Redescoperirea Vaii Dinozaurilor, una dintre cele mai frumoase poteci tematice din Romania

0
  • Asociatia Geomedia lanseaza proiectul „Poteca tematica Valea Dinozaurilor. Noua abordare in valorificarea turistica si educationala a temei dinozaurilor”.
  • In cei 8 km ai potecii tematice, turistii vor avea posibilitatea sa strabata locurile in care traiau odinioara dinozaurii pitici si sa se lase cuprinsi de farmecul Tarii Hategului.
  • Proiectul va fi realizat cu sprijinul financiar al Fundatiei pentru Parteneriat si MOL Romania, in cadrul Programului Spatii Verzi.

Din aceasta vara, turistii care ajung in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului vor avea posibilitatea sa descopere zona mergand pe urmele dinozaurilor pitici. Proiectul initiat de Asociatia Geomedia vizeaza reamenajarea potecii tematice intitulata „Valea Dinozaurilor”, considerata una dintre cele mai frumoase 7 poteci tematice din Romania.

Poteca va avea o lungime de 8 km, pe traseul Sinpetru – Ohaba Sibisel – Nucsoara, va putea fi parcursa pe jos, cu bicicleta si, partial, cu masina, iar de-a lungul ei vizitatorii vor putea strabate locurile in care, in urma cu cca. 120 de ani, Ilona Nopcsa, sora celui dintai cercetator al dinozaurilor din Tara Hategului, Franz Nopcsa, descoperea primele fosile de dinozaur. Dar, in drumul lor, turistii vor mai putea zabovi si la centrele de vizitare „Casa Dinozaurilor Pitici”, „Casa Traditiilor” si Centrul de vizitare al Parcului National Retezat de la Nucsoara, vor putea admira Biserica din satul Sinpetru, campurile cu granit, peisaje, habitate specifice, arhitectura locala si vor afla cum se gospodareau oamenii pe baza resurselor naturale vizitand Complexul tehnicii populare din satul Pestera.

Prin crearea acestei poteci tematice  ne propunem o noua abordare in valorificarea sustenabila, turistica si educationala a temei dinozaurilor. In acest mod ne propunem sa contribuim la cresterea nivelului de intelegere si apreciere a valorilor naturale si culturale de pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului, la atragerea unui flux continuu de turisti si la stimularea activitatilor economice, sociale si culturale in comunitatea locala. Astfel, poteca poate indeplini mai multe roluri: turistic, educational, de relaxare si de dezvoltare a comunitatii“, apreciaza dr. Alexandru Andrasanu, coordonatorul proiectului.

Mai mult, proiectul vizeaza dezvoltarea de activitati educationale si de formare pentru integrarea potecii in activitatile comunitatii locale si ale Retelei EduGeoparc, prin intermediul atelierelor si sesiunilor de formare adresate elevilor, membrilor Asociatiei Femeilor din Sintamaria Orlea si promotorilor de turism din zona.

Pentru realizarea lui, proiectul beneficiaza de o finantare din partea Fundatiei pentru Parteneriat si MOL Romania si este derulat in parteneriat cu Unitatea de Administrare a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti, Asociatia Femeilor din Sintamaria Orlea,  Primaria comunei Sintamaria Orlea si Scoala Gimnaziala Sintamaria Orlea.

***

Asociatia Geomedia este o asociatie infiintata in anul 2012 ce are drept scop derularea de programe educationale in natura, organizarea de cursuri de formare, evenimente culturale, management de arii protejate, proiecte de conservare a patrimoniului natural si cultural. Grupurile tinta sunt elevii, studentii, cadrele didactice, comunitatile locale, specialisti in educatie si conservarea naturii. Principalele realizari: Clubul de copii Colibris, amenajarea unor expozitii si spatii de interpretare a patrimoniului natural si cultural (Sinpetru, Hateg, General Berthelot, Bucuresti, Buzau); organizarea de activitati educationale de tip outdoor learning pentru copii; editarea unor publicatii educationale si de interpretare (ghiduri, suporturi de curs); activitati de tip exploratorii pentru 300 de copii; campanii sociale pentru cateva sute de copii (Ialomita, Ilfov, Giurgiu, Hunedoara); partener sau coordonator in opt proiecte. Membrii asociatiei sunt experti in domeniile educatie, conservarea naturii, geologie, biologie, sociologie, comunicare si au o indelungata experienta in realizarea si organizarea de evenimente culturale, expozitii, amenajare de spatii de vizitare, dintre care: „Tinuturile Romaniei – Tara Hategului” , „Tinuturile Romaniei – Tinutul Buzaului”, „Dialogul Omului cu Pamantul”, „Carta Geoparcului Tinutul Buzaului”, „Strategia de dezvoltare a Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului”, „Scoala Naturii”, „Fluturii de zi din Tara Hategului”.