SenioriNET imbunatateste viata varstnicilor

0

Peste 30 de organizatii neguvernamentale implicate in serviciile pentru varstnici vor lucra impreuna pentru a imbunatati viata seniorilor din Romania prin intermediul SenioriNet – Reteaua ONG-urilor de servicii dedicate persoanelor varstnice.

Confederatia Caritas Romania in parteneriat cu Fundatia Crucea Alb Galbena, Asociatia Habilitas, Asociatia ADAM si Asociatia Four Change implementeaza, incepand cu 1 iulie 2013, proiectul „SenioriNET – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice”. Reteaua isi propune sa creasca accesul varstnicilor din Romania la servicii de ingrijire la domiciliu prin dezvoltarea organizatiilor neguvernamentale din sectorul social si sustinerea participarii lor active in politicile publice.

“In momentul de fata ne confruntam cu un proces de imbatranire accelerat la nivel european cat si in Romania. Din pacate, institutiile publice autohtone si organizatiile neguvernamentale care furnizeaza servicii pentru varstnici se lovesc de reduceri bugetare si fonduri insuficiente. Astfel, din ce in ce mai putini varstnici beneficiaza de serviciile de care au nevoie. In mediul rural situatia este si mai grava: lipsesc cu desavarsire informatiile si educatia in domeniu, iar serviciile sociale sunt subdezvoltate. De aceea, consideram ca proiectul de fata are o importanta vitala pentru dezvoltarea serviciilor sociale si coalizarea intr-o singura voce a sectorului ONG activ pe problematica varstnicilor”, a declarat Doina Crangasu, Director Executiv al Confederatiei Caritas Romania.

SenioriNet – Reteaua de ONG-uri furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu, va cuprinde peste 30 de organizatii neguvernamentale. Membrii retelei vor participa la un proces de planificare strategica, vor fi pregatiti pentru a formula politici sociale si a initia campanii de advocacy pentru cresterea numarului si calitatii serviciilor sociale pentru varstnici. Proiectul va incuraja dialogul intre autoritatile publice si sectorul neguvernamental in formularea politicilor nationale si locale din domeniul protectiei varstnicilor.

Mai mult, va fi realizata prima harta interactiva a furnizorilor de servicii sociale si medicale dedicate persoanelor varstnice. Fiecare cetatean va putea identifica mai usor organizatiile care furnizeaza astfel de servicii intr-o anumita regiune si va putea afla mai multe informatii despre ingrijirea varstnicilor la domiciliu.

Proiectul „SenioriNet – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, in cadrul Schemei de Grant pentru ONG-uri, Fondul Tematic pentru Participarea Societatii Civile – Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, are o durata de 2 ani si un buget total de 251.102,25 CHF din care 223.481,00 CHF reprezinta finantarea nerambursabila.