Sesiune de informare si curs de formare in cadrul proiectului “TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilitati!”

0

Asociatia Totul pentru Tine, Asociatia Viata Independenta si Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania au demarat sesiunile de informare si cursul de formare in cadrul proiectului “TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilitati!”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, avand ca promotor Fundatia Transilvana Alpha din Tirgu-Mures.

20160304_113014-3220100

Sesiunea de informare pentru reprezentantii autoritatilor publice locale a avut loc in data de 4 martie 2016 in capitala la sediul Federatiei Organizatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din Romania.

Cursul de formare pe tema “Obiective si tehnici moderne de lobby si advocacy in domeniul dizabilitatii, in lumina Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati” a avut loc in perioada 4-6 martie 2016 la Bucuresti la sediul Federatiei Organizatiei Nationale a Persoanelor cu Handicap din Romania si a fost destinat reprezentantilor organizatiilor persoanelor cu dizabilitati fiind sustinut de formatori provenind din ONG-urile beneficiare in proiect.

12804788_10156492837150251_4996094096538196450_n-7729047

Cu  ocazia informarii au fost prezentate public materialele realizate de echipa de implementare a proiectului:

  • Brosura informativa pentru parlamentari, persoane cu dizabilitati si organizatii neguvernamentale;
  • Brosura informativa pentru reprezentantii autoritatilor publice locale in domeniul identificarii nevoilor si a politicilor de incluziune activa a persoanelor cu dizabilitati;
  • Brosura informativa pentru functionarii serviciilor publice de la nivel local in privinta modului de identificare a nevoilor persoanelor cu dizabilitati, a furnizarii serviciilor publice in folosul acestora,a dialogului cu persoanele cu dizabilitati si a familiilor acestora, a schimbarii de perspectiva in abordarea dizabilitatii;
  • Brosura informativa pentru arhitecti, urbanisti, persoane cu dizabilitati si organizatii neguvernamentale;
  • Studiul “Dizabilitatea in presa”

Cursul de formare a avut la baza manualul “Obiective si tehnici moderne de lobby si advocacy in domeniul dizabilitatii, in lumina Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati”.

*Materialele informative, studiul si manualul sunt disponibile in format electronic la adresa:http://www.dizabnet.ro/proiecte/proiecte-in-derulare/toate-drepturile-fundamentale-pentru-toate-persoanele-cu-dizabilitati/)

Informarile pentru Autoritati Publice Locale si Cursul de formare pentru reprezentantii organizatiilor neguvernamentale si organizatiilor persoanelor cu dizabilitati au avut un caracter dinamic. Participantii au intervenit cu idei, au formulat propuneri si au impartasit experiente. “Toti copiii ma intreaba de ce nu merg, iar eu le arat scaunul rulant si le explic. Asta arata ca parintii lor nu le vorbesc despre acest lucru, nu stiu sau evita”, a povestit un tanar cu dizabilitati referindu-se la atitudinea inca reticenta a celor din jur fata de persoanele cu dizabilitati.

Un alt tanar in fotoliu rulant a constatat ca sunt prea putini ca el pe strada, si ca cei cu dizabilitati trebuie sa-si faca un obicei din a se plimba si a iesi pe strada. Tanarul a povestit ca circula foarte mult cu fotoliul rulant, iar oamenii cand il vad, cateodata ii ofera bani sau mancare, gest pentru care el si-a facut un obicei din a spune: “Va rog, ajutati pe cineva care are intr-adevar nevoie!”

Foarte multi tineri care au participat la eveniment doresc sa dea la o parte rutina si sa aduca in loc o atitudine mult mai constructiva: “Ce faci cand iti apare un zid in fata si cazi cand vrei sa-l treci? Mai incerci o data!”, a conchis un alt participant.

In cadrul cursului s-au punctat si modalitatile concrete prin care persoanele cu dizabilitati pot sa fie mai active si mai prezente in viata publica.  Astfel, s-a desprins concluzia ca “Trebuie sa fim uniti cu totii, indiferent de marimea organizatiei!”

In cadrul Cursului s-a mai raspuns concret la modul in care se poate organiza o actiune de advocacy pentru sport, astfel incat fiecare federatie sportiva sa poata organiza actiuni specifice dizabilitatii.

Informarile si cursurile derulate in cadrul proiectului “TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilitati!”, vor mai ajunge in orasele Bistrita, Zalau, Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc, Sibiu, Brasov, Simeria, Piatra Neamt, Focsani, Slobozia, Buzau si Vaslui. 

Scopul sesiunilor de informare este de a consolida relatiile dintre reprezentantii autoritatiilor publice locale, cei ai serviciilor publice, parlamentari, arhitecti si urbanistilor, jurnalisti si organizatiile persoanelor cu dizabilitati. Brosurile prezentate in cadrul sesiunilor de informare contin informatii relevante privind cadrul legal, respectiv norme si reglementari, ce pot fi de ajutor tuturor categoriilor de public-tinta mentionate mai sus. 

Informatii despre evenimentele si cursurile viitoare vor fi disponibile pe site-ul www.dizabnet.ro si pagina de Facebook a Retelei Dizabnet (www.facebook.com/Dizabnet).

“TOATE drepturile fundamentale pentru TOATE persoanele cu dizabilitati!” este un proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania avand ca promotor Fundatia Transilvana Alpha din Tirgu-Mures si ca partener Asociatia RENINCO Romania. Colaboratorii proiectului sunt: Federatia Nationala a Persoanelor cu Dizabilitati din Romania – ONPHR, Asociatia Hans Spalinger Simeria, Serviciul Public de Asistenta Sociala Simeria si Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati – ANPD. Proiectul se deruleaza in perioada 2 iunie 2014 – 30 aprilie 2016. Bugetul total este de 154.597 euro.