In Parlamentul Romaniei si in strada, vocea copiilor cu dizabilitati va fi auzita

0

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), membru fondator al Coalitiei O Singura Voce pentru Dizabilitate, organizeaza joi, 21 martie 2013, in Bucuresti, cu prilejul Zilei Internationale a Sindromului Down, primele doua evenimente centrale ale Campaniei nationale cu acelasi nume, care isi propun sa creeze premisele necesare schimbarii cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilitati in Romania si sa atraga atentia asupra abuzurilor si discriminarii copiilor cu dizabilitati din Romania.

Simpozionul “O Singura Voce pentru Dizabilitate”, organizat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) in parteneriat cu Asociatia Don Orione si Fanfara PR, la Palatul Parlamentului, Sala I.G. Duca, sub egida Presedintiei Camerei Deputatilor – orele 10.00 – 14.00

Simpozionul isi propune sa prezinte factorilor de decizie din Romania initiativa societatii civile reunite in Coalitia “O Singura Voce pentru Dizabilitate”, privind modificarea cadrului legal in vigoare referitor la drepturile copiilor cu dizabilitati, precum si problematica drepturilor copiilor cu dizabilitati din perspectiva Conventiei ONU pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati pornind de la nevoile reale si provocarile existente in viata copiilor, a tinerilor cu dizabilitati si a familiilor acestora.

Totodata, Simpozionul va aduce in fata factorilor de decizie tineri cu dizabilitati care si-au depatit conditia (regizorul/actorul Tedy Necula, psihologul/psihoterapeutul Oana Stoica), artisti de notorietate precum maestrul Valentin TEODOSIU si regizorul Radu Gabrea, care vor proiecta dizabilitatea in sfera artei si a culturii.

Evenimentul se va incheia cu proiectia Filmului artistic NORO, in regila domnului Radu GABREA, film care aduce in dezabatere problematica dizabilitatii inteleasa inteleasa in sfera profunda a umanului, acolo unde experienta personala transcede barierele institutionalului.

La eveniment sunt asteptati domnii Valeriu ZGONEA, Presedintele Camerei Deputatilor, Prof. Dr. Sorin Mircea OPRESCU, Primarul General al Capitalei, reprezentanti ai legislativului romanesc, precum si reprezentanti ai UNICEF Romania si Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Marsul Public “O Singura Voce pentru Dizabilitate” in Bucuresti, organizat de CEDCD si partenerii de Coalitie, pe traseul Piata Romana – B-dul Lascar Catargiu – Aviatorilor – Charles de Caulles – Herastrau, in intervalul 15.00 – 17.00.

Marsul “O Singura Voce pentru Dizabilitate” este un eveniment neconventional la care vor participa parintii copiilor cu dizabilitati si sustinatorii acestei cauze. Evenimentul va imbina elemente ale unui mars clasic cu elemente de flash-mob.

Parintii si sustinatorii vor forma 2 cercuri ale drepturilor copiilor cu dizabilitati la Piata Romana (15.00 – 15.10) si Piata Charles de Gaulles (16.50 -17.00). Ei vor purta tricouri inscriptionate cu elementele de identitate vizuala ale campaniei si pancarde.

Simultan cu evenimentele din Bucuresti din data de 21 martie 2013, in mai multe orase din tara (Campina, Constanta, Petrosani, Deva, Baia Mare, Iasi, Vaslui) membrii Coalitiei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” vor organiza evenimente publice similare pentru a sustine mesajul comun de respect pentru drepturile copiilor cu dizabilitati si necesitatea modificarii cadrului legal existent.

De asemenea, in urmatoarea perioada, mai multi membri si parteneri strategici ai Coalitiei “O Singura Voce pentru Dizabilitate” vor organiza evenimente publice destinate promovarii problematicii diferitelor tipuri de dizabilitate.