STUDIU: Care sunt principalele cauze ale cersetoriei in randul minorilor

0

Asociatia Telefonul Copilului, Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane si Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au realizat un studiu privind cauzele cersetoriei in randul minorilor, in cadrul proiectului “Unde incepe cersetoria, se sfarseste copilaria”, cofinantat de Ambasada Frantei la Bucuresti.

Potrivit rezultatelor studiului, saracia a fost indicata ca principalul factor declansator al deciziei de a cersi de catre 85,4 la suta dintre respondenti, in timp ce influenta negativa a familiei sau lipsa de supraveghere a copiilor au fost considerate drept cauze de catre 52,1 la suta. Alti 28,1 la suta au spus ca cei care ajung sa cerseasca o fac pentru a castiga usor bani, 14,6 la suta au indicat drept cauza lipsa de implicare a scolii, iar 18,8 la suta, lipsa de implicare a autoritatilor locale.

Peste jumatate dintre cei chestionati cred ca principalii beneficiari ai banilor castigati in acest fel de catre copii sunt parintii, iar 38,7 la suta considera ca beneficiarii sunt persoanele straine care ii controleaza pe minori si ii forteaza sa cerseasca. Doar 17,7 la suta dintre persoanele intervievate apreciaza ca minorii aleg singuri sa ofere diferite prestatii simple pentru a obtine niste bani.

Totodata, 67,7 la suta dintre respondenti cred ca minorii care cersesc provin din familii cu dificultati materiale, 18,3 la suta din familii in care se consuma frecvent alcool, 5,4 la suta din familii in care exista violenta domestica, 4,3 la suta din familii obisnuite, dar care nu se ocupa de copii, 3,2 la suta din familii in care parintii s-au separat si 1,1 la suta sunt de parere ca acestia vin din centre de plasament.

 Elevii chestionati cred ca cele mai mari riscuri pentru copiii care cersesc sunt traficul si exploatarea in afara tarii (62,8 la suta), amenintarile si lovirile (57,9 la suta), indepartarea de familie (57,3 la suta), abandonul scolar (56,3 la suta) si mutilarea fizica (35,8 la suta).

 Proiectul a fost implementat in comunitati din Bucuresti (Sectorul 5) si judetele Ilfov (Jilava), Vaslui (Murgeni), Alba (Hoparta), Dambovita (Cojasca), Covasna (Dobarlau), Brasov (municipiul Brasov), fiind selectate, impreuna cu reprezentantii Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane si ai Institutului pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, intrucat se confrunta cu problemele traficului de minori si cersetoriei.

Initiatorii proiectului au identificat, impreuna cu autoritatile locale, masuri pentru prevenirea si combaterea cersetoriei, acestea urmand sa fie incluse intr-un program strategic.

Astfel, 25,3 la suta dintre reprezentantii autoritatilor locale considera ca ar trebui acordat sprijin familiilor sarace, 22,1 la suta ca ar trebui sanctionati parintii care nu se ocupa de copii, 21,1 la suta au cerut imbunatatirea legislatiei si 12,6 la suta, scoaterea copiilor din mediile familiale violente.

Directorul executiv de la Asociatia Telefonul Copilului, Catalina Florea, a declarat, joi, ca un diagnostic alarmant este lipsa de informare in randul celor mici privind cersetoria, mai putin de jumatate dintre cei chestionati vorbind cu cineva despre acest lucru.

 “Asadar, bilantul acestui proiect confirma disfunctionalitatile existente la nivelul familiei, in principal pe fondul saraciei extreme, semnalate constant de Asociatia Telefonul Copilului, un motiv in plus pentru reactii concrete din partea societatii civile si a autoritatilor in vederea prevenirii acestor fenomene” a declarat Catalina Florea.

Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a declarat ca traficul de persoane, dar mai ales traficul de copii este inacceptabil pentru o lume civilizata, iar acest subiect preocupa deopotriva autoritatile franceze, dar si pe cele romanesti.

“Traficul de copii in toate formele sale, dar mai ales folosirea minorilor pentru cersetorie trebuie sa fie o problema care ne priveste pe toti intr-un context de migratie semnificativa in Europa. Prin sprijinul nostru pentru realizarea acestui proiect-pilot, care adopta o abordare consultativa atat a adultilor cat si a copiilor in cauza, am vrut sa intelegem mai bine cauzele reale care ii determina pe copiii romani sa cerseasca. (…) Trebuie sa intelegem fenomenul pentru a-l putea combate. Saracia nu explica totul”, a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Frantei in Romania.

Initiatorii proiectului au precizat ca informatiile obtinute in cadrul proiectului vor fi folosite, impreuna cu alte studii de cercetare, pentru dezvoltarea unui program strategic de prevenire si combatere a traficului de minori.

La analiza, pentru prima oara, au participat si copiii, fiind chestionati 600 de minori, cu varste cuprinse intre opt si 12 ani.

Valoarea proiectului a fost de 17.800 de euro, contributia Ambasadei Frantei fiind de 10.000 de euro.