Aproape 800 de copii din proiecte sociale si voluntari au participat sambata la cel mai mare eveniment de Scrabble din Romania

0

Sambata, 21 iunie, United Way Romania a adus impreuna aproape 800 de copii din proiectele sustinute de organizatie si voluntari din Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca pentru a petrece o dimineata cu Scrabble si voie buna.

Evenimentul Doboram recordul la fapte bune! face parte din programul international „Day of Action”, sarbatorit in fiecare an de catre toate organizatiile United Way din intreaga lume. Ziua de 21 iunie, a solstitiului de vara, a fost aleasa tocmai pentru ca este cea mai lunga zi din an, asa ca cei care aleg sa o petreaca in folosul comunitatii au mai mult timp la dispozitie pentru fapte bune. De exemplu, in Statele Unite, in Los Angeles, peste 100 de voluntari au pregatit aproape 300 de pachete „de casa noua” pentru oameni ai strazii care au fost recent integrati in locuinte sociale, in timp ce in India, in jur de 200 de voluntari de toate varstele au plantat 500 de copaci intr-unul dintre parcurile naturale de langa Mumbai.

In Bucuresti, evenimentul a fost, in acelasi timp, o incercare de a depasi un record mondial pentru cele mai multe jocuri de Scrabble desfasurate simultan. La Scoala Ruth din capitala, unul dintre proiectele sustinute de United Way Romania, s-au adunat aproape 700 de copii si tineri din proiecte sociale, voluntari si sustinatori ai organizatiei. Acestia au jucat Scrabble impreuna, au invatat unii de la ceilalti si s-au bucurat de inceputul vacantei, iar copiii au plecat acasa cu cate un joc pentru a-si exersa si mai departe vocabularul, cunostintele de matematica si creativitatea. In acelasi timp, peste 100 de copii si voluntari s-au imprietenit si s-au intrecut la format cuvinte in Sala Vieneza de la Timisoara la Scoala Christiana din Cluj-Napoca, unul dintre proiectele locale sustinute de United Way.

Astfel, cu ajutorul tuturor participantilor si al partenerilor, am reusit sa organizam cel mai mare eveniment de Scrabble din Romania. Si mai important este ca toti jucatorii s-au simtit minunat impreuna. Multi dintre voluntari s-au bucurat sa isi descopere o noua pasiune pentru Scrabble si plecat acasa hotarati sa joace in continuare, in timp ce copiii au avut parte de o zi educativa, distractiva si cu totul speciala: A fost o mare bucurie pentru noi si pentru copii sa participam la evenimentul de sambata. I-a prins foarte tare jocul, chiar daca li se pare greu acum, la inceput, multora dintre ei. Unii dintre ei nu mersesera cu metroul niciodata; pana si acest lucru a fost impresionant pentru ei. A fost o zi minunata, a declarat Maria Neagoe, coordonatorul unuia dintre proiectele sociale sustinute de United Way.

O mare parte dintre cei 500 de copii care au participat la eveniment fac parte din programul Invata sa reusesti, prin care United Way Romania sustine copii si tineri fara posibilitati materiale sa termine scoala. Prin Academia parintilor si Academia profesorilor, adultii care au cel mai mare impact in dezvoltarea copiilor devin mai pregatiti sa lucreze impreuna si sa depaseasca momentele dificile, astfel incat copiii sa primeasca tot sprijinul de care au nevoie, atat acasa, cat si la scoala si in centrele de zi/after-school.

Copiii nu pot avea o educatie completa fara niste modele de reusita. De aceea United Way a creat un program de tutorat si mentorat prin care voluntari de toate varstele si din diferite domenii citesc cu copiii, ii ajuta la diferite materii, ii incurajeaza sa-si descopere noi pasiuni sau, in cazul mentorilor, devin prieteni pe o durata mai lunga cu un adolescent sau un tanar si il/o ajuta sa isi construiasca un plan de viitor. Un copil invata lucruri noi chiar si dintr-un joc de Scrabble de o ora si se simte bine sau poate isi face si un prieten nou; iar, pentru voluntari, este o ocazie sa faca o fapta buna, a declarat Cristina Damian, Director Executiv al Fundatiei United Way Romania.