Concurenti intre 5 si 60 de ani au luat startul la prima editie a Crosului Cetatii Regale a Hategului organizata de Voluntarii pentru Geoparc

0

Prima editie a Crosului Cetatii Regale a Hategului a reunit la start 70 de participanti de toate varstele, incurajati de pe margine de zeci de sustinatori. Toti cei care nu s-au lasat speriati de ninsoarea si frigul din a doua parte a saptamanii trecute si au urcat sambata dimineata dealul Hategului pentru a lua parte la acest eveniment au fost rasplatiti cu o vreme neasteptat de buna, cu soare si cu o temperatura excelenta pentru o intrecere sportiva.

Competitia a fost impartita pe doua sectiuni. Prima, „Crosul Scutierilor”, s-a desfasurat pe o distanta de aproximativ 3 km si a cuprins patru categorii de varsta, iar cea de-a doua, “Crosul Cavalerilor”, a avut loc pe o distanta de aproximativ 6 km si la startul ei s-au aliniat participanti impartiti in doua categorii de varsta. 

Cei doi atleti hunedoreni invitati de onoare ai primei editii a Crosului Cetatii Regale a Hategului , Tomi Coconea – participant la sase editii ale celei mai dificile curse de aventura din lume, Red Bull X-Alps – si Aristide Necula – participant la Maratonul Nisipurilor din Desertul Sahara, una dintre cele mai dificile probe de ultramaraton din lume – au fost desemnati capitani ai celor doua sectiuni, fiecare din ei alergand alaturi de concurentii uneia dintre acestea si incurajandu-i in permanenta pe durata competitiei. La finalul concursului, cei doi atleti i-au felicitat pe toti participantii si i-au incurajat sa continue sa alerge, sa faca miscare si sa se bucure de frumusetea sportului.

De astfel, dorinta de a face miscare s-a vazut si in varsta celor care au luat startul la cros. Cel mai tanar participant a avut 5 ani si a alergat in cadrul unei probe speciale dedicate categoriei 5 – 9 ani, iar decanul de varsta a reusit, fara un efort prea mare pentru cei 60 de ani ai sai, sa prinda podiumul la categoria Open.

La finalul intrecerii au fost premiati concurentii clasati  pe locurile I, II si III la fiecare sectiune si categorie de concurs, insa toti participantii au fost recompensati pentru efortul lor cu diplome, insigne si premii in cadrul Tombolei Fair-Play. Lista completa a castigatorilor este anexata acestui comunicat de presa .

Crosul Cetatii Regale a Hategului a fost organizat la initiativa Voluntarilor pentru Geoparc pe un traseu amenajat si ecologizat tot de ei pe parcursul anului trecut cu scopul de a promova miscarea, un stil de viata sanatos si obiectivele turistice de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului.  Datorita succesului de care s-a bucurat, voluntarii isi propun ca acest eveniment sportiv sa fie organizat si in anii urmatori si chiar sa devina o competitie de traditie pentru Tara Hategului.

Evenimentul a fost sustinut de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti si Asociatia Drag de Hateg, in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara, Primaria orasului Hateg si Centrul de Resurse pentru Actiune Locala, avand ca sponsori Adaconi s.r.l., Solaris Plant s.r.l., Aqua Sara, MTC Print Haus, Parc Caffe, Real Master Events si Popas Turistic Zimbrul Hateg.

Parteneri media au fost: Radio Romania Cultural, Radio Sport Total, Big FM, Antena 1 Deva, Glasul Hunedoarei, Replica, Blog Larisa Duta, Servus Hunedoara, Stiri din Vest, Nyugati Jelen, Hunedoara Mea, Hunedoara Libera si Ziarul Vaii Jiului.

CASTIGATORII COMPETITIEI

Crosul Scutierilor

Crosul Cavalerilor

A. Fete sub 20 de ani

Locul I Peia Cristina

Locul II Peia Larisa

Locul III Ludica Alexandra

B. Baieti sub 14 ani

Locul I Ilie Ionut

Locul II Gherman Razvan

Locul III Costa Cosmin Andrei

C. Baieti 14-30 de ani

Locul I Mirea Darius Andrei

Locul II Peia Flavius Andrei

Locul III Marioane Emanuel

D. Open

Locul I Pleian Radu

Locul II Plesa Nicolae

Locul III Dragomir Ovidiu Marius

E. Baieti sub 20 de ani

Locul I Marcu Cosmin

Locul II Gherman Iancu Florin

Locul III Iubas Alexandru Emanuel

F. Open

Locul I Sarosi Ludovic

Locul II Rimniceanu Viorel Florin

Locul III Popa Marian

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.

Voluntari pentru Geoparc este un grup informal ce reuneste tineri din Tara Hategului si persoane interesate sa se implice de bunavoie si sa initieze activitati educationale, culturale, sportive si de promovare a zonei in concordanta cu strategia Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti. In 2014, la numai un an de la infiintare, voluntarii au obtinut recunoasterea pentru implicarea lor in proiectele initiate de ONG-urile partenere ale Geoparcului, prin obtinerea Premiului Publicului in cadrul Galei Nationale a Voluntarilor, premiul “Arii Naturale Protejate” oferit de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania pentru proiectul „Casa Vulcanilor” si premiul de excelenta in proiecte de tineret acordat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara, pentru proiectul „Salvam trecutul pentru viitor”.