Bike Park pe Valea Jiului sau cum o comunitate schimbă România

0

Un grup de ong-iști entuziaști de la Fundația Noi Orizonturi, care promovează de 16 ani educația prin experiență, vor să transforme Valea Jiului în destinația preferată a iubitorilor de bicicletă. Vara trecută au amenajat un traseu de MTB în stațiunea Straja, iar acum se pregătesc de amenajarea altor trasee, pentru care adună bani pe o paltformă de crowdfunding.

Care e contextul: înainte de 1990, în Valea Jiului existau 15 mine în care erau angajați peste 90.000 de oameni. Acum mai sunt 6.000 de angajați la Complexul Minier Hunedoara, iar în 2018 se vor închide și minele de la Lonea și Lupeni. Ce le rămâne de făcut oamenilor din Vale ca să supraviețuiască, în condițiile în care programele guvernamentale nu reușesc să găsească soluții sustenabile?
Colegii noștri pasionați de natură și bicicletă din Lupeni au schimbat perspectiva și au văzut potențialul: Valea Jiului – un imens Bike Park, a cărui valoare adăugată este infrastructura de ski deja existentă, care te urcă până la 1.600 m”, se arată în apelul prin care Fundația Noi Orizonturi vrea să convingă amatorii de ciclism să li se alăture în ambițiosul proiect de „a pune Valea pe roate”.

Traseele de bicicletă ar urma să aducă turiști în Valea Jiului nu doar iarna, ci și primăvara, vara și toamna, lucru care ar ajuta economia și ar contribui la creșterea popularității zonei.

Zis și făcut.

În 2016, Noi Orizonturi a lansat proiectul „Ecoturism în Valea Jiului”, care urmărește amenajarea de trasee de mountain bike în stațiunea Straja, marcarea traseelor și obiectivelor turistice (pe teren și cu sistem GPS), crearea unui portal online de promovare a Văii Jiului și dezvoltarea de competențe în domeniul ecoturismului și mountain biking-ului în rândul tinerilor din zonă, prin intermediul unui club de inițiativă comunitară IMPACT creat special în acest scop, Ibike. (membrii clubului se întâlnesc săptămânal și dezvoltă împreună diverse proiecte prin care își propun să atragă comunitatea spre mișcare cu bicicleta și să promoveze turismul în zonă).

După câteva discuții cu alte ONG-uri ce activează în domeniu, echipa proiectului a amenajat, în vara anului trecut, alături de mai mulți voluntari din zonă, un prim traseu de enduro în stațiunea Straja, care a atras peste 100 de bikeri din toată țara în sesiunile de testare. Traseul are o lungime de aproximativ 4 km, leagă stația de final a telegondolei cu punctul de start al acesteia și poate fi parcurs cu biciclete de munte. Motivați de această reușită, membri echipei de proiect au convins finanțatori precum SC Enel Distribuție Banat SA să li se alăture. Acum se lucrează intensiv la obținerea aprobărilor și a resurselor necesare amenajării celorlalte trasee, planul fiind ca la final zona să arate așa:

Cel mai mare promotor al proiectului „Ecoturism în Valea Jiului” este chiar fondatorul Noi Orizonturi, americanul Dana Bates, stabilit de mai bine de 16 ani în România, la Lupeni. După ce a primit o bicicletă de munte din Statele Unite, drept răsplată pentru finalizarea doctoratului, a început să înțeleagă mai bine oportunitățile pe care le oferă Valea Jiului iubitorilor de ciclism.