca pe lume si sa isi ingrijeasca nou-nascutii, asigurandu-le supravietuirea, este unul dintre indicatorii majori ai sistemului public de servicii medicale, fapt care creeaza incredere in sistem si, in acest fel, pune fundamentele unei constructii pe termen lung. Aceste aspecte au fost dezbatute de comunitatea medicala reunita ieri la workshop-ul „Analiza mortalitatii infantile si a situatiei maternitatilor din Romania”, organizat de Salvati Copiii, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii.

Consideram ca modul in care s-a urmarit, in ultimele decenii, protectia medicala a sarcinii, a nasterii si a primului an din viata nou-nascutilor a fost tot mai putin adecvat cerintelor concrete din teren, semnalate chiar de catre medici. Aceasta stare de lucruri se reflecta in rata ridicata a mortalitatii infantile, ce mentine Romania departe de tinta OMS de reducere a mortalitatii infantile, de sub 5 decese la o mie de nasteri. Romania ocupa in continuare primul loc in Uniunea Europeana privind mortalitatea infantila, cu o rata de 8,8 la 1000 de nou-nascuti vii, in 2014, cauza principala fiind nasterile premature.” – Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.

“Mama si Copilul reprezinta pentru noi o prioritate, atat din perspectiva dezvoltarii asistentei medicale pentru nou-nascuti, a screening-ului prenatal, cat si a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotriva mamei si copilului. Imi doresc sa abordam in mod coerent si aplicat o serie de masuri de dezvoltare si imbunatatire a Programului Mama si Copilul pornind de la obiectivele strategice guvernamentale, de la nevoile reale ale pacientilor nostri, dar si de la obiectivele identificate de societatea civila implicata in domeniul sanatatii mamei si copilului.” – Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, Ministrul Sanatatii.

Pentru a stabili o strategie realista si solutii concrete, cu aplicare imediata, primul pas il reprezinta colectarea de informatii privind starea retelei de maternitati. De aceea, in vederea elaborarii unui plan de interventie pentru implementarea Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020, capitolul Sanatatea Mamei si Copilului, Ministerul Sanatatii, prin Directia Generala de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, in parteneriat cu Organizatia Salvati Copiii, a intocmit si aplicat in maternitatile din tara un chestionar, in scopul evaluarii dotarii cu echipamente si incadrarii cu personal a tuturor unitatilor sanitare ce primesc nou-nascuti ce necesita ingrijiri de terapie intensiva.

Chestionarul a fost transmis, prin directiile judetene de sanatate publica, catre toate spitalele care au organizate sectii de nou-nascuti si obstetrica. Dintre cele 163 de maternitati care au raspuns, 95 sunt de nivel I, 45 de nivel II si 23 de nivel III, conform Ordinului Ministrului Sanatatii Publice nr.1881/2006, privind ierarhizarea unitatilor spitalicesti, a sectiilor si compartimentelor de obstetrica-ginecologie si neonatologie, actualizat in anul 2012.

Cateva date relevante din analiza chestionarelor:

