Seminar regional de reintegrare a fostilor detinuti in societate, la Cluj-Napoca

0

In cadrul proiectului „Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate”, Administratia Nationala a Penitenciarelor, in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, organizeaza la Cluj-Napoca seminarul regional cu tema „Bune practici privind incluziunea sociala a fostilor detinuti”.

Evenimentul va avea loc joi, 27 septembrie, la Hotel Ary (Strada Magaziei 19) si va aduce membri ai grupului vulnerabil – detinuti si fosti detinuti – fata in fata cu autoritatile publice si private, in vederea crearii unui dialog social pe marginea acestui subiect ce priveste societatea in mod direct.

Totodata, evenimentul propune schimbul de informatii si experienta intre organizatiile implicate in implementarea proiectului si partenerii sociali, cu scopul de a identifica, printr-un efort comun,  cele mai potrivite metode de reintegrare in societate a persoanelor private de libertate.

Evenimentul face parte dintr-o serie de opt seminarii regionale organizate in cadrul campaniei media de constientizare a importantei reintegrarii pe piata muncii si in societate a fostilor detinuti. Sesiunea de seminarii are scopul de a aduce in atentia autoritatilor locale, reprezentantilor societatilor comerciale, organizatiilor societatii civile interesate, dar si a comunitatii in general, principalele aspecte privind problema incluziunii sociale a fostilor detinuti.

Nivelul crescut de recidiva din Romania – Se estimeaza faptul ca intre 60% si 80% din totalul populatiei carcerale din Romania revine in penitenciar, potrivit unui sondaj realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Excluziunea fostilor detinuti pe piata muncii – Cazierul juridic afecteaza credibilitatea fostilor detinuti in fata angajatorilor, acestia fiind exclusi de pe piata locurilor de munca.

Discriminarea din partea societatii fata de persoanele private de libertate – Societatea trebuie sa constientizeze faptul ca revenirea fostilor detinuti in comunitate este esentiala, in conditiile in care revenirea lor in penitenciar presupune in primul rand savarsirea unor noi infractiuni ce afecteaza major comunitatea in care traim.                 

Pornind de la aceste semnale de alarma, pentru a sustine reintegrarea in societate si pe piata muncii a fostilor detinuti, in vederea combaterii si prevenirii infractionalitatii, Administratia Nationala a  Penitenciarelor, in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Universitatea de Vest Timisoara, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor Calarasi implementeaza proiectul „Revenirea fostilor detinuti pe piata muncii si integrarea lor in societate”.

Scopul principal al proiectului de a spori sansele fostilor detinuti exclusi de societate de a se reintegra pe piata muncii, prin initierea si calificarea acestora in meserii ecologice, in domeniul agriculturii si al constructiilor.