„Spune mai departe”, spune NU violentei domestice

0

Asociatia “No Abuse” a initiat o dezbatere la care au fost invitate ONG-uri, politicieni si persoane ce activeaza in “social media” in cadrul careia s-a discutat impactul violentei domestice asupra copiilor, chiar daca cei mici nu sunt victime directe.

Din pacate, si in 2010 numarul cazurilor de violenta domestica a crescut in comparatie cu anii trecuti. E foarte important sa incercam sa prevenim comportamentele violente, sa acordam ajutor victimelor, dar si sa introducem in legislatie masuri menite sa descurajeze agresorii si sa incurajeze victimele sa raporteze autoritatilor situatia in care se afla“, a spus Mirela Tincu, presedintele Asociatiei „No Abuse”.

Cristina Pocora, presedinte al Comisiei pentru egalitatea de sanse pentru femei si barbati din Camera Deputatilor, a explicat ca in momentul de fata legea e „fara brate”. „Chiar daca sesizezi autoritatile, acestea nu au nicio parghie legala ca sa asigure o protectie reala victimei si sa scoata agresorul din mediul familial. De aceea Comisia pentru egalitate de sanse are in dezbatere o propunere legislativa care inglobeaza mai multe propuneri venite din partea ONG-urilor, a institutiilor si a altor colegi parlamentari, in asa fel incat legea sa functioneze.”

Amendamentele propuse de „No Abuse” prevad instituirea obligativitatii autoritatilor locale de a elabora si implementa anual in scoali campanii de informare, constientizare si prevenire a violentei in familie. O parte importanta a luptei contra violentei e si infiintarea unei linii telefonice gratuite, unice si permanente, in toata tara, pentru informarea si indrumarea cetatenilor. Un alt amendament important se refera la introducerea cazierului contraventional, ca mijloc de evidenta a persoanelor care au fost sanctionate pentru fapte de violenta in familie sau impotriva carora s-a dispus instituirea ordinului de protectie, restrictie, interdictie sau care au urmat programe de recuperare.

Un studiu realizat in 2008 de Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii arata ca familia e vazuta ca o unitate inchisa, capabila sa se autogestioneze si care trebuie ferita de influente exterioare, atitudine ce intretine fenomenul violentei domestice si ingreuneaza eforturile de a-l combate. Disciplinarea copiilor include frecvent lovirea acestora, mai ales la sate.

Violenta domestica sau abuzul domestic este inteles, de cele mai multe ori, in sensul restrans al cuvantului, ca abuz fizic asupra unei persoane din cadrul familiei.

Totusi, violenta domestica trebuie tratata ca un fenomen complex, care cuprinde mai multe forme de abuz. Violenta intrafamiliala poate fi exercitata de orice persoana din familie aflata pe pozitie de putere fata de ceilalti membri.

Abuzul domestic este actul violent comis de o persoana aflata intr-o relatie de cuplu, oficiala sau neoficiala, care incearca sa domine sau sa controleze cealalta persoana din cadrul relatiei. Acesta este utilizat pentru un singur scop: abuzatorul vrea sa dobandeasca si sa mentina un control total asupra ta! Acesta foloseste sentimente de frica, de vinovatie, de rusine pentru a-ti minimaliza stima de sine, mandria personala, increderea in sine, mentinandu-te la dispozitia lui.

Ca arie de cuprindere, violenta domestica se refera la:

    * abuzul copilului in familie

    * violenta la nivelul relatiei de cuplu (violenta maritala)

    * violenta intre frati

    * abuzul si violenta asupra parintilor/ membrilor varstnici ai familiei.

Schimbarea legislatiei in ceea ce priveste pedepsirea violentei domestice si a abuzului este extrem de necesara pentru a preveni si a reduce aceste fenomene in Romania. O noua lege privind violenta domestica si abuzul ar trebui sa vizeze si acceptarea ca proba in instanta a consultatiilor psihologice.

In anul 2009, au fost raportate 12.461 de cazuri de violenta domestica. Din pacate, numarul acestora este cu mult mai mare. Sunt foarte putine victimele care au curajul sa recunoasca public si sa reclame astfel de comportamente. Un fapt mai putin cunoscut este acela ca si barbatii pot cadea victime ale violentei domestice si ale abuzului.

Implicatiile violentei domestice si ale abuzului sunt extrem de severe asupra victimei. Sunt mii de femei in Romania care traiesc sub teroare, iar zecii de mii de copii sunt marcati pe viata de astfel de comportamente. Este foarte grav faptul ca victimele copii ale violentei domestice si a abuzului sunt in pericolul de a reproduce la randul lor in relatiile cu ceilalti astfel de comportamente.

Sunt multe persoane care nu stiu exact ce presupune violenta si abuzul. Acestea pot fi abuzatori fara sa constientizeze acest lucru.