Violenta asupra copiilor, intre lege si realitate: de ce un parinte din cinci este convins in continuare ca bataia e rupta din rai

0

Salvati Copiii Romania a organizat seminarul cu tema „Violenta asupra copiilor, intre lege si realitate”, marcand astfel Ziua impotriva violentei asupra copilului, dar si implinirea a 10 ani de la intrarea in vigoare a Legii 272, cunoscuta ca Legea Copilului, prin care se interzicea orice forma de violenta si tratament umilitor asupra copiilor. 

„Astazi, la zece ani de la implementarea legislatiei de protectie a copilului impotriva oricarei forme de agresiune, ne-am dori sa putem spune ca fenomenul violentei in cadrul familiei sau al untatilor de invatamant a fost abolit. Din nefericire, nu este asa, si in continuare auzim de cazuri cutremuratoare de adulti care se indreapta impotriva micutilor pe care ar trebui sa ii protejeze. Noi ne-am aflat intre promotorii normelor anti-violenta si am dus, in ultimii zece ani, o lupta permanenta cu mentalitatea bataii rupte din Rai. Privind in spate, ne este clar ca, dincolo de orice constrangeri legale, doar prin programe de educare si sensibilizare a adultilor, prin promovarea unor metode de crestere a copiilor care exclud violenta, abuzurile si indiferenta, putem spera la reducerea acestui fenomen”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Salvati Copiii Romania. In completarea sa, Izabella Popa, consilier in cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, a amintit ca „este foarte important ca profesionistii care iau primul contact cu copiii – profesori, medici, psihologi – sa cunoasca toate instrumentele legale pe care le au la indemana, astfel incat sa putem raporta rapid si eficient orice situatie de abuz in care este implicat un copil.”

Istoricul legii copilului

In 2001, normele autohtone de protectie a copilului impotriva violentei erau extrem de vagi, intr-atat incat sintagme de tipul „pedeapsa corporala” sau „violenta asupra copiilor” nu erau mentionate in niciun act legislativ. In acelasi timp, tot mai multe institutii internationale cereau justitiei romane sa gaseasca o cale de interzicere totala a pedepselor corporale de orice tip, in conditiile in care Legea Familiei valabila la acea data considera ca poate fi sanctionata ca infractiune doar agresiunea fizica extrema.

Salvati Copiii Romania a fost primul ONG autohton care a aderat la Initiativa Globala de eliminare a violentei impotriva copilului, lansata in 2001, iar un an mai tarziu a contribuit la realizarea primei cercetari nationale privind raspandirea abuzului asupra copiilor in societatea romaneasca. Rezultatele au fost cutremuratoare, 84% din copii declarand ca sunt batuti de parinti, in conditiile in care doar jumatate din acestia din urma admiteau ca utilizeaza pedepsele corporale in relatia cu copiii lor.

Ulterior publicarii studiului, Salvati Copiii Romania a inceput activitatile de lobby pentru legiferarea interzicerii oricarui tip de abuz fizic asupra copiilor de catre parinti sau profesori. Iar in iunie 2004, in Monitorul Oficial era publicata Legea 272 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, ce interzicea, intre altele, orice forma de violenta indreptata impotriva copiilor. In paralel, la initiativa Salvati Copiii, in 2006, ziua de 5 Iunie a devenit, in Romania, Ziua impotriva violentei asupra copilului, fiind marcata anual de evenimente dedicate acestui fenomen social.

Situatia actuala

Pentru a evalua efectele legii, anul trecut, Salvati Copiii a publicat un nou studiu amplu privind abuzurile impotriva copiilor, iar rezultatele au fost, cel putin la prima vedere, incurajatoare. Astfel, au existat scaderi semnificative in cazul abuzului fizic sever si al abuzului verbal si emotional. Mai mult, nu a fost inregistrata nicio crestere a indicatorilor, ci doar doua cazuri in care acestia au ramas la acelasi nivel: este cazul batailor usoare, a caror incidenta s-a redus in opinia copiilor, dar a ramas constanta, din punctul de vedere al parintilor, si al neglijarii, circa 18% din copii plangandu-se, ca si in urma cu zece ani, ca nu li se acorda atentia necesara. In continuare, cifrele pe scurt:

Studiul a relevat, totodata, masura in care este raspandita violenta in scoli. Astfel, 7% din copii afirma ca sunt batuti in scoala de catre profesorii lor, violenta fizica avand o frecventa dubla de aparitie in mediul rural comparativ cu mediul urban, de 2,3 ori mai mare in randul copiilor romi decat in cazul celor de etnie romana si de peste cinci ori mai mare in randul baietilor decat al fetelor.

Concluzia este ca, in Romania, frecventa in context educational a comportamentelor de abuz emotional si verbal pe care cadrele didactice le angajeaza in numele „metodei educationale” este extrem de mare. Pe langa ponderea celor 7% din elevi care afirma ca sunt batuti de catre profesorii lor, 86% se plang ca sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc, iar 33% sunt jigniti si etichetati la scoala de catre cadrele didactice. Rezultatele cercetarii Salvati Copiii indica o stagnare a acestui fenomen comparativ cu anul 2006, anul in care a fost realizat cel mai amplu studiu asupra acestui fenomen, la initiativa Ministerului Educatiei.