“Gradina aromata a timpului”, primul spatiu de vizitare din Geoparcul Dinozaurilor accesibil nevazatorilor

0

Turistii care ajung in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului au de acum posibilitatea sa descopere noi semnificatii ale legaturilor dintre natura si oameni, in timpul unei plimbari relaxante printre roci, plante aromatice, legume, pomi fructiferi si vita de vie, ce  face o legatura intre istoria Pamantului, mestesugurile  locale si povestile din gradina bunicii.  

p1120797-1734612

“Gradina aromata a timpului”, proiect derulat de  Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala este, alaturi de “Livada sensoriala” din localitatea Densus si reamenajarea potecii tematice “Valea Dinozaurilor” ce leaga localitatile Sinpetru, Sibisel, Ohaba Sibisel si Nucsoara, unul dintre cele trei mari proiecte desfasurate in aceasta vara cu sprijinul voluntarilor pentru Geoparc.

p1130752-5271099

Pentru  mine,”Gradina Aromata a Timpului” a fost o experienta unica. Am cunoscut persoane noi, am invatat sa lucrez in echipa si nu in ultimul rand am invatat sa comunic si sa imi exprim propria opinie. In cadrul atelierelor am aflat si cum sa gatim salate si sa ne hranim sanatos, dar ne-am si distrat facand lucuri handmade si desenand. Acum, la final, totul a iesit perfect si ma simt mandra ca am fost implicata in acest proiect “, considera  Delia Tirea, voluntar pentru Geoparc.

“Gradina aromata a timpului” poate fi vizitata la sediul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, din Hateg, str. Libertatii, nr. 9A .

p1130745-6646438

Conform sloganului Geoparcului, “Drum prin vremi”, spatiul a fost amenajat astfel incat vizitatorul sa continue, in aer liber, experienta traita in cadrul expozitiei “Balauri, dragoni, dinozauri” din interior. In gradina, el este invitat sa afle povestea modului in care, acum cateva sute de milioane de ani, s-au format rocile pe care le vedem azi in Muntii Retezat, Sureanu si Poiana Rusca. Tranzitia catre vremurile noastre este asigurata de un mozaic din pietre ce infatiseaza o cochilie de amonit (animal preistoric ce traia in Oceanul Thetys acum zeci de milioane de ani), amplasat intre rondourile cu plante aromatice (lavanda, cimbru, menta, busuioc). Urmand Aleea Timpului, vizitatorul  face cunostinta cu Gradina bunicii, o gradina cu legumele traditionale din Tara Hategului, cu o piatra meteorologica ce prezice starea vremii in Geoparc, iar la finalul calatoriei se poate odihni sub vie sau poate lua parte la activitatile desfasurate in Casuta Voluntarilor.

Mai mult, spatiul poate fi experimentat si de persoanele cu deficiente de vedere. Pe langa posibilitatea a de a simti elementele prezente in natura, placutele in alfabetul Braille, realizate cu sprijinul Asociatiei Nevazatorilor din Romania, ofera informatii despre gradina si modul in care ea a fost gandita si realizata.

Spatiul isi propune sa fie nu doar unul de vizitare, ci si unul educational, in care elevii din cadrul Colegiului National “I.C. Bratianu” si cei de la scolile care activeaza in cadrul Retelei EduGeoparc sa poata desfasura ore destinate cunoasterii naturii.

Proiectul a fost finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania si a fost derulat de Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala, in parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, Primaria orasului Hateg, Colegiul National „I.C. Bratianu Hateg”, Asociatia Femeilor din Santamaria Orlea si Asociatia Nevazatorilor din Romania.  

Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala (CRAL) realizeaza programe educationale, de voluntariat si de promovare a bio si geodiversitatii de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, in calitate de partener strategic al Universitatii din Bucuresti, administratorul ariei.  Activitatile Asociatiei vizeaza formarea unei atitudini pozitive, corecte si reale fata de mediu atat in randul tinerilor, dar si in cel  al comunitatilor locale si al vizitatorilor din Tara Hategului si din judetul Hunedoara.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.