Ziua internationala pentru eradicarea saraciei aduce cu ea dezbateri organizate de RENASIS

0

Reteaua Nationala Anti-Saracie si Incluziune Sociala (RENASIS), a organizat joi atelierul „Masuri si interventii pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale in randul tinerilor din Romania” cu ocazia Zilei Internationale pentru Eradicarea Saraciei, care se desfasoara in data de 17 octombrie.

In ultimile decenii, tinerii reprezinta una dintre categoriile cele mai expuse saraciei si excluziunii, Romania fiind printre tarile europene care inregistreaza valori ingrijoratoare privind numarul tinerilor aflati in saracie. Potrivit Strategiei Nationale in domeniul politicii de tineret 2015-2020,mai mult de un sfert dintre tinerii intre 18 si 24 de ani se afla in saracie relativa (28,1% in anul 2011), ceea ce situeaza Romania intre cele trei tari cu situatia cea mai grava din UE-27. In acelasi timp, nivelul este in crestere in ultimii ani. Mai mult de o treime dintre tineri sunt in risc de saracie sau excluziune sociala, respectiv 40,3%, fata de 24,3% in UE-28”.

Scopul acestui eveniment a fost de a promova si constientiza necesitatea de interventii si actiuni comune pentru eradicarea saraciei si in aceeasi masura de a aprofunda si facilita discutiile referitoare la capacitarea tinerilor prin participare si diseminarea de bune practici pentru o piata inclusiva a muncii pentru tineri, Programul ”Scoala dupa scoala” – masura prioritara in Pachetul National Anti-Saracie, economia sociala si incluziunea sociala ca instrumente utile de lupta impotriva saraciei, marginalizarii si discriminarii in randul tinerilor.

In acest context, participantii la au avut prilejul sa prezinte masuri si instrumentele de combatere a problemei si sa propuna directii de actiune comuna in cadrul Retelei Nationale Anti-Saracie si Incluziune Sociala.