Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului a devenit sit UNESCO

0

Cele 195 de state membre prezente la a 38-a Conferinta Generala UNESCO, desfasurata la Paris, au decis recunoasterea oficiala a geoparcurilor internationale ca geoparcuri UNESCO. Aceasta este o recunoastere, la nivel guvernamental, a importantei patrimoniului geologic si a siturilor geologice cu valoare deosebita, a necesitatii integrarii lor in activitatile de conservare a peisajelor, precum si a patrimoniului material si imaterial.

foto_geoparc-7551776

In urma acestei hotarari, toate geoparcurile internationale din Reteaua Globala a Geoparcurilor, inclusiv Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, devin situri UNESCO de importanta geologica, in cadrul unui program nou creat si intitulat Programul International pentru Geostiinte si Geoparcuri.  Prin noul program, UNESCO, in parteneriat cu Reteaua Globala a Geoparcurilor, va sustine statele membre in dezvoltarea unor noi geoparcuri internationale, in toata lumea, pentru o mai buna constientizare asupra importantei geodiversitatii si promovarii celor mai bune practici in educatie, geoturism si in conservarea patrimoniului geologic.

In prezent, Reteaua Globala a Geoparcurilor cuprinde 120 de teritorii din 33 de tari si fiecare nou geoparc ce urmeaza sa fie acceptat in cadrul Retelei va deveni Geoparc International UNESCO. Reteaua Globala a Geoparcurilor spune povestea de 4.600 de milioane de ani a planetei Pamant, a evenimentelor geologice si a insasi evolutiei omenirii. Pe baza interpretarii trecutului, geoparcurile au rolul de a pregati comunitatile locale pentru provocarile curente si viitoare date de schimbarile climatice si de o buna administrare a patrimoniului material si imaterial.

Aceasta recunoastere demonstreaza ca un geoparc este mai mult decat o arie protejata. Este un program capabil sa contribuie la dezvoltarea cercetarii, educatiei, culturii si conservarii patrimoniului material si imaterial, este un concept dinamic, adaptat nevoilor secolului XXI. De asemenea, este o dovada ca Universitatea din Bucuresti si partenerii sai din Tara Hategului, precum si cei de la nivel national si international, sunt in avangarda acestei noi abordari ce integreaza activitatile de conservare a unui patrimoniu unic in planurile de dezvoltare socio-economica a comunitatilor locale.

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, administrat de Universitatea din Bucuresti, a devenit membru al Retelei Globale a Geoparcurilor si al Retelei Europene in anul 2005. Acest statut a fost reconfirmat in anii 2008, 2010 si 2014, in urma unor evaluari internationale, realizate de expertii UNESCO. Universitatea din Bucuresti este implicata in dezvoltarea unui nou geoparc international – Geoparcul Tinutul Buzaului, sustinand, de asemenea, alte initiative in vederea crearii unei Retele Nationale a Geoparcurilor. Cu sprijinul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, a fost demarata crearea Comitetului National Roman pentru Geoparcuri.

De acum, Siturile Patrimoniului Mondial, Rezervatiile Biosferei si Geoparcurile Globale UNESCO formeaza cadrul complet de instrumente menite sa contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila 2030, atat la nivel global, cat si la nivel local.

Judetul Hunedoara devine astfel unul dintre putinele teritorii din lume in care pot fi vizitate toate cele trei tipuri de situri de importanta internationala, recunoscute si promovate de UNESCO: un sit cuprins in Lista Patrimoniului Mondial, reprezentat de Cetatile Dacice din Muntii Orastiei, un teritoriu protejat in Programul Omul si Biosfera, respectiv  Rezervatia Biosferei Retezat si un geoparc international UNESCO, reprezentat de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului. Sunt elemente de mandrie, valori ce pot contribui la dezvoltarea unei destinatii de turism cultural, dar si o mare responsabilitate in gestionarea durabila a acestor valori mondiale si in intarirea identitatii locale.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala a Geoparcurilor, program UNESCO. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.