Casa Miniaturilor, un nou reper turistic pentru vizitatorii Geoparcului Dinozaurilor

0

Localitatea Totesti gazduieste de acum Casa Miniaturilor, un nou punct de vizitare, interpretare si educatie pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, amenajat in sediul fostei scoli din localitate.

casa_miniaturilor2-8699128

Deschiderea oficiala a avut loc in prezenta a peste 100 de voluntari, cadre didactice si membri ai cluburilor Exploratorii (elevi ai scolilor primare si gimnaziale din Tara Hategului cuprinse in Reteaua EduGeoparc), care au participat direct la realizarea si amenajarea acesteia.

casa_miniaturilor6-2763550

casa_miniaturilor3-1875525

Casa Miniaturilor propune o expozitie inedita care se bazeaza pe un dublu joc al dimensiunilor: de la mare la mic si de la mic la mare. Pe de o parte, sunt prezente obiective culturale si naturale din Tara Hategului realizate in miniatura, cu o mare atentie pentru detalii.  Pe de alta parte, prin intermediul unei colectii de macrofotografii, vizitatorul face cunostinta cu forma si aspectul unor microalge si microorganisme, fosile extrem de mici, marite cu ajutorul microscopului electronic.

Realizarea miniaturilor este primul proiect major de voluntariat desfasurat in cadrul Retelei EduGeoparc. Miniaturile reprezinta, in prezent, 10 obiective culturale si naturale din zona. Ele sunt realizate de voluntarii pentru Geoparc si de membrii cluburilor Exploratorii, fiecare echipa lucrand sub indrumarea unui cadru didactic de la Colegiul National “I.C. Bratianu” Hateg ori din comunele Baru, Sintamaria Orlea, Densus, Rachitova, Rau de Mori si Sarmizegetusa.  Miniaturilor deja prezente li se vor alatura si altele, realizate de cluburile Exploratorii din celelalte comune din Tara Hategului astfel incat, in timp, sa fie expuse toate obiectivele reprezentative pentru zona.

Colectia de fotografii este realizata in colaborare cu Asociatia Geobiota, are ca tema “Constructiile naturii” si invita privitorul sa descopere adevarate opere de arta care sunt in realitate fosile microscopice (diatomee – microalge cu schelet extern silicios si microorganisme din chihlimbar).  Fotografiile au fost realizate de prof. Jean-Paul Saint Martin, Simona Saint Martin, Maurice Loir si Alain Couté de la Muzeul de Istorie Naturala din Paris si au fost expuse public simultan la Totesti (Romania) si Mennecy (Franta).

Actiunea de voluntariat “Casa Miniaturilor” este derulata de Asociatia Drag de Hateg si Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti prin Reteaua EduGeoparc si s-a bucurat de sprijinul Primariei si al Consiliului Local Totesti. Aceasta actiune face parte, alaturi de activitati de voluntariat desfasurate in alte noua arii naturale protejate, din proiectul “Implica-te! E Natural sa fii voluntar!”, implementat de  Pro Park Fundatia pentru Arii Protejate impreuna cu Federatia Coalitia 2000 si Asociatia Administratorilor de Arii Naturale Protejate. “Casa Miniaturilor” a beneficiat de un buget in valoare de 680 de euro . 

Proiectul „ Implica-te! E NATURAL sa fii voluntar” este implementat, in perioada aprilie 2015 – martie 2016, de ProPark Fundatia pentru Arii Protejate impreuna cu Federatia Coalitia 2000 si Asociatia Administratorilor de Arii Naturale Protejate. El propune solutii pentru stimularea cetateniei active prin actiuni de voluntariat pentru protectia naturii. Bugetul proiectului implementat de Pro Park Fundatia pentru Arii protejate este de 38.800 de euro, dintre care 34.985 reprezinta  contributia granturile SEE, 2009-2014, din cadrul programului Fondului ONG in Romania.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.

Asociatia Drag de Hateg este un ONG din comuna Densus, care are ca misiune sa redescopere si sa interpreteze in mod creativ povestile si istoria Tarii Hategului alaturi de localnici si de vizitatori pornind de la valorile naturale si culturale ale locului. Asociatia vrea sa contribuie la dezvoltarea turismului durabil, in permanent echilibru cu mediul inconjurator, ca mijloc principal al bunastarii comunitatilor locale si implicit la sprijinirea dezvoltarii durabile a regiunii Tara Hategului. Drag de Hateg se bucura in toate initiativele de sprijinul si colaborarea Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, printr-un parteneriat strategic incheiat in 2013. Activitatile sunt realizate in stransa legatura cu ceilalti parteneri locali, ONG-uri, unitati de invatamant si cultura, administratii locale si intreprinderi.