StiriONG – 25-26 februarie 2010: Adunarea Generala FOND

0

In perioada 25-26 februarie a.c., a avut loc, la Bucuresti, Adunarea Generala a Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND). In cadrul acestui eveniment anual, au fost invitati reprezentanti ai actorilor institutionali implicati direct in implementarea politicii de cooperare pentru dezvoltare la nivel national si european.

 La eveniment, au fost prezenti dna. Corina Cretu, vice-presedinte al Comisiei pentru Dezvoltare (DEVE) din Parlamentul European (PE), dna. Mihaela Rutjens, directorul Diviziei Asistenta pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) si dnul. Mihai Staicu, coordonator de programe in cadrul Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR).

 Intalnirea a urmarit prezentarea de catre cei trei reprezentanti – ai MAE, PE si AMR – a proiectelor de actiuni aferente anului curent cat si a posibilitatilor de colaborare cu mediul neguvernamental. In aceasta directie, FOND va organiza in parteneriat si cu sprijinul financiar MAE, doua evenimente importante pe agenda politicii de dezvoltare de anul acesta: Forumul ONG Republica Moldova – Romania (mai 2010) si Scoala Romana pentru Dezvoltare editia a III-a (iunie 2010).

 Din partea MAE, d-na Mihaela Rutjens a prezentat planul de activitate al Diviziei Asistenta pentru Dezvoltare pentru anul in curs. Din bugetul ODA 2010, de 3,8 milioane euro, 2 milioane euro vor fi alocate exclusiv finantarii unor proiecte in Republica Moldova. MAE este interesat atat in derularea unor proiecte trilaterale, cu donatori traditionali, precum si in implementarea unor proiecte bilaterale.

 La 24 martie a.c. va fi organizata, la Bruxelles, reuniunea Grupului Consultativ pentru Republica Moldova. Reuniunea, co-organizata de Comisia Europeana si Banca Mondiala, va reuni principalii donatori prezenti in R. Moldova. Obiectivul reuniunii il reprezinta asigurarea coordonarii si mobilizarii asistentei externe oferite R. Moldova de catre comunitatea donatorilor in vederea surmontarii efectelor crizei economice.

 De asemenea, in luna octombrie a acestui an se intentioneaza initierea programelor de masterat  pe dezvoltare in 5 universitati din tara (Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara), ca urmare a demersului initiat in cadrul Programul de intarire a capacitatii institutionale in domeniul cooperarii pentru dezvoltare, SNIECODA.

 Referindu-se la obligatiile Romaniei de a aloca 0,33% din Venitul National Brut (VNB), la nivel european, pentru asistenta oficiala pentru dezvoltare, pana in 2015, d-na Cretu a afirmat ca, la nivel national, trebuie adoptata o noua mentalitate si constientizat rolul Romaniei de stat donator: „Trebuie sa ii facem si pe guvernanti sa inteleaga ca avem niste obligatii pe care trebuie sa le indeplinim, desi avem multe probleme si in plan intern. Si pe plan international trebuie sa ne asumam responsabilitatile”.

 Cu referire la situatia interna si la vizibilitatea politicii de cooperare pentru dezvoltare in Romania, Corina Cretu considera ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa se adapteze, sugerand in acest sens infiintarea unei subcomisii in cadrul Comisiei pentru Politica Externa a Senatului. Exista tari europene care au pornit de la subscomisii, iar acum au ministere specializate pe dezvoltare. In calitate de europarlamentar, d-na Cretu si-a exprimat disponibilitatea implicarii, alaturi de FOND si MAE in initierea unui dialog cu membrii Comisiilor pentru Afaceri Externe din Parlamentul Romaniei.

 D-na Cretu a laudat, de asemenea, initiativa organizarii de catre FOND, cu sprijinul financiar MAE, a Forumului ONG Republica Moldova – Romania, si a apreciat drept necesara o deschidere mai mare a Guvernului fata de activitatea ONG: “Trebuie sa intelegem ca odata cu aderarea la UE avem foarte multe drepturi, dar si obligatii”. Corina Cretu si-a exprimat disponibilitatea colaborarii cu FOND, cat si intentia de a crea o ”comunitate de dezvoltare” in Romania.

 In contextul relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, Asociatia Municipiilor din Romania colaboreaza si cu municipiile din Republica Moldova, existand o serie de infratiri pe care aceasta asociatie le sprijina. De asemenea, Asociatia Municipiilor colaboreaza cu  autoritatile locale din Republica Moldova.  In final s-a avansat ideea unui parteneriat FOND – AMR, indeosebi in sfera proiectelor de educatie pentru dezvoltare si constientizare publica.