La Climb Again Day se lanseaza primul ghid de bune practici in cataratul sportiv pentru copiii cu dizabilitati

0

Asociatia Club Sportiv Climb Again incheie programul „Escalada, terapie pentru dizabilitate” joi, pe 3 martie, cu un eveniment-maraton de catarat pentru 40 de copii beneficiari. Climb Again Day celebreaza diversitatea si potentialul transformator al escaladei in randul persoanelor cu nevoi speciale si cuprinde lansarea primei lucrari de bune practici pentru dezvoltarea abilitatilor de viata ale persoanelor cu deficiente de vedere, auz sau tulburare de spectru autist.

La lansarea ghidului sunt invitati reprezentanti ai institutiilor publice de la Ministerul Muncii, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Tineretului si Sportului, primarii, ai organizatiilor si scolilor speciale. Scopul mesei rotunde este promovarea metodei de lucru si a recomandarilor raportului in randul decidentilor pentru constientizarea nevoii de finantare din fonduri publice a terapiei prin sport in general, si a celei prin escalada in special.

Evenimentul incepe la ora 10:30 la sala Galactic Gym (Bd. Constructorilor 16A) cu dezbaterea concluziilor cuprinse in ghid, bazate pe observatiile psihoterapeutilor, instructorilor, copiilor si beneficiarilor indirecti. In partea a doua, micii cataratori vor avea o petrecere la sala, se vor catara si vor fi premiati pentru activitatea lor din ultimul an.

In ultimii doi ani, asociatia Climb Again a derulat multiple programe de promovare a escaladei in randul tinerilor cu deficiente senzoriale, motorii, psihice sau cu afectiuni din spectrul autist. Escalada devine in acest context o metoda non-formala de invatare si nu se concentreaza doar pe imbunatatirea izolata a unui anumit tip de abilitate, asa cum fac metodele traditionale (logopedia pentru deficiente de vorbire, de exemplu), ci apeleaza in acelasi timp la abilitatile fizice, psihice si sociale, folosind tehnici adaptate si jocul. Copiii nevazatori invata sa se ajute mai bine de spatiul inconjurator si sa-si dezvolte memoria pentru imbunatatirea abilitatilor de orientare; pentru copiii hipoacuzici sunt folosite tehnici speciale pentru focalizarea atentiei, care ii stimuleaza senzorial, iar pe toti deopotriva acest sport si inaltimile pe care ii urca ii ajuta la cresterea increderii de sine.

Programul „Escalada, terapie pentru dizabilitate” este initiat de Asociatia Club Sportiv Climb Again impreuna cu partenerii Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Sfanta Maria”, Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Vedere Bucuresti si Asociatia Puzzle.

Pentru a accesa site-ul proiectului, urmariti link-ul: http://www.climbagain.ro/terapiepentrudizabilitate.

Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si se desfasoara in perioada august 2015-martie 2016.