Pietre si ierburi aromatice. Ingredientele perfecte pentru o calatorie in timp, de la formarea Tarii Hategului si pana azi, accesibila chiar si nevazatorilor

0

Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala lanseaza proiectul „Gradina aromata a timpului” in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului. Proiectul va fi realizat cu sprijinul financiar al Fundatiei pentru Parteneriat si MOL Romania, in cadrul Programului Spatii Verzi.

O calatorie de-a lungul erelor geologice, invaluita in mireasma plantelor din gradina bunicilor- asa s-ar putea rezuma proiectul „Gradina aromata a timpului” propus de Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala.

Gradina urmeaza sa fie amenajata la sediul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, din orasul Hateg, str. Libertatii, nr. 9A.

 „Am gandit aceasta gradina pornind de la sloganul Geoparcului, . Daca in expozitia “Balauri, dragoni, dinozauri” din interior, vizitatorul face cunostinta cu vremea dinozaurilor si legatura acestora cu miturile, legendele si reprezentarile din vremea dacilor, romanilor, cavalerilor medievali si pana azi, la exterior ne propunem o calatorie cu sute de milioane de ani in urma, in vremuri geologice, cand s-au format rocile pe care le vedem azi in Muntii Retezat, Poiana Rusca si Sureanu, urmand o Alee a Timpului. Legatura dintre timpul geologic si cel istoric va fi asigurata printr-o prezentare a Scarii Timpului. Tranzitia la vremurile noastre va fi facilitata de Gradina Bunicii, locul in care regasesti legume, plante aromatice, plante de leac, arbusti si plante ornamentale specifice Tarii Hategului“, afirma Dan Horatiu Popa, coordonatorul proiectului.

Dupa amenajare, spatiul nu va fi doar unul de vizitare, ci unul interactiv, in care vizitatorul poate sa isi puna in valoare toate simturile pentru a trai o  experienta completa. Totodata, gradina va deveni un spatiu destinat activitatilor educationale in aer liber si de promovare a culturii si traditiilor locale pentru elevii Colegiului National “I.C.Bratianu” din orasul Hateg, dar si pentru cei ai scolilor primare si gimnaziale din Tara Hategului reunite in Reteaua EduGeoparc.  

Si pentru a oferi posibilitatea unei experiente unice unui numar cat mai mare de vizitatori, placutele informative vor contine si etichete destinate persoanelor cu deficiente de vedere care vor fi traduse in alfabetul Braille cu sprijinul specialistilor din cadrul Asociatiei Nevazatorilor din Romania.

Proiectul este finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania si este derulat de Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala, in parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, Primaria orasului Hateg, Colegiul National „I.C. Bratianu Hateg”, Asociatia Femeilor din Santamaria Orlea si Asociatia Nevazatorilor din Romania.  

***

Asociatia Centrul de Resurse pentru Actiune Locala (CRAL) realizeaza programe educationale, de voluntariat si de promovare a bio si geodiversitatii de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, in calitate de partener strategic al Universitatii din Bucuresti, administratorul ariei.  Activitatile Asociatiei vizeaza formarea unei atitudini pozitive, corecte si reale fata de mediu atat in randul tinerilor, dar si in cel  al comunitatilor locale si al vizitatorilor din Tara Hategului si din judetul Hunedoara.

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.