Actiuni de promovare a utilizarii bicicletei in randul copiilor institutionalizati

0

Clubul de Cicloturism “Napoca” (CCN) a derulat, in parteneriat cu Complexul de Servicii destinat Protectiei Copilului nr. 1 din subordinea DGASPC Cluj, in data de sambata 16 octombrie 2010, o serie de actiuni de promovare a utilizarii bicicletei ca mijloc de mobilitate urbana in radul copiilor institutionalizati, incluzand prezentari cu imagini, o instruire practica, donarea unor biciclete si organizarea unei plimbari ghidate cu bicicleta prin oras.

Manifestarile au debutat la ora 10:00 cu o prezentare cu imagini in fata mai multor zeci de copii de toate varstele de la Complexul din Cluj-Napoca, str. Eremia Grigorescu nr. 37 (fostul Centru “Prichindel”).

Directorul CCN Radu Mititean a ilustrat fotografic tipurile de biciclete si domenii de folosire, avantajele utilizarii bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar si recreativ, probleme si solutii, cu evidentierea celor care se regasesc concret si in Cluj-Napoca la ora actuala sau sunt in pregatire.

In curtea Complexului s-a facut distribuirea catre copiii participanti a unui extras din Codul Rutier cuprinzand regulile de circulatie cu bicicleta pe drumurile publice si o sinteza a avantajelor folosirii bicicletei, dupa care a urmat ca punct culminant predarea oficiala a opt biciclete, procurate, reparate si oferite ca donatie de Vlad Sancraian, unul dintre inimosii tineri membri ai CCN.

Faza finala a actiunii a constat intr-o deplasare comuna pe biciclete prin oras, la inceputul dupa-amiezii. Grupul de copii, insotit de personal al Complexului si de reprezentantii CCN, a pedalat pe traseul str. E.Grigorescu – str. G.Enescu – p-ta 14 iulie – str. Bartok Bela – str.Lacului si au trecut pasarela peste Somes, plimbandu-se apoi pe pista de biciclete de pe malul Somesului si din Parcul Rozelor, revenind in final la Complex tot pe traseul mentionat, cu satisfactia unei iesiri reusite ce i-a incantat mult pe copii.

Actiunile se inscriu si in campania “Velorutia Romana” derulata la Cluj-Napoca de CCN ca partener local al Asociatiei “Bate Saua” Bucuresti, sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) si cu sprijinul GEF-SGP, vizand promovarea utilizarii bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar si recreativ, in aceasta perioada avand loc, printre altele, numaratori de trafic biciclistic, studii prin aplicarea de chestionare la biciclisti, elevi, studenti si comercianti, dar si pregatirea de noi proiectii foto si marsuri ale biciclistilor clujeni.