Tinerele din mediul rural, incurajate sa-si dezvolte abilitatile de lider

0

25 de fete din judetul Cluj, bursiere in programul „Vreau in clasa a noua” derulat de World Vision Romania, au participat la tabara GLOW – Girls Leading Our World – sustinuta de Steelcase si World Vision. Timp de o saptamana, fetele si-au descoperit si dezvoltat abilitatile de lider, cele comunicare, dar au invatat si cum sa lucreze si sa lege prietenii trainice.

Tabara „GLOW – Girls Leading Our World” a reusit, prin intermediul unor ateliere interactive coordonate de zece voluntare din partea Steelcase, sa transforme 25 de fete cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, din mediul rural. Prin intermediul activitatilor de grup, fetele si-au descoperit calitati si abilitati pe care nu stiau ca le au, au invatat toate trucurile vorbirii in public sau cum sa cladeasca relatii sanatoase cu cei din jur.

„Prin aceasta tabara ne-am propus sa le crestem increderea in sine, sa le familiarizam cu egalitatea de gen si sa le dezvoltam abilitati de lider, de comunicare si de munca in echipa. Experienta de o saptamana ne-a depasit asteptarile, fetele fiind foarte receptive si implicate. Ne propunem ca pe viitor sa mentinem legatura cu ele si sa dezvoltam alte proiecte comunitare initiate de ele, in care noi sa le sustinem. Mai mult, ne-ar placea sa continuam experienta si in anii urmatori”, a declarat Alexandra Moldovan, Project Manager Steelcase.

Printre atelierele cu rezultate peste asteptari se numara cel de public speaking, in care fetele au fost incurajate sa vorbeasca in public, au invatat cum sa treaca peste emotii si cum sa controleze limbajul non-verbal. Intr-o alta zi, bursierele au fost ghidate astfel incat sa-si puna in evidenta feminitatea prin vestimentatie si machiaj. Mai mult, tinerele au fost invatate sa lucreze in echipa si sa lege prietenii astfel incat sa se transforme in persoane responsabile si apreciate in cercurile in care vor activa in viitor.

„Eu, liderul” a fost un atelier extrem de apreciat, prin care tinerele si-au dezvoltat calitatile de leadership si au inteles ca trebuie sa treaca peste prejudecati si ca pot sa face orice isi doresc in viata deoarece au sanse egale cu barbatii.

„Pentru mine, tabara GLOW a fost locul in care am realizat ca sunt o persoana puternica, am constientizat ca nu trebuie sa imi impun limite si ca daca am incredere in mine voi putea duce la final orice obiectiv pe care mi-l voi propune”, a marturisit Roxana, una dintre tinere participante la tabara.

Finalul taberei a fost dedicat unui proiect comunitar, prin care tinerele au invatat cat de important este sa contribuim activ la dezoltarea comunitatii in care traim. Acestea au devenit un model demn de urmat prin faptul ca s-au implicat in mod direct in ecologizarea unei zone din Baisoara, mai precis zona in care functioneaza valtoarea. Acestea au participat la amenajararea spatiului astfel incat sa devina un loc prietenos pentru localnici si turisti. Peretii au fost vopsiti cu modele traditionale, specifice zonei, iar in promximitatea valtorii a fost amplasata o masa si doua banci.

„Pe langa faptul ca aceasta tabara le-a dat bursierelor din programul „Vreau in clasa a noua” prijelul sa se reintalneasca si sa consolideze relatiile de prietenie, a fost un excelent prilej de a se descoperi, de a se dezvolta, de a renunta la prejudecati si de a-si creste stima de sine. Atelierele tinute de catre trainerii veniti din partea Steelcase, precum si cei invitati din afara, le-au oferit fetelor prilejul sa invete cum este sa fii femeie. Au invatat despre delicatete, dar si despre cum sa fie puternice, despre curajul de a fi autentice, de a gasi solutii la problemele aparute, de a consolida o echipa din care fac parte, de a se sustine una pe alta si de a constientiza cat sunt de valoroase”, a subliniat Carmen Cocoi, Coordonatorul Programului „Vreau in clasa a noua”.

Despre World Vision Romania
World Vision Romania face parte din parteneriatul crestin World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 26 de ani de prezenta in Romania, fundatia a ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc.