Servicii noi pentru copiii cu autism din sectorul 3 al capitalei

0

Primaria Sectorului 3 si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3, impreuna cu Asociatia HelpAutism, au inaugurat astazi, 2 aprilie 2014, Centrul Casa Soarelui destinat interventiei timpurii in autism.

In urma parteneriatului public – privat intre cele trei entitati, in Centrul Casa Soarelui, situat pe strada Marin Pazon, nr. 2B, sector 3, 22 de copii diagnosticati cu autism vor primi zilnic servicii gratuite de terapie, iar parintii copiilor suspecti de tulburare de spectru autist beneficiaza gratuit de diagnostic precoce si consiliere.

„Inaugurarea acestui centru pe 2 aprilie cand se marcheaza Ziua Internationala a Constientizarii Autismului, este un exemplu de actiune pentru cresterea serviciilor la nivelul comunitatii. Familiile tinere din sectorul 3 vor beneficia de servicii gratuite pentru copiii lor, de diagnostic precoce si evaluare psihologica complexa, de terapie unu-la-unu in completarea serviciilor oferite de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.” spune Sorin Robert Negoita – primarul sectorului 3 al capitalei.

Momentul a fost marcat de taierea panglicii si lansarea unor baloane albastre – culoarea reprezentativa a actiunilor de constientizare a autismului.

In Romania sunt aproximativ 50 de centre dedicate copiilor cu autism, majoritatea dintre acestea functionand ca centre de zi. Pana astazi, exista un singur centru unde, pe baza unor teste internationale, se poate pune gratuit diagnostic precoce si realiza un plan terapeutic pentru copii cu tulburari de spectru autist (TSA).

„Am inteles cat de important este un diagnostic precoce in recuperarea copiilor cu autism si ne bucuram ca, punand la comun resursele Primariei Sectorul 3 si expertiza Asociatiei Help Autism, putem deschide un centru in care orice familie poate primi diagnostic daca are un copil cu varsta intre 1 si 4 ani cu intarzieri de dezvoltare. Pasul urmator pentru copilul diagnosticat cu TSA este terapia, iar la Centrul Casa Soarelui, parintii vor primi consilierea si serviciile necesare. Astfel am reusit impreuna cu partenerii nostri sa diversificam serviciilor sociale si sa oferim sansa la recuperare copiilor cu autism din sectorul 3.” declara Mihaela Ungureanu, director general D.G.A.S.P.C. sector 3.

Din studii reiese ca 50% din copiii diagnosticati cu tulburare de spectru autist ce au urmat interventia terapeutica ABA unu-la-unu, au fost integrati social, iar la ceilalti s-a constatat o ameliorarea evidenta a simptomelor. Interventia terapeutica timpurie, intensiva unu-la-unu nu este practicata in alte centre de stat, fiind sansa reala a copiilor cu autism la dobandirea abilitatilor necesare de autonomie si recuperarea intarzierilor, elemente ce vor duce la incluziune in societate.

„Inainte sa deschidem noi centre sau scoli speciale, ar fi bine sa facem eforturi pentru a oferi terapie de calitate si servicii gratuite in centrele existente si aflate acum in grija statului. La Centrul Casa Soarelui, ne-am dorit constituirea unui exemplu de bune practici in abordarea problematicii autismului in Romania prin dezvoltarea parteneriatului public-privat si crearea unei echipe multidisciplinare in parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Astfel, putem oferi servicii integrate si gratuite copiilor cu autism si parintilor acestora, dar vom putea pregati si comunitatea pentru acceptarea si integrarea lor.” spune Daniela Bololoi, presedinte Asociatia Help Autism, initiatorul acest parteneriat public-privat.

Echipa multidisciplinara este formata din psihiatri, neurologi si psihologi acreditati in terapii cognitiv-comportamentale. In Centrul Casa Soarelui se vor oferi incepand cu 2 aprilie urmatoarele servicii in mod gratuit:

  • diagnostic precoce si evaluare psihologica complexa: Testele internationale vor fi aplicate gratuit si permit depistarea timpurie a autismului si a afectiunilor asociate precum si interventia terapeutica planificata pentru copiii cu varsta intre 1 si 4 ani;
  • terapie intensiva pentru 22 de copii din familii defavorizate;
  • servicii pentru parinti: Parintii copiilor cu TSA vor primi consiliere si vor putea participa la workshop-uri de initiere in analiza aplicata a comportamentului pentru a-si insusi si aplica la randul lor tehnici ABA si pentru a se implica in procesul de recuperare;
  • servicii pentru cadre didactice: La Casa Soarelui, cadrele didactice din sectorul 3 vor primi pregatirea necesara in analiza aplicata a comportamentului prin cursuri si programe de instruire dedicate lor astfel incat sa asigure integrarea propice a copiilor cu TSA in scoli.

Cladirea este pusa la dispozitie de Primaria Sectorului 3 care preia si cheltuielile administrative. Costurile serviciilor de diagnostic, evaluare psihologica, consiliere si terapie pentru cei 22 de copii, selectati printr-un apel la inceputul acestui an in programul „Parinte pentru parinte”, sunt suportate din fondurile colectate de Asociatia Help Autism si provin in proportie de 80% din implicarea parintilor, beneficiari deja ai asociatiei si 20% din sponsorizari prin sustinerea venita de la Fundatia Mobexpert.