Un nou proiect ce vizeaza incluziunea persoanelor de etnie roma

0

Asociatia MERGI INAINTE impreuna cu parteneri din Belgia, Grecia, Italia, Franta, Ungaria, Slovenia si Spania implementeaza in perioada ianuarie 2016 – ianuarie 2018 proiectul: Combaterea discriminarii si anti-gipsismului in educatie si pe piata muncii din EU (PAL).  

Implementarea proiectului faciliteaza accesul la educatie si gasirea unui loc de munca a persoanelor de etnie roma. Activitatile sunt co-finantate de Uniunea Europeana in cadrul programului DG Justice.

Scopul proiectului  este sa dezvolte o abordare care sa sprijine anumite obiective in educatie si ocuparea fortei de munca prin punerea în aplicare a strategiilor nationale de incluziune si folosirea recomandarilor Consiliului Europei privind integrarea romilor.

Proiectul isi propune sa sprijine participarea tinerilor romi, prin colectarea de date calitative cu privire la abordarile si practicile tinerilor romi si sprijinirea initiativelor, in cazul in care participarea romilor este cheia pentru schimbare pe termen lung.

Obiectivele specifice ale proiectului includ: combaterea discriminarii si romafobiei, sporirea cooperarii mai multor parti interesate, promovarea valorilor democratice comune, consolidarea drepturilor fundamentale si consolidarea statului de drept, dezvoltarea capacitatilor de participare a romilor la nivel regional si local, culegerea de informatii si crearea unei baze de date privind participarea romilor la actul educativ si pe piata muncii, sensibilizarea  partilor interesate cu privire la nevoia de a asigura accesul la educatie si angajare, instruirea si transferul abilitatilor pentru  formatori si a altor parti interesate  cu scopul de a realiza integrarea copiilor si tinerilor romi în procesul de educatie si angajare.

In cadrul proiectului se vor desfasura activitati  ce vizeaza educatia:  abordarea integrata a programului educational specific adaptat pentru educatia tip „ A  doua sansa”, campania internationala de integrare a romilor „Nu e prea tarziu” cu scopul  popularizarii beneficiilor educatiei, cursuri de formare pentru profesori (320 cursanti) si cursul  „Stimuleaza educatia” ce are ca scop formare de abilitati de comunicare pentru  copii de etnie roma  (1220 de participanți).

Deasemeni proiectul include activitati ce vizeaza accesul la angajare: abordarea integrata a situatiei actuale cu adaptarea la posibilitati specifice privind  angajarea romilor in UE, campania de sensibilizare internationala privind integrarea romilor„Angajeaza-ma” ce vizeaza popularizarea oportunitatilor egale in serviciila de ocupare din UE,  evenimentul „Stimuleaza  oportunitati de angajare” ce promoveaza  drepturile de munca si posibilitatile de acces pe piata muncii (1800 de participanti).