Un model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural

0

Mediul rural în România pentru unii înseamnă natură, relaxare și priveliști demne de gravat pe retină, însă pentru persoanele în vârstă și pentru copii, înseamnă de foarte multe ori oportunități limitate, resurse împuținate și nevoi nesatisfăcute.

Fundația de Sprijin Comunitar a venit în ajutorul lor prin crearea unui model replicabil de servicii comunitare pentru mediul rural.

Proiectul lor a răspuns la o problemă actuală cronică: lipsa serviciilor sociale din mediul rural pentru grupurile dezavantajate. Ei și-au propus să contureze un model integrat  în furnizarea de servicii în parteneriat public-privat în mediul rural care să se adreseze tuturor grupurilor dezavantajate dintr-o comunitate rurală. Astfel, au luat ființă centrul de zi pentru copii și familii, serviciul de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârsnice și centrul de zi pentru persoane vârstnice.

„Proiectul a adus multe schimbări pozitive în viața persoanelor vulnerabile social din Stănișești și că acest model poate fi replicat în orice comunitate rurală din România” a declarat Gabriela Achihăi, președinte FSC.

Cea mai importantă realizare a acestui proiect a constat în deschiderea unui Centrul de Zi pentru persoane vârstnice chiar în inima comunei Stănișești, care oferă, într-un cadru primitor, servicii sociale și medicale pentru persoanele active de vârsta a treia. Centrul se bazează mult pe conceptul îmbătrânirii active iar serviciile includ socializare, activități de terapie prin artă, cluburi diverse (pictură, muzică, lectură, dans), jocuri de societate (șah, table, bingo). De serviciile acestui centru beneficiază aproximativ 57 de bătrâni activi din comună.

Tot pentru seniorii comunei a fost continuat și dezvoltat serviciul de îngrijire la domiciliu. Furnizarea serviciilor s-a realizat individualizat pe baza unei evaluări făcută de o echipă multi-disciplinară și, în funcție de nevoile beneficiarilor, serviciile oferite au constat în îngrijire la domiciliu, asistență socială, monitorizare și re-evaluare periodică. De acest serviciu au beneficiat 118 bătrâni care suferă de diverse afecțiuni sau se află în imposibilitatea de a se îngriji singuri.

Pentru copiii și familiile cele mai sărace din satul Slobozia Nouă, Clubul cu Lipici a însemnat un loc unde cei mici s-au putut bucura cu adevărat de copilărie, iar părinții lor au găsit mereu o vorbă bună și îndrumare specializată. Centrul a fost deschis în urmă cu mai mulți ani ca urmare a nevoii copiilor de a avea un spațiu potrivit în care să-și petreacă timpul liber și să desfășoare activități extrașcolare care să ducă la îmbunătățirea performanțelor școlare. 127 de copii au beneficiat de serviciile acestui centru în perioada de desfășurare a proiectului, dar continuă să beneficieze pentru că acesta nu se închide odată cu finalizarea proiectului.

Centrul este bine dotat: calculatoare, televizor și DVD, mobilier, jucării și rechizite, bibliotecă, în general tot ce le trebuie copiilor pentru a petrece câteva ore după școală, învățând lucruri noi. Familiile dezavantajate au beneficiat de servicii de informare și consiliere, sprijin social și reprezentare din partea specialistilor FSC, pentru a putea depăși situațiile dificile din viața lor.

Grație acestui proiect, în vecinătatea centrului a fost amenajat un teren de sport care permite copiilor să desfășoare activități în aer liber, să organizeze competiții și activități sportive, dar deservește și școala din sat (care nu are sală de sport) în vederea desfășurării orelor de educație fizică.

Nici tinerii din comună nu au fost uitați! Pentru aceștia a fost înființat un Centru de Voluntariat care și-a propus dezvoltarea durabilă a comunităţii prin voluntariat şi educaţie non-formală. Voluntarii au fost pregătiți și coordonați de Centrul de Voluntariat al FSC, unul dintre cele mai bune centre de voluntariat din România, proaspăt premiat la Gala Națională a Voluntariatului.

„Rezultatele proiectului sunt îmbucurătoare și credem că acest model ar putea să fie preluat și în alte comunități. Fiecare comunitate rurală din România ar trebui sa aibă cel puțin un serviciu pentru persoanele vârstnice, un serviciu pentru copil și familie, servicii și accesibilitate pentru persoane cu dizabilități și să planifice aceste servicii adecvat nevoilor locuitorilor din aceste categorii.” Gabriela Achihăi, președinte FSC