Sase organizatii din Romania au castigat Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2011

0

Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret Sacele, Asociatia pentru Promovarea Incluziunii Sociale Campia Turzii, Organizatia Umanitara Concordia Ploiesti, Asociatia Pro Democratia Clubul Timisoara, Asociatia ACCEPT Bucuresti, Asociatia Culturala TURN Timisoara au fost premiate la Praga, in cadrul ceremoniei finale a Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2011. Cele sase organizatii vor primi cate un premiu in valoare de 16,000 euro fiecare precum si numeroase alte beneficii. De asemenea, proiectul “Brutaria Concordia” realizat de Organizatia Umanitara Concordia, Bucuresti a primit un premiu special din partea angajatilor Grupului Erste.

Proiectele castigatoare din Romania:

Case mai Bune (Better Homes) – Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret (F.A.S.T.), Sacele

Close to School – Asociatia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Campia Turzii

Brutaria CONCORDIA – Organizatia Umanitara Concordia, Bucuresti 

Democratia la Padureni – Asociatia Pro Democratia Clubul Timisoara

Diversitatea, realitatea din jurul nostru! – Asociatia ACCEPT, Bucuresti

International Romani Art Festival – Asociatia Culturala TURN, Timisoara

Pentru doua zile, capitala  Republicii Cehe a fost centrul integrarii sociale, gazduind organizatii din 12 tari ale Europei Centrale si de Est (Bosnia si Hertegovina, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia). Peste 650 de reprezentanti ai societatii civile, mediului de afaceri si organizatii media s-au reunit pe 20 iunie la Barrandov Studios pentru a-i aclama pe castigatorii acestei editii.  

In afara categoriilor de premii anuntate anterior, au fost acordate de asemenea sase premii speciale: doua de catre juriu, trei de catre toate cele 132 de organizatii finaliste care au votat cele mai bune proiecte din randul lor (premiate cu cate 15,000 euro fiecare) si unul de catre angajatii Grupului Erste care si-au desemnat de asemenea proiectul favorit.

Andreas Treichl, presedintele board-ului Fundatiei ERSTE si CEO al Erste Group, a inmanat premiul cel mare. “Am initiat acest Premiu in 2007, intrucat noi credem in existenta unei societati fara prejudecati si cu drepturi egale pentru toti. Pentru a crea o astfel de societate, trebuie sa contribuim cu totii. Aceste organizatii castigatoare isi dedica intreaga activitate atingerii acestui obiectiv. Ce putem noi sa facem este sa oferim o recunoastere publica a dedicarii lor si rezultatelor deosebite pe care le-au obtinut si sa incercam sa le urmam exemplul”, a spus Treichl.

Cei 36 de castigatori vor beneficia de premii totale in valoare de 613,000 EUR, in timp ce toate cele 132 organizatii finaliste vor primi numeroase beneficii precum: suport de PR asigurat de consultanti specializati in relatii publice, cu finantarea Fundatiei ERSTE pe o perioada de doi ani; participare la workshop-uri care sa le permita dezvoltarea diverselor competente (dezvoltarea de afaceri sociale ca alternativa de finantare, devoltarea de aptitudini de relationare cu mass media, dobandirea de aptitudini in zona de social media); promovare in cadrul Retelei de Integrare Sociala a Fundatiei ERSTE (www.socialintegration.org/network), o baza de date interactiva cu proiecte de buna practica din tarile Europei Centrale si de Est, al carui scop este de a atrage atentia potentialilor finantatori, conectand sectorul non-profit si sectorul comercial.

Juriul Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2011 a fost alcatuit din 18 experti in probleme legate de integrare sociala: Haris Pašović (Bosnia si Hertegovina), Andrea Feldman (Croatia), Terezie Hradilková (Republica Ceha), Maria Nemenyi (Ungaria), Shkëlzen Maliqi (Kosovo), Vladimir Milčin (Macedonia), Marija Todorovska (La Strada, organizatie castigatoare EFASI 2009, Macedonia), Corina Cepoi (Republic Moldova), Mihajlo Jovović (Montenegru), Dana Deac (Romania), Miljenko Dereta (Serbia), Martin Bútora (Republica Slovaca), Vlasta Jalušič (Slovenia), Franz Salm-Reifferscheidt (membru al Board-ului Fundatiei ERSTE), Andrew Baker, Francis Davis, Sandra Pralong (expert international), Franz Karl Prüller (expert regional).

Pentru mai multe detalii despre Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala va rugam accesati: www.integrationaward.org