 • Media numarului de paturi de terapie intensiva pe niveluri este subunitara la nivelul I (0,4) si de 5 paturi pentru nivelul II. Un numar de 16 paturi de obstetrica sunt, in medie, in cadrul maternitatilor de nivel I care au dat raspunsuri valide, desi Ordinul Ministrului Sanatatii si Familiei 910/18.11.2002 prevede un minim de 25, in timp ce pentru nivelurile II si III, minimul prevazut este de 43, respectiv 90 de paturi.
 • Numarul mediu de sali de nastere pe nivele este de 2 sali la nivelul I, 3 sali la nivelul II si 4 sali la nivelul III.
 • Rata de nasteri chirurgicale este foarte ridicata in tara noastra fata de nivelul considerat optim, de 10-15%
 • In privinta personalului, la maternitatile de nivel I, 91% dintre spitale au mai putin de 5 medici de obstetrica-ginecologie, 99% au mai putin de 5 medici neonatologi, 69% au mai putin de 10 asistente obstetrica-ginecologie si 92% au mai putin de 10 asistente neonatologie. Pentru maternitatile de nivel II, 9% au mai putin de 5 medici de obstetrica-ginecologie, 73% au mai putin de 5 medici neonatologie, 14% au mai putin de 10 asistente obstetrica-ginecologie si 20% au mai putin de 10 asistente neonatologie.
 • La maternitatile de nivel III, 5% dintre unitatile medicale au raportat mai putin de 5 medici obstetrica-ginecologie si neonatologie si 10% mai putin de 10 asistente obstetrica-ginecologie si neonatologie.
 • Liniile de garda de ATI si neonatologie sunt aproape inexistente in maternitatile de nivel I, iar numarul mediu de linii de garda obstetrica-ginecologie este de 1,5. In maternitatile de nivel III, numarul mediu de linii de garda ATI este de 1,5, respectiv de 1,6 la liniile de garda neonatologie si 4,3 la cele de obstetrica-ginecologie.
 • Un numar de 34 spitale au avut solicitari legate de personal, fie in sensul suplimentarii acestuia, fie in sensul formarii personalului existent.
 • Din datele furnizate de spitale privind accesul la investigatii de laborator, paraclinice si servicii de transfuzie sanguina, posibilitatea efectuarii investigatiilor difera in functie de momentul in care intervine necesitatea, scade semnificativ pentru toate tipurile de investigatii noaptea sau in zilele nelucratoare. De exemplu, in cazul maternitatilor de nivel I, in 51% dintre acestea nu se pot efectua ecografii in timpul noptii. Daca vorbim de maternitatile de nivel III, doar 89% pot efectua analize biochimice noaptea.
 • In privinta existentei echipamentelor medicale necesare pentru desfasurarea in conditii corespunzatoare a actului medical, am observat un procent mare al spitalelor care au declarat ca nu au echipamentul respectiv, pe niveluri de maternitati. Astfel, 13% dintre maternitatile de nivel I declara ca nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.
 • Dintre datele cu privire la vechimea echipamentelor rezulta ca aceasta este foarte mare, pe fiecare categorie. Incubatoarele standard cele mai vechi din unitatile de nivel I au fost fabricate in anul 1977, cele din unitatile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoarele pentru nou-nascuti cele mai vechi pentru nivelul I dateaza din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994.
 • In ceea ce priveste solicitarile, problemele sau propunerile care pot duce la cresterea calitatii serviciilor medicale pentru gravida si nou-nascuti, s-au distins cateva categorii mai frecvente: 33% dintre spitale au solicitat: mese de nastere, mese radiante pentru nou-nascuti, mese de operatie, mese ginecologice si 12,3% au nevoie de asistente medicale.

Din 2010, Salvati Copiii Romania a initiat proiectul “Fiecare Copil Conteaza”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmareste reducerea mortalitatii infantile si in randul copiilor pana la 5 ani.

In perioada 2010-2016 au fost derulate actiuni menite sa combata cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componenta majora de informare si educare, dar si prin suport nutritional si sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu varste intre 0-5 ani, gravide si mame tinere), din 31 de comunitati rurale din judetele Botosani, Brasov, Caras-Severin, Dambovita, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Vrancea.

In cadrul campaniilor „Bun venit pe lume” si “Un gest pentru o viata”, derulate incepand cu octombrie 2012, Salvati Copiii si-a asumat sustinerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante a 58 de maternitati din 34 de judete ale tarii. Aceste unitati medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilatie sau alte echipamente performante necesare salvarii vietilor bebelusilor nascuti prematur.

Cu ajutorul echipamentele achizitionate in urma campaniei de reducere a mortalitatii infantile, apreciem ca am ajutat la salvarea a peste 18.000 de nou-nascuti.

Prin formularele 230 si 200 poti directiona 2% din impozitul pe venit

Toti cei care vor sa ajute la dotarea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante pot completa formularele 230 sau 200, prin care redirectioneaza 2% din impozitul pe venitul anual. Contribuabilii care doresc sa sprijine acest demers pot descarca formularele precompletate cu datele de identificare ale organizatiei Salvati Copiii de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/  

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta cu confirmare de primire, pana la data de 25 mai 2016. Suma nu trebuie mentionata in formular, urmand sa fie completata de administratia financiara.

Despre Organizatia Salvati Copiii
Salvati Copiii este o organizatie neguvernamentala, asociatie de utilitate publica, non-profit, democratica, neafiliata politic sau religios, care militeaza activ pentru protectia drepturilor copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si cu legislatia Romaniei. Salvati Copiii adopta o pozitie independenta in raport cu actiunile si masurile institutiilor, recunoscand ca implementarea legislatiei si a politicilor publice in materia drepturilor copiilor nu poate ignora stransa colaborare dintre autoritati, familie, copii si societatea in care fiecare actor implicat isi accepta responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic si viabil. In calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari, VIZIUNEA noastra este o lume care respecta, pentru fiecare copil, dreptul sau la supravietuire, educatie, protectie si participare, asumandu-ne MISIUNEA de a obtine progrese importante privind modul in care copiii sunt tratati si producerea schimbarilor imediate si de durata in viata acestora. In cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.