Poteca tematica Valea Dinozaurilor a fost reamenajata

0

Valea Dinozaurilor din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, considerata una dintre cele mai frumoase 7 poteci tematice din Romania, ii invita pe turisti la o calatorie fascinanta pe urmele dinozaurilor pitici. Este, de altfel, si primul proiect de land art din Tara Hategului.

valea_dinozaurilor2-4798939

Pe parcursul celor 8 km de traseu, intre localitatile Sinpetru, Ohaba Sibisel si Nucsoara, vizitatori au parte de o multime de surprize. Punctul de inceput al calatoriei este Casa Traditiilor unde pot afla povestea comunitatii din Sintamaria Orlea si a locurilor unde s-au descoperit primele fosile de dinozauri. In imediata apropiere, Casa Dinozaurilor Pitici ii introduce in lumea dinozaurilor unici la nivel mondial datorita dimensiunilor lor, dar si a paleontologiei (domeniul care se ocupa cu studiul acestora), iar apoi pot descoperi biserica din Sinpetru, unul dintre cele mai vechi monumente de zid.

valea_dinozaurilor-1666277

Dar pana sa ajunga sa ii cunoasca pe cei mai mici dinozauri din lume, “la Groapa”, pe Valea Sibiselului, vizitatorii sunt intampinati de prietenosul balaur Petrica. Aici pot renunta la masina, se pot odihni in spatiul de relaxare, iar cei mici pot sa traga o portie zdravana de joaca impreuna cu simpaticul balaur. Traseul merge mai departe spre punctul numit “la Scoaba”. Un lac din pietre albastre creeaza atmosfera din vremea dinozaurilor cand, pe aceste locuri, era o insula tropicala inconjurata de apele Marii Thetys, iar crocodili si testoase se balaceau in voie. Odata trecut lacul, turistii pot lua loc in amfiteatrul in aer liber, pot asculta concertul naturii si pot face cunostinta cu locurile si creaturile care le populau acum 72 de milioane de ani, prin intermediul panourilor informative.

valea_dinozaurilor_lacul_din_pietre_1-4851388

Dupa intalnirea cu locurile de bastina ale dinozaurilor pitici, turistul isi poate continua traseul pe jos sau cu bicicleta pentru a se bucura de frumusetea campurilor cu granit, a peisajelor, a arhitecturii traditionale locale, din satele Ohaba si Sibisel. Traseul continua spre Nucsoara – la Centrul de vizitare al Parcului National Retezat, Malaiesti –  unde pot vizita  Cetatea de la Malaiesti si pot admira  fluturii, dar si florile din Fanetele cu narcise,  si Pestera – unde pot descoperi un adevarat complex al tehnicii populare compus din o moara, o valtoare si un cuptor de var.

Proiectul “„Poteca tematica Valea Dinozaurilor” a fost derulat pe parcursul verii 2015 de catre Asociatia Geomedia, impreuna cu voluntarii pentru Geoparc.

„Mi-a placut foarte mult acest proiect si ma bucur ca am putut lua parte la el, deoarece m-a ajutat sa imi cunosc mai bine locurile in care am copilarit. Cred ca prin amenajarea traseului ii ajutam si pe turisti sa descopere frumusetea acestei Vai a Dinozaurilor”, este de parere Andreea Cioana, voluntar.

“Proiectul Valea Dinozaurilor a reprezentat pentru mine o mare parte din timpul liber petrecut intr-un mod placut, interesant si creativ alaturi de  o echipa care mi-a devenit, pe parcursul verii, foarte draga”, apreciaza Petra Linaru, voluntar.

Acest proiect se alatura altor doua proiecte majore –  “Livada senzoriala” si “Gradina aromata a timpului”, care au dus la creare de noi puncte si trasee de vizitare pe teritoriul Geoparcului, dar si la dezvoltarea de activitati educationale si de formare pentru integrarea potecii in activitatile comunitatii locale si ale Retelei EduGeoparc, prin intermediul atelierelor si sesiunilor de formare adresate elevilor, membrilor Asociatiei Femeilor din Sintamaria Orlea si promotorilor de turism din zona.    

Proiectul a fost realizat multumita unei finantari din partea Fundatiei pentru Parteneriat si MOL Romania, dar si parteneriatului dintre Asociatia Geomedia si Unitatea de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, Asociatia Femeilor din Sintamaria Orlea,  Primaria comunei Sintamaria Orlea si Scoala Gimnaziala Sintamaria Orlea.

Asociatia Geomedia este o asociatie infiintata in anul 2012 ce are drept scop derularea de programe educationale in natura, organizarea de cursuri de formare, evenimente culturale, management de arii protejate, proiecte de conservare a patrimoniului natural si cultural. Grupurile tinta sunt elevii, studentii, cadrele didactice, comunitatile locale, specialisti in educatie si conservarea naturii. Principalele realizari: Clubul de copii Colibris, amenajarea unor expozitii si spatii de interpretare a patrimoniului natural si cultural (Sinpetru, Hateg, General Berthelot, Bucuresti, Buzau); organizarea de activitati educationale de tip outdoor learning pentru copii; editarea unor publicatii educationale si de interpretare (ghiduri, suporturi de curs); activitati de tip exploratorii pentru 300 de copii; campanii sociale pentru cateva sute de copii (Ialomita, Ilfov, Giurgiu, Hunedoara); partener sau coordonator in opt proiecte. Membrii asociatiei sunt experti in domeniile educatie, conservarea naturii, geologie, biologie, sociologie, comunicare si au o indelungata experienta in realizarea si organizarea de evenimente culturale, expozitii, amenajare de spatii de vizitare, dintre care: „Tinuturile Romaniei – Tara Hategului” , „Tinuturile Romaniei – Tinutul Buzaului”, „Dialogul Omului cu Pamantul”, „Carta Geoparcului Tinutul Buzaului”, „Strategia de dezvoltare a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului”, „Scoala Naturii”, „Fluturii de zi din Tara Hategului”.