SenseAbility – campanie de constientizare pe nevazute

0

Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala a lansat pe 21 aprilie editia 2016 a proiectului SenseAbility, invitand presa la un tur pe nevazute al casei Ion Mincu si la o discutie deschisa despre accesibilizarea orasului la nevoile persoanelor nevazatoare.

SenseAbility doreste sa implementeze un mod multidisciplinar de abordare a problemelor cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati vizuale, in contextul urban existent si propune o platforma socio-culturala, un spatiu de contact intre persoanele cu dizabilitati vizuale si persoanele valide. 

Proiectul a fost implementat in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2015 cu sprijinul Ordinul Arhitectiilor din Romania, filiala Bucuresti, fiind selectat in cadrul concursului Apel la proiecte catre bucuresteni, in mai 2015 si obtinand premiul Presedintelui OAR Bucuresti la sfarsit de an. Proiectul a presupus o serie de tururi prin trei cladiri reprezentative ale orasului – Casa Verona, Casa Monteoru si Vila Rosetti. Aceste tururi au fost facute pe nevazute, prin intermediul unor ochelari speciali pusi la dispozitie de echipa asociatiei. Pe parcursul a patru weekenduri, aproximativ 170 de persoane au vizitat cele 3 cladiri, atat persoane cu deficiente de vedere, cat si persoane valide.  Feedback-ul pozitiv primit de la vizitatori, a determinat Asociatia sa doreasca continuarea acestui proiect si in 2016, facilitand accesul persoanelor cu deficiente de vedere in cat mai multe spatii-simbol din Bucuresti.

Experienta SenseAbility este una polisenzoriala, atunci cand nu te poti baza pe vizual, toate elementele din jur devin repere – ecou, miros, texturi, proportii, dimensiuni, temperatura, prin intermediul lor descoperi spatiul din jur. Aceasta experienta are dublu-rol: de a crea empatie fata de persoanele nevazatoare si de a sustine demersul de a integra social una dintre categoriile defavorizate din Romania.

Senseability 2016 aduce si o noua initiativa legata de accesibilizarea mediului construit prin realizarea unor planuri de evacuare tactile. Acestea vor deservi nevoilor legate de siguranta, facilitand totodata gradul de acces al persoanelor cu deficiente de vedere in raport cu mediul construit. Introducerea acestor machete ofera posibilitatea unei perceptii de ansamblu asupra cladirii, perceptie ce este foarte greu de accesat in alt fel. Pentru turul pe nevazute din casa Ion Mincu, arhitectii din cadrul Asociatiei, au creat o macheta/plan tactil dupa planurile puse la dispozitie de OAR National. Planul tactil va fi donat Ordinul Arhitectilor din Romania cu sediul in casa Ion Mincu, astfel persoanele cu deficiente de vedere vor putea explora cu usurinta interioarele remarcabile ale acestei case de patrimoniu.

Obiectivul proiectului in 2016 este accesibilizarea unui numar cat mai mare de spatii-simbol din Bucuresti prin realizarea acestor planuri tactile ce vor facilita accesul persoanelor cu deficiente de vedere. De asemenea, lansam un apel catre spatiile simbol din Bucuresti doritoare sa gazduiasca un eveniment SenseAbility si astfel sa devina accesibile nevazatorilor, alaturandu-se unui proiect cu caracter social si devenind un spatiu de contact intre persoanele cu dizabilitati vizuale si persoanele valide. 

Mai multe informatii despre activitatea AMAis:

[email protected]

AMAis

https://www.facebook.com/AMAis.ro/?fref=ts

Multumim pentru sustinere – Ordinul Arhitectilor din Romania, Primaria Municipiului Bucuresti, Duque de la Isla Romania, Sweet Concept si Forward ID.