63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor, iar corectiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea parintilor ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic

0

Salvati Copiii Romania a lansat in data de 19 martie 2013, cel mai amplu studiu privind abuzurile impotriva copiilor realizat in Romania ultimilor zece ani, odata cu campania „Copiii fara eticheta”, in cadrul unui demers cu o miza importanta: inlocuirea violentei educationale cu metode educationale si parentale pozitive, pentru a asigura copiilor o evolutie armonioasa.

Violenta impotriva copiilor tine societatea prizoniera intr-un cerc vicios al violentei: violenta naste violenta. Copiii batuti sau umiliti vor bate si vor umili, in relatia cu ceilalti copii, cu parintii, cu profesorii, precum si in relatiile lor de maturitate, iar abuzurile din copilarie sunt adesea surse pentru esecuri personale in viata de adult. Tocmai de aceea este important pentru societatea romaneasca sa faca o schimbare de paradigma in procesul educational si sa inlocuiasca violenta cu vorba buna, modelele comportamentale, comunicarea, empatia, valorile – adica parentingul pozitiv. Ii ajutam pe copiii nostri sa devina Oameni Mari, daca ii crestem fara etichetele educationale traditionale: bataie, umilinta, jigniri, stigma pe criterii sociale sau  etnice”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania. In Romania anului 2013, 38% dintre parinti recunosc abuzul fizic asupra copiilor in familie;63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor, iar corectiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea parintilor, si intr-o anumita masura, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic; 20% dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului; 18% dintre copii afirma ca au fost batuti acasa cu batul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn. Cifre ingrijoratoare arata ca, in ciuda interzicerii prin lege inca din 2004 a oricarei forme de violenta asupra copiilor in familie, parintii nu doar ca inca utilizeaza pedeapsa corporala in practica educationala de zi cu zi, dar un procent semnificativ dintre ei apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului.  In ceea ce priveste violenta asupra copiilor in scoli, in Romania frecventa in context educational a comportamentelor de abuz emotional si verbal pe care cadrele didactice le angajeaza in numele „metodei educationale” este extrem de mare. 86% dintre copii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc; 33% dintre copiii sunt jigniti si etichetati la scoala de catre cadrele didactice; 7% dintre copii afirma ca sunt batuti de catre profesorii lor. Studiul evidentiaza, de asemenea, datele referitoare la starile emotionale experimentate de copii in cadrul scolii. Astfel, majoritatea copiilor raporteaza ca traiesc stari emotionale care variaza de la indiferenta (29% dintre copii), anxietate, retragere, nesiguranta si incordare (57% dintre copii) si ingrijorare (6% dintre copii).

Descarca Studiul Abuzul si neglijarea copiilor

Studiul face parte din campania „Copiii fara eticheta” ce urmareste constientizarea violentei impotriva copiilor din societatea romaneasca, generarea unei schimbari de atitudine fata de aceasta violenta, precum si generarea unei schimbari de paradigma in educatia copiilor, prin: inlocuirea practicilor violente cu metode educationale pozitive, respectarea copilului in locul umilirii lui, renuntarea la indiferenta si acceptare fata de violenta impotriva copiilor.

follow_stiriong-4281494