Primele trasee de cicloturism din regiunea viticola Dealu Mare au fost inaugurate la Urlati

0

Clubul Tinerilor Inovativi Urlati, alaturi de Asociatia ROI si Cycling Romania,  au inaugurat sambata, 31 mai, la Urlati, primele doua trasee de cicloturism marcate din zona viticola Dealu Mare (Prahova), la doar 90km de Capitala. La deschiderea oficiala, care a avut loc la Muzeul Conacul Bellu din Urlati, au participat cei peste 20 de tineri voluntari care au contribuit la realizarea traseelor, precum si zeci de iubitori de biciclete si de natura care nu s-au speriat de vremea ploioasa si au sosit din Bucuresti si din imprejurimi.

Pentru a satisface toate gusturile, de cateva luni, tinerii voluntari din zona au investigat si au marcat doua trasee variate de cicloturism, pe care participantii le-au parcurs in propriul ritm. Traseul din jurul Urlatiului, pe asfalt, are o lungime de 18 de km, iar cel din padurea Varbila, de 13 km.

“Datorita voluntarilor, am reusit sa punem in valoare aceasta zona, care are potentialul turistic de a deveni Toscana Romaniei. Ii invitam pe iubitorii de natura sa vina si sa exploreze zona si sa fie alaturi de noi. Ne pot sprijini prin promovarea activitatii, prin sponsorizari pentru extinderea retelei de trasee si prin voluntariat”, a declarat initiatorul proiectului Mircea Crisbasanu, membru al Asociatiei ROI si coordonator al Cycling Romania.

Participantii la evenimentul de sambata s-au bucurat de surprizele pregatite de tinerii voluntari – prajituri, socata, cirese proaspat culese -, dar si de vizita la Muzeul Conacul Bellu sau degustarea de vin la Conacul Urlateanu.

De precizat ca, la nivel european, cicloturismul genereaza, anual, venituri totale estimate la 44 miliarde de euro. Obiectivul organizatorilor este ca zona Dealu Mare sa devina o destinatie recunoscuta pentru cicloturism, care sa atraga in mod constant sute de turisti pe doua roti.

Proiectul de amenajare a traseelor din Dealu Mare este sustinut de programele Tara lui Andrei si Tineret in Actiune, precum si de Biciclop, 360 Marketing Ideas, Procter & Gamble, Ocolul Silvic Verbila, Primaria si Politia Urlati, Liceul “Brancoveanu Voda” si Scoala “Canuta Ionescu” din oras, precum si echipa Maratonul Vinului. Peste 20 de tineri din Urlati si Bucuresti si 5 tineri voluntari straini sunt implicati in proiect.

Gabriele Pauryte, din Lituania, a ales sa vina in Romania ca voluntar, in ciuda faptului ca cei apropiati nu au fost incantati de decizia ei. Acum, convinsa de entuziasmul tinerei, familia planuieste sa o viziteze. “Inainte, aveam o opinie total diferita despre Romania, iar acum imi place la nebunie! Imi plac oamenii, imi place sa investighez trasee pe bicicleta, sa lucrez cu oameni ambitiosi si cu copii prietenosi. La Urlati, avem si propria noastra gradina, cu morcovi, salata, ardei! Iar daca simtim lipsa freamatului din oras, suntem la doar o ora de Bucuresti”, spune Gabriele.

“Ma aflu la Urlati de trei luni, pentru a ajuta comunitatea locala, pentru a-mi dezvolta noi abilitati si pentru a avea parte de experiente noi, in afara zonei de confort. Pana acum, pot spune ca este un succes: imi place zona, stilul de viata activ, proiectul si comunitatea locala”, spune Cyprien Delachenal, unul dintre voluntari, care vine din Paris si care planuieste sa extinda reteaua de trasee, impreuna cu ceilalti voluntari.