Inca un dinozaur pitic a ajuns la Hateg si poate fi admirat in expozitia „Balauri, dragoni, dinozauri”

0

Un nou dinozaur s-a alaturat Balaurului Bondoc in expozitia permanenta „Balauri, dragoni, dinozauri”, deschisa la sediul Geoparcului Dinozaurilor din orasul Hateg, str. Libertatii, nr. 9A.

Este vorba despre Zalmoxes robustus,  cea de a treia macheta de dinozaur pitic creata in Canada de celebrul paleoartist Brian Cooley pentru viitorul Muzeul al Dinozaurilor din Transilvania. Ea se alatura machetelor in marime naturala de Balaur bondoc si Magyarosaurus dacus (expusa la Centrul pentru Stiinte si Arte din comuna General Berthelot ).

„Odata cu sosirea lui Zalmoxes robustus, expozitia noastra capata o noua dimensiune. Vizitatorul poate asista la o veritabila scena care ar fi putut fi vazuta in urma cu cca.70 de milioane de ani. Carnivorul feroce Balaurul bondoc gata de atac asupra pasnicului ierbivor Zalmoxes. De altfel, expozitia urmareste sa ii ofere vizitatorului senzatii si experiente noi care nu pot fi inalnite in alte expozitii din tara tocmai datorita imbinarii dintre stiinta si arta. Avem reconstituiri fidele, pe baza cercetarilor de pana acum, ale unor specii de dinozaur unicat in lume amplasate intr-un decor si in ipostaze care sa faciliteze o calatorie imaginara in timp”, afirma dr. Alexandru Andrasanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti.

Zalmoxes robustus era o specie de ierbivor cu o lungime de cca. 3 m si o greutate in jur de 300 -350 de kg si care prefera sa isi duca existenta in medii umede din apropierea cursurilor de apa. Semnificatia numelui sau este „soparla robusta a lui Zalmoxes”. Fosilele de Zalmoxes robustus s-au numarat printre primele fosile de dinozaur descoperite de catre Franz Nopcsa in Bazinul Hateg pe care le-a descris si le-a reprezentat grafic in monografia sa din anul 1902.

Initial, fosilele au fost atribuite altor genuri descoperite deja (Mochlodon, Rhabdodon). Abia in anul 2003 un grup de cercetatori a ajuns la concluzia ca este un gen nou, raspandit doar pe teritoriul fostei insule a Hategului, dar inrudit cu celelalte specii. 

Expozitia „Balauri, dragoni, dinozauri” in care este expus Zalmoxes robustus poate fi vizitata de martea pana duminica, intre orele 10.00-17.00, iar cei care ii trec pragul beneficiaza de ghidaj gratuit de specialitate asigurat de reprezentantii Geoparcului, dar si de voluntarii pentru Geoparc.

Machetele de Balaur bondoc,  Zalmoxes robustus si Magyarosaurus dacus au fost  executate pentru Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului de paleoartistul canadian Brian Cooley in cadrul proiectului Muzeul Dinozaurilor din Transilvania. Proiectul este realizat de Asociatia pentru promovarea geodiversitatii GeoD, Asociatia Geomedia si Cooley& Co. Ltd din Canada, in parteneriat cu Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (GeoEcoMar), Societatea Geologica a Romaniei si Universitatea din Bucuresti.