Voluntarii FSC au pregatit o masa de Paste pentru oamenii strazii

0

Singuri si tristi, trecand  printre noi ca niste fantome pe care nu vrem sa le vedem, despre care nu vrem sa stim ca exista. Sunt oamenii strazii, adulti si copii parasiti sau fugiti de acasa, care dorm pe unde apuca. Sunt simboluri ale degradarii extreme a conditiei umane care ne amintesc tot timpul ca exista o latura intunecata a societatii in care traim, unde stapane sunt mizeria, saracia, boala, neputinta.

De acesti oameni si-au amintit voluntarii FSC intr-o zi sfanta de Paste. Ei stiu ca oamenii strazii sunt despartiti de noi ceilalti doar de o poveste de viata dramatica si de un destin crud. In rest sunt la fel ca noi, oameni obisnuiti, cu vise, sperante, temeri. Iar copiii strazi nu sunt mai putin nevinovati decat copii nostri. Cu toate acestea platesc pentru o vina nestiuta, neinteleasa…

Pentru a-i face sa mai uite de viata grea pe care o duc si pentru a simti spiritul Sarbatorilor de Paste,  voluntarii Fundatiei de Spijin Comunitar le-au pregatit  marti, 22 aprilie,  o masa calda, cu  cozonaci, sarmalute, oua rosii si cateva zambete si vorbe bune.

In jur de 20 de oameni ai strazii, au fost fericiti, in a doua zi de Paste, cand au vazut ca mai sunt si oameni carora le pasa de ei. Masa oferita, a fost pentru o adevarata mana cereasca. Au mancat cu multa pofta si au multumit cu lacrimi in ochi voluntarilor pentru ce le-au oferit. „Este buna tare. Nu am mai mancat sarmalute calde de multa vreme. Asa am mai vazut, prin vitrinele restaurantelor, magazinelor dar nu am eu ce cauta acolo”, spunea unul din tinerii strazii. „Cozonacul e bun, a crescut bine, ne mai indulcim si noi putin. Dar daca mai aveam eu casa si il faceam eu, asa cum faceam in tinerete, era si mai bun” afirma o batranica cu ochii in lacrimi, probabil amintindu-si de vremurile trecute , cand avea un acoperis deasupra capului.

Intreaga actiune a durat cateva ore si s-a desfasurat in zona Pietei Centrale, o zona intens populata de oamenii strazii. Pentru voluntarii FSC a devenit o traditie ca de Paste si Craciun sa pregateasca o masa calda pentru oamenii strazii din Bacau. Actiunea de marti s-a desfasurat cu sprijinul companiei Agricola Bacau care a acoperit o mare parte din costul produselor alimentare pregatite de voluntari.