Crosul Cetatii Regale a Hategului, premiat la Gala Sportului Hunedorean, se pregateste pentru cea de a doua editie

0

Gala Sportului Hunedorean, organizata de Directia Judeteana de Sport si Tineret Hunedoara (DJST), a premiat anul acesta atat sportivii remarcabili ai judetului cat si evenimente si organizatii importante pentru promovarea sportului in special in randul tinerilor.

premiere_djst_2-1752463

premiere_djst_1-9948085

Voluntarii pentru Geoparc si Unitatea de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO au fost premiati pentru organizarea cu succes a primei editii a Crosului Cetatii Regale a Hategului. Evenimentul a reunit la start, in aprilie 2015, 70 de participanti de toate varstele, incurajati de pe margine de zeci de sustinatori. Invitati de onoare au fost Tomi Coconea – participant la sase editii ale celei mai dificile curse de aventura din lume, Red Bull X-Alps – si Aristide Necula – participant la Maratonul Nisipurilor din Desertul Sahara, una dintre cele mai dificile probe de ultramaraton din lume.

Acest premiu ii motiveaza si mai mult pe organizatori, care pregatesc deja cea de-a doua editie a Crosului . Datorita succesului de care s-a bucurat, competitia a fost inscrisa in Calendarul Judetean al Evenimentelor Sportive. A doua editie a Crosului Cetatii Regale a Hategului  va avea loc in perioada 22 – 23 aprilie si va cuprinde o zi dedicata exclusiv copiilor si o a doua zi rezervata alergatorilor adulti. Pe baza experientei acumulate anul trecut, editia 2016 aduce o reconfigurare a traseului si a locului de sosire, dar si invitati de onoare, premii atractive, voluntari inimosi, miscare, natura, istorie si promovarea unui stil de viata sanatos.

„Pentru mine, acest premiu este un semn de apreciere care arata faptul ca reprezentantii Directiei Judetene de Sport si Tineret Hunedoara au  privit cu ochi buni ceea ce am facut anul trecut si vad in continuare in noi niste parteneri de nadejde. Premiul acesta ne obliga sa ramanem consecventi in ceea ce facem, sa organizam a doua editie a crosului in care DJST stim ca va fi alaturi de noi, iar pe termen lung,  ne dorim ca, prin actiunile noastre, sa convingem tot mai multi tineri ca sportul este benefic si nu trebuie facut doar pentru performanta, ci si pentru sanatate si relaxare” afirma  Daniel Aurelian Barboni, voluntar, initiator al Crosului

Crosul Cetatii Regale a Hategului este un eveniment organizat la initiativa Voluntarilor pentru Geoparc cu scopul de a promova miscarea, un stil de viata sanatos si obiectivele turistice de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO. Evenimentul este sustinut de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO, administrat de Universitatea din Bucuresti si Asociatia Drag de Hateg, in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara, Primaria orasului Hateg si Centrul de Resurse pentru Actiune Locala.

Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde intreaga Tara a Hategului este sit UNESCO, parte a Programului International pentru Geostiinte si Geoparcuri, care reuneste 120 de teritorii din 33 de tari incluse in Reteaua Globala a Geoparcurilor, stabilite in urma unui proces de selectie si validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale si culturale, un program de dezvoltare durabila, un brand care propune o calatorie in timp, in istoria de 4,6 miliarde de ani a Pamantului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc sa participe la renasterea unor comunitati si este taramul de intalnire ce ii reuneste pe toti cei care se simt atasati de valorile traditionale, fie ca sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Dinozaurii pitici descoperiti in Tara Hategului sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO este realizata de Universitatea din Bucuresti.

Voluntari pentru Geoparc este un grup informal ce reuneste tineri din Tara Hategului si persoane interesate sa se implice si sa initieze activitati educationale, culturale, sportive si de promovare a zonei in concordanta cu strategia Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Geoparc International UNESCO, administrat de Universitatea din Bucuresti. In 2014, la numai un an de la infiintare, voluntarii au obtinut recunoasterea pentru implicarea lor in proiectele initiate de ONG-urile partenere ale Geoparcului, prin obtinerea Premiului Publicului in cadrul Galei Nationale a Voluntarilor, premiul “Spatii Verzi” oferit de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania pentru proiectele „Casa Vulcanilor” si „Gradina aromata a timpului” si premiul de excelenta in proiecte de tineret acordat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara, pentru proiectele „Salvam trecutul pentru viitor” si „Crosul Cetatii Regale a Hategului”.