Sustinerea educatia copiilor cu abilitati inalte din Romania

0

Proiectul Gifted (for) You promoveaza valorile specifice educatiei diferentiate in functie de abilitatile copiilor cu potential inalt si sporirea gradului de implicare a cadrelor didactice, a parintilor si comunitatii in dezvoltarea unui mediu echilibrat de viata.  

In perioada 15 februarie – 15 martie 2016 Proiectul Gifted (for) You desfasoara o campanie nationala de constientizare a societatii civile si a comunitatilor locale privind sustinerea copiilor cu potential inalt.

gifted_for_you_kleine_schule_1-5808338

In cadrul proiectului Gifted (for) You sunt create curricula individualizate si dedicate, sunt oferite training-uri de specialitate parintilor si profesorilor si se promoveaza o abordare educationala noua, prin campanii de constientizare a societatii civile si a comunitatilor locale privind sustinerea copiilor cu potential inalt, copii cu metacognitie, cu sau fara dizabilitati de vaz, auz sau Asperger.

gifted_for_you_kleine_schule_6-5394242

gifted_for_you_kleine_schule_7-4158558

gifted_for_you_kleine_schule_8-2526491

Proiectul Gifted (for) You creeaza si promoveaza metode noi de invatare prin intermediul TIC (Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor): invatare colaborativa, stimularea gandirii critice si a creativitatii, dezvoltarea abilitatilor artistice si kinestezice.

Echipa de implementare a proiectului Gifted (for) You a gandit un program pentru copiii cu abilitati inalte cu asincronie (copii fara deficiente fizice) si dubla exceptionalitate (copii cu deficienta de invatare: Asperger sau cu deficiente fizice: nevazatori sau hipoacuzici) tocmai pentru a veni in intampinarea risipei unor inteligente nedescoperite.

Proiectul este organizat la nivel national de un consortiu de organizatii si se deruleaza pana in august 2016. Platforma online generata in urma proiectului va contine module de invatare atat pentru copiii si adolescentii cu abilitati inalte cu sau fara deficiente, cat si pentru parintii si profesorii acestora.

Realitatea scolara romaneasca

Sistemele clasice de invatamant sunt bazate in primul rand pe principiul repetitivitatii a ceea ce i se preda elevului si mai putin pe mecanisme de gandire, de reflexivitate. In scolile de masa inca se practica efective mari de elevi. Daca se pleaca de la aceste realitati si se adauga la colectivul clasei cativa copii cu metacognitie, cu sau fara dizabilitati de vaz, auz sau Asperger, procesul de adaptare a predarii centrate pe elev devine extrem de dificil.

Diferenta intre abilitatile cognitive avansate si o intensitate emotionala inalta se imbina pentru a crea experiente interioare si o constiinta care sunt calitativ diferite fata de norma pentru acesti copii si adolescenti cu abilitati inalte. Acestia au nevoi educationale speciale in ceea ce priveste educatia parentala, mecanismul de invatare si consilierea pentru obtine dezvoltarea optima.

Adultii care ii instruiesc in scoala pe acesti copii nu au formare in psihopedagogia exceptionalitatii:

  • nu cunosc metode de observare a acestor tipuri de profiluri psihologice si a conflictelor cu care se confrunta copiii din punct de vedere al dezvoltarii fizice comparativ cu dezvoltarea lor cognitiva pe un anumit domeniu sau pe mai multe;
  • nu detin instrumentele unor stimulari calitative in concordanta cu dezvoltarea mentala a acestor copii;
  • nu stiu sa consilieze asupra unui traseu de cariera identificabil.

In perioada 15 februarie – 15 martie 2016 Proiectul Gifted (for) You desfasoara o campanie nationala de constientizare a societatii civile si a comunitatilor locale privind sustinerea copiilor cu potential inalt.

Toti cei care doresc sa spijine educatia copiilor cu abilitati inalte o pot face trimitand prin SMS cuvantul „supradotat” la 8836 si astfel donand 2 euro.

Detalii https://www.facebook.com/ProgramulSMART/

http://www.kleine-schule.ro/

https://www.facebook.com/ProgramulSMART/

Proiectul Gifted (for) You este un proiect finantat prin programul ERASMUS+ al Comisiei Europe prin intermediul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale din Romania Nr. 2014-1-Ro01-KA201- 002957 (European best practices to support children with high potential and to access training for gifted children with disabilities – Gifted (for) You).

Selectia beneficiarilor in cadrul proiectului se face pe principiul egalitatii de sanse, fara discriminare privind etnia, mediul social, rasa sau apartenenta la un grup religios.

Provider de continut pentru proiectul Gifted (for) You /be SMART: Asociatia pentru Educatie si Stiinta „Kleine Schule”, care are ca principal obiectiv de activitate pregatirea copiilor si adolescentilor cu abilitati inalte, cu sau fara dizabilitati de auz, vaz sau Asperger.

schulerasmus-8678484