Casa Miniaturilor, un nou punct de vizitare in Geoparc realizat cu ajutorul voluntarilor

0

Voluntarii pentru Geoparc, impreuna cu membrii cluburilor Exploratorii (elevi ai scolilor primare si gimnaziale din Tara Hategului cuprinsi in Reteaua EduGeoparc), realizeaza Casa Miniaturilor, o actiune de voluntariat menita sa impuna un nou punct de vizitare, interpretare si educatie pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti.

casa_miniaturilor5-2633276

Noul punct de vizitare urmeaza sa fie amenajat in fosta scoala generala din localitatea Totesti. Cei care ii vor trece pragul vor avea posibilitatea sa descopere principalele obiective culturale si naturale din Tara Hategului, dar sub forma unor reconstructii fidele, in miniatura. Obiectivele ce urmeaza sa fie expuse sunt alese de fiecare club Exploratorii ca fiind cele mai reprezentative pentru comunitatea de care apartin. Ele sunt realizate de exploratori impreuna cu voluntarii, sub indrumarea unui cadru didactic din cadrul scolii in care activeaza clubul, utilizand diverse materiale (lemn, polistiren, hartie colorata etc).

casa_miniaturilor4-6886159

Expozitia va mai cuprinde informatii despre fiecare obiectiv, fotografii din timpul realizarii machetelor si isi propune sa devina si un veritabil spatiu educational in care pot fi desfasurate lectii din aria curriculara “Om si societate”. Deja o parte dintre miniaturi sunt gata si abia asteapta sa fie expuse si admirate de vizitatori, iar altele sunt in curs de finalizare. Mai mult, alaturi de voluntari, fiecare club Exploratorii poate sa realizeze, in timp, mai multe miniaturi de pe teritoriul localitatii de care apartine sau de pe teritoriul Geoparcului astfel incat, la final, in expozitie sa se regaseasca toate obiectivele pe care turistii le pot vizita daca ajung in zona.

casa_miniaturilor1-2973035

Totesti nu a fost aleasa intamplator drept gazda a Casei Miniaturilor. Desi  zona Tarii Hategului este  plina de obiective turistice, Totesti este singura comuna care nu are pe teritoriul sau niciun obiectiv turistic major, insa este una dintre portile de intrare in Tara Hategului, dinspre Banat. Prin amplasarea Casei Miniaturilor chiar in fosta scoala (actualmente inchisa) comuna va avea un punct de atractie pentru turisti si, totodata, unul de informare privind locurile si obiectivele ce pot fi vizitate pe teritoriul Geoparcului.

Actiunea de voluntariat “Casa Miniaturilor” este derulata de Asociatia Drag de Hateg si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti prin Reteaua EduGeoparc. Aceasta actiune face parte, alaturi de activitati de voluntariat desfasurate in alte noua arii naturale protejate, din proiectul “Implica-te! E Natural sa fii voluntar!”, implementat de  Pro Park Fundatia pentru Arii Protejate impreuna cu Federatia Coalitia 2000 si Asociatia Administratorilor de Arii Naturale Protejate. “Casa Miniaturilor” beneficiaza de un buget in valoare de 680 de euro . 

Proiectul „ Implica-te! E NATURAL sa fii voluntar” este implementat, in perioada aprilie 2015 – martie 2016, de ProPark Fundatia pentru Arii Protejate impreuna cu Federatia Coalitia 2000 si Asociatia Administratorilor de Arii Naturale Protejate. El propune solutii pentru stimularea cetateniei active prin actiuni de voluntariat pentru protectia naturii. Bugetul proiectului implementat de Pro Park Fundatia pentru Arii protejate este de 38.800 de euro, dintre care 34.985 reprezinta  contributia granturile SEE, 2009-2014, din cadrul programului Fondului ONG in Romania.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.

Asociatia Drag de Hateg este un ONG din comuna Densus, care are ca misiune sa redescopere si sa interpreteze in mod creativ povestile si istoria Tarii Hategului alaturi de localnici si de vizitatori pornind de la valorile naturale si culturale ale locului. Asociatia vrea sa contribuie la dezvoltarea turismului durabil, in permanent echilibru cu mediul inconjurator, ca mijloc principal al bunastarii comunitatilor locale si implicit la sprijinirea dezvoltarii durabile a regiunii Tara Hategului. Drag de Hateg se bucura in toate initiativele de sprijinul si colaborarea Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, printr-un parteneriat strategic incheiat in 2013. Activitatile sunt realizate in stransa legatura cu ceilalti parteneri locali, ONG-uri, unitati de invatamant si cultura, administratii locale si intreprinderi.