World Vision Romania lanseaza campania sociala „Cu o carte schimba o viata”

0

World Vision Romania continua eforturile de facilitare a accesului la educatie pentru copiii din mediile rurale defavorizate, prin lansarea campaniei „Cu o carte schimba o viata”. Campania se va derula in intervalul 4 martie – 31 mai 2013 si are ca principal obiectiv dotarea bibliotecilor din 53 de comunitati rurale cu cel putin 15 000 de carti, reprezentand literatura beletristica, enciclopedii si lucrari de specialitate.

Demersul World Vision Romania poate fi sustinut atat prin donatii financiare pe site-ul organizatiei, in sectiunea dedicata campaniei – www.worldvision.ro/cartipentrucopii, cat si prin donatii de carti in librariile partenere din Bucuresti – libraria Carturesti (Verona, Muzeul Taranului Roman, AFI Palace Cotroceni), libraria Mihai Eminescu din Piata Universitatii si libraria Bastiliei din Piata Romana. Cartile colectate in campanie, dar si cele achizitionate cu ajutorul donatiilor on-line vor completa bibliotecile a 53 de scoli din judetele in care World Vision Romania deruleaza activitati si proiecte – Iasi, Vaslui, Ialomita, Valcea, Dolj, Cluj si Constanta, astfel incat peste 15.000 de copii vor avea posibilitatea de a cunoaste beneficiile lecturii. 

Conform studiilor derulate de organizatie, accesul la lectura al elevilor din mediul rural este scazut, aceasta situatie fiind cauzata si de faptul ca, la sate, sansele de a avea o biblioteca, chiar si scolara, sunt foarte mici. Potrivit  datelor Ministerului Educatiei, in 2010 doar un sfert din unitatile scolare din Romania erau dotate cu o biblioteca. Acest aspect este cu atat mai ingrijorator, cu cat accesul la lectura are un efect major asupra dezvoltarii intelectuale a elevilor. Spre exemplu, un studiu derulat de sociologii americani, pe parcursul a 20 de ani, in 27 de tari, arata ca un copil care a crescut intr-o casa cu o biblioteca de 500 de carti ajunge sa aiba un nivel de educatie similar cu acela pe care l-ar fi dobandit daca ar fi avut parinti cu educatie universitara.

Din pacate, in multe dintre satele din Romania, accesul copiilor la lectura este foarte scazut. Bibliotecile din cadrul institutiilor de invatamant din mediul rural sunt, de cele mai multe ori, slab dotate, iar lipsa resurselor materiale impiedica familiile copiilor sa le cumpere acestora macar cartile scolare. De aceea, am decis sa continuam eforturile de facilitare a accesului la lectura si lansam un apel catre toti cei care vad mesajul nostru sa doneze pe site-ul fundatiei in sectiunea dedicata campaniei  – Cu o carte schimba o viata”, a declarat Adela Fundulea, Marketing Manager World Vision Romania.

Initiativa „Cu o carte schimba o viata” vine ca o continuare a campaniei „O carte pentru un copil, o sansa pentru mai departe” derulata de organizatie in parteneriat cu UPS Romania in intervalul noiembrie 2012 – ianuarie 2013, prin care 3000 de elevi din mediul rural au beneficiat de carti.

Totodata, campania „Cu o carte schimba o viata” face parte din suita de actiuni prin care World Vision Romania faciliteaza accesul copiilor la educatie formala si informala si reduce rata abandonul scolar. Prezenta fundatiei in comunitati pe o perioada de lunga durata ofera sanse copiilor la o viata mai buna prin programe de dezvoltare comunitara durabila